Region

Pupovac za Euronews Srbija: Nestali ne smeju da služe za političko suočavanje, verujemo u pomirenje Srba i Hrvata

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/08/2022

-

10:48

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nestali ne smeju da budu sredstvo za političko suočavanje, već bi to pre svega trebalo da bude humanitarno pitanje koje bi trebalo rešiti u što je moguće većoj meri, rekao je za Euronews Srbija predsednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac povodom obeležavanja godišnjice akcije "Oluja". Napominje da je interes Srba koji žive u Hrvatskoj da se države vrate sporazumima o saradnji i pravnim pitanjima procesuiranja zločina. 

Milorad Pupovac je za Euronews Srbija rekao da SNV nije protiv obeležavanja "Oluje", ali da su protiv obeležavanja koje raspiruje nacionalnu mržnju i neprijateljstvo između Hrvatske i Srbije.  

Na pitanje zašto ne prisustvuje događajima u Kninu i sinoćnjem obeležavanju u Novom Sadu, Pupovac je rekao da bi trebalo obeležiti sve što je važno. Napomenuo je da se treba setiti ljudi koji su stradali u tom ratu, "stradanja Srba i istorijskog egzodusa i suočavati se politikama koje su do toga dovele, a koje su imale za cilj etničko čišćenje, a ne da se mirnim putem reši sukob".

"Prvo, razlog zbog čega ne prisustvujem je naša dužnost da se sećamo u Hrvatskoj, u zavičajima u kojima žive naši sunarodnici, a iz kojih je većina izbegla. Na tim mestima se treba setiti, jer tamo su se dogodila stradanja, ubistva, paljenja naselja, stvari koje se nisu smele dogoditi", rekao je Pupovac.

Dodao je da se na tim mestima treba okupljati na način koji će se voditi računa o dostajnstvu sećanja na žrtve i sa jedne i sa druge strane. 

"I u Srbiji i u Hrvatskoj smo podelili te stavove i delimo ih u svojim izjavama sećanja. Ne smatramo da je nužno da slede naš način sećanja, ali minimum je da kada se sećamo, ne proizvodimo uvrede za drugu stranu, da vodimo računa o tome da su ljudi na srpskoj i na hrvatskoj strani stradali", rekao je.  

"Treba da se pobrinemo da zločini ne budu sredstvo za političke obračune"

Ističe da je potrebno još mnogo toga da se uradi da bi se ljudima koji su obespravljeni vratilo pravo koje su izgubili i da "se pobrinemo da zločini ne budu sredstvo za političke obračune, neko za suočavanje s pravom". 

Predsednik SNV napominje da nestali ne smeju da budu sredstvo za političko sukobljavanje, nego da je to pre svega humanitarno pitanje koje treba rešiti u što je moguće većoj meri.  

"To su razlozi i motivi koji nas vode, a verujemo da ćemo se vratiti u tu vrstu odnosa koja će omogućiti postepeno izmirenje hrvatskog i srpskog naroda, i normalizaciju odnosa Hrvatske i Srbije". 

Na pitanje o tome da li se nešto promenilo od kada je Boris Milošević bio na obeležavanju "Oluje" u Kninu, Pupovac je rekao da se trebalo promeniti i da se krenulo u tom pravcu. Podsetio je da su predstavnici Hrvatske došli na neka mesta stradanja i nepojmljivih zločina.  

"To je bio početak, i verovali smo da je to neophodno da se napravi korak, ne samo u odnosima Srba u Hrvatskoj i vlade i da pre svega da donese neku vrstu mira, nego i u odnosima Srbije i Hrvatske, što se nije dogodilo", rekao je.  

Kaže da obeležavanje u Novom Sadu nije pratilo "tako žestoku i vatrenu retoriku kakvu smo imali do tog datuma", a nada se da će manje žestoka retorika biti i u Kninu. 

Interes da se Srbija i Hrvatska vrate sporazumu o saradnji

Komentarišući procesuiranje ratnih zločina i pitanje zločina na Petrovačkoj cesti, Pupovac je rekao da Zagreb nije pokazao interes i da nije odgovorio na način kojim se izbegava suočavanje s činjenicom da je tamo počinjen zločin koji je dokumentovan.  

"To je nešto što je zajednička obaveza Hrvatske i Srbije, da se stvore pretpostavke da se taj i drugi zločini koji su nekažnjeni, bilo nad Srbima ili Hrvatima, mogu procesuirati. U ovim okolnostima to nije moguće", istakao je Pupovac. 

Kaže da se mogu podizati optužnice s jedne ili druge strane, ali da se neće postići efikasnost i pravednost. 

"Naš interes, Srba koji žive u Hrvatskoj, jeste da se Hrvatska i Srbija vrate sporazumu o saradnji i pravnim pitanjima procesuiranja zločina", rekao je Pupovac i dodao da bi to onda jamčilo sigurnost svakome. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa