Aktuelno

Danas pomen Srbima poginulim na Petrovačkoj cesti, stradali u bombardovanju kolone civila

Komentari

Autor: Tanjug

07/08/2022

-

10:07

Danas pomen Srbima poginulim na Petrovačkoj cesti, stradali u bombardovanju kolone civila
Oluja - Copyright EPA/SASA STANKOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Na današnji dan, 7. avgusta 1995. godine, hrvatski "migovi" bombardovali su kolonu srpskih izbeglica na Petrovačkoj cesti, a u mestu Janjile biće služen parastos tim povodom. Stradalo je 10 civila, među kojima četvoro dece, a na desetine ljudi je povređeno.

U mestu Janjile na Petrovačkoj cesti danas će biti služen parastos i položeni venci kod spomen-krsta, gde je hrvatska avijacija pre 27 godina u okviru zločinačke akcije "Oluja" bombardovala srpske izbegličke kolone, prenosi RTRS.

Predstavnici Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" posetiće u Driniću i spomen-sobu poginulima na Petrovačkoj cesti.

Krivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu donelo je rešenje o potvrđivanju optužnice Tužilaštva za ratne zločine, koja je podignuta zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva tokom "Oluje".

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda je optužnicu potvrdilo na sednici održanoj 3. juna.

Optužnica je podignuta protiv Vladimira Mikca i drugih zbog izvršenja krivičnog dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu, saopštio je Viši sud.

Srpsko tužilaštvo predložilo je da se optuženima sudi u odsustvu, jer protok vremena daje dovoljno razloga za sumnju da će Hrvatska ili Bosna i Hercegovina pokrenuti krivične postupke protiv odgovornih za stradanje civila 7. i 8. avgusta 1995.

Trinaestoro srpskih civila, od kojih šestoro dece, poginulo je u dva dana, u izbegličkoj koloni koja je već napustila Hrvatsku i prešla na teritoriju BiH.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija