Region

Srpsko narodno veće u Hrvatskoj održalo komemoraciju stradalima u Oluji: Sećanje na sveukupno stradanje

Komentari

Autor: HRT

03/08/2022

-

14:13

Srpsko narodno veće u Hrvatskoj održalo komemoraciju stradalima u Oluji: Sećanje na sveukupno stradanje
Milorad Pupovac - Copyright Tanjug/HINA/Lana Slivar Diminic

veličina teksta

Aa Aa

Srpsko narodno veće (SNV) i Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću, održali su danas u opštini Gračac u Hrvatskoj komemoraciju za sve one koji su izgubili život, svoje bližnje, domove i zavičaj tokom i u danima nakon vojno-policijske akcije (VRA) hrvatskih snaga "Oluja". Uporedo je održan i kontraskup u organizaciji Autohtone hrvatske stranke prava, a sve je, kako prenosi HRT, prošlo mirno.

Saborski zastupnik i predsednik Srpskog narodnog veća (SNV) Milorad Pupovac na komemoraciji je rekao da se dostojanstveno prisećaju svih onih čiji su životi prekinuti nasilno, zločinstvom, kao što je to bio slučaj sa više od stotinu Srba tokom i nakon Oluje na području opštine Gračac, "jer da ih se ovde niko drugi ne bi setio, kao što se, kako tvrdi, nadležna tela vlasti ne sećaju svoje pravne odgovornosti za utvrđivanje okolnosti njihovog stradanja 1995. godine".

"Tu smo da bismo se setili sveukupnog stradanja, progonva, razaranja i ubistava i stradanja svih, bez obzira na veru i naciju, a naročito naših sugrađana Hrvata iz ovog kraja i drugih krajeva Hrvatske i drugih zemalja iz kojih su morali izbeći i ovde se naseliti; jer i ta su stradanja jednako vredna naše empatije, našeg saosećanja", rekao je Pupovac.

Istakao je kako je sećanje važno da žrtve nacionalizma, mržnje i neprijateljstva ne bi stvarale stanje trajnog nacionalizma, mržnje i neprijateljstva.

HRT prenosi da je Autohtona hrvatska stranka prava (A-HSP) predvođena predsednikom Draženom Kelemincem održala kontraskup komemoraciji. 

Kako navode, bilo je govora i transparenata, ali -  prema službenoj proceni - remećenja javnog reda i mira nije bilo.

 

Preporuka za vas

Komesarijat za izbeglice i migracije: I posle 26 godina od "Oluje" mnoga pitanja ostala su nerešena
Plenković: Na obeležavanje "Oluje" neće doći cela vlada

Komentari (0)

Evropa