Društvo

Vrhovni rabin jevrejske zajednice u Srbiji povodom Oluje: Geto vekovima bio rezervisan za nas, danas je on srpski

Komentari

Autor: Tanjug

04/08/2022

-

14:31

Vrhovni rabin jevrejske zajednice u Srbiji povodom Oluje: Geto vekovima bio rezervisan za nas, danas je on srpski
Vrhovni rabin jevrejske zajednice u Srbiji Isak Asiel - Copyright Tanjug/ Tanja Valič

veličina teksta

Aa Aa

Vrhovni rabin jevrejske zajednice u Srbiji Isak Asiel uputio je danas predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i patrijarhu SPC Porfiriju tekst pisma koje su tokom akcije "Oluja", on i tadašnji rabin Jugoslavije Cadik Danon uputili patrijarhu srpskom Pavlu, a u kojem se ukazuje da su progoni i proterivanja ispisali zajedničke stranice istorije Srba i Jevreja.

U spomen na tragične događaje operacije "Oluja" u Hrvatskoj, avgusta 1995. godine, Asiel je uputio pismo, u kojem su on i Danon podeili bol sa srpskim narodom:

"Sa dubokim bolom u duši, svedoci smo nečuvenog egzodusa bratskog nam srpskog naroda.

Proterivanja i progoni ispisuju stranice i stranice naše istorije. Sada se to dešava srpskom narodu.

Geto je vekovima bio rezervisan za nas, danas je on srpski.

Prema jevrejskom kalendaru, srpski je egzodus počeo u predvečerje 9. ava, dana i meseca, kada su Jevrejima razoreni i Prvi i Drugi hram. Na taj dan su bili proterani iz Španije, a i prva gasna komora u Aušvicu bila je otvorena 9. ava.

Naši su mudraci pre skoro tri hiljade godina učili: 'Bog je uvek sa progonjenima. Kada pripovednik progoni pravednika, Bog je sa progonjenim. Kada zao progoni pravednog, Bog je sa progonjenim. I kada zao progoni zlog, Bog je sa progonjenim'

Vaš bol je i naša bol".

Danas se navršava 27 godina od hrvatske akcije Oluja tokom koje je više od 200.000 Srba napustilo svoje domove, a oko 2.000 ih je nestalo ili ubijeno. U Srbiji će Dan sećanja na sve stradale i prognane u ovoj operaciji biti obeležen u 20 časova u Novom Sadu na Trgu slobode, a u Crkvi Svetog Marka u Beogradu služen je parastos stradalima. 

Danas su se obratile i porodice ubijenih i nestalih koje čekaju da se uradi ekshumacija poznatih grobnih mesta i identifikuju tela žrtava.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija