Politika

Pomen Srbima poginulim na Petrovačkoj cesti: "Naše neugaslo sećanje nadživeće zlo onih koji su sejali smrt"

Komentari

Autor: Srna / Tanjug

07/08/2022

-

16:42

Pomen Srbima poginulim na Petrovačkoj cesti: "Naše neugaslo sećanje nadživeće zlo onih koji su sejali smrt"
Pomen Srbima poginulim na Petrovačkoj cesti: "Naše neugaslo sećanje nadživeće zlo onih koji su sejali smrt" - Copyright Printscreen/rtrs.tv

veličina teksta

Aa Aa

U mestu Janjile na Petrovačkoj cesti danas je služen parastos i položeni venci kod spomen-krsta, gde je hrvatska avijacija pre 27 godina tokom vojno-policijske akcije "Oluja" bombardovala srpske izbegličke kolone.

"Mučenička je ova Petrovačka cesta, ovde su stradala deca, žene i nemoćni. Ovo je cesta tuge i smrti, ali biće i cesta Vaskrsenja na kojoj će naše neugaslo sećanje nadživeti zlo onih koji su sejali smrt", rekao je episkop bihaćko-petrovački Sergije posle parastosa koji je služio, prenosi Srna.

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac koji je danas prisustvovao parastosu rekao je za Srnu da su na današnji dan na Petrovačkoj cesti stradali nevini civili u izbegličkoj koloni koja je išla iz Like i severne Dalmacije.

"Ovom cestom je prošlo oko stotinu hiljada izbeglica i baš na današnji dan pre 27 godina je hrvatski avion granatirao izbegličku kolonu u kojoj su bili sve civili", podsetio je Štrbac.

On navodi da je tada na licu mesta stradalo desetoro ljudi, među kojima je četvoro dece, devojka od 20 godina, a nekoliko desetina Srba je teško ranjeno, nakon čega je dvoje preminulo.

Štrbac poziva sve one koji su ranjeni na Petrovačkoj cesti da se jave "Veritasu" da bi se uvrstili u oštećene.

"Ne sme niko i nikada zaboraviti zločin koji se desio na Petrovačkoj cesti, kao i svi drugi zločini koji su se desili nad Srbima", istakao je Štrbac.

On navodi da je optužnica Suda u Beogradu za zločin na Petrovačkoj cesti protiv hrvatskih oficira pozitivna stvar koja se desila.

Printscreen/rtrs.tv

 

Danas su na Petrovačku cestu došli i Ličani koji su bili u koloni tada kad je bila bombardovana, srpski povratnici u Bosanski Petrovac, načelnik opštine Drinić Drago Kovačević, predsednik Skupštine opštine Bosanski Petrovac Nemanja Davidović, predsednik opštine Zemun Gavrilo Kovačević i šef Konzularne kancelarije Republike Srbije u Drvaru Jugoslav Ðorđević.

Krivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu donelo je rešenje o potvrđivanju optužnice Tužilaštva za ratne zločine, koja je podignuta zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva tokom "Oluje". Odeljenje za ratne zločine Višeg suda je optužnicu potvrdilo na sednici održanoj 3. juna. Optužnica je podignuta protiv Vladimira Mikca i drugih zbog izvršenja krivičnog dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu, saopštio je Viši sud.

Printscreen/rtrs.tv

 

Srpsko tužilaštvo predložilo je da se optuženima sudi u odsustvu, jer protok vremena daje dovoljno razloga za sumnju da će Hrvatska ili Bosna i Hercegovina pokrenuti krivične postupke protiv odgovornih za stradanje civila 7. i 8. avgusta 1995.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija