Region

Plenković na proslavi "Oluje" u Kninu izjavio da su Srbi sami sebe proterali iz Krajine

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Index

05/08/2022

-

14:49

Plenković na proslavi "Oluje" u Kninu izjavio da su Srbi sami sebe proterali iz Krajine
Andrej Plenković - Copyright Tanjug/HINA/Mario Strmotić

veličina teksta

Aa Aa

"U poslednje vreme ponovo se pokušva ukazivati na Hrvatsku lažnim, ali jalovim optužbama o proterivanju srpskog stanovništva iz Hrvatske 1995. godine, iako je poznato da ih je vođstvo pobunjenih Srba u saradnji s Beogradom prisililo na evakuaciju iz Hrvatske, što su i sami srpski pokajnici potvrdili u svojim iskazima u Hagu i potkrepili dokumentima", izjavio je danas premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je na obeležavanju godišnjice "Oluje".

Plenković je izjavio da da hrvatska vlada neće dozvoliti da se dovodi u pitanje, kako je rekao, "pravedan i legitiman karakter Domovinskog rata, niti da se optužuju hrvatski heroji", te da su hrvatski branitelji "kamen temeljac slobode i demokratije". On je poslao poruku Srbiji, istakavši da će Hrvatska nastaviti da radi na miru, dobrosusedstvu, stabilnosti i dijalogu, ali da to očekuje i od svojih suseda.

Navodi da su "neprihvatljive najavljene optužnice iz Beograda protiv hrvatskih pilota i širenje jurisdikcije na teritorij drugih država". 

"Tim više što dolaze iz države iz koje je pokrenuta velikosrpska agresija na Hrvatsku i koja još uvek ne pokazuje istinsku spremnost da prizna svoju odgovornost u tom zločinačkom pothvatu Miloševićevog režima", poručio je. 

On je rekao da vlada vodi "politiku poštovanja digniteta Domovinskog rata i hrvatskih branitelja", i navodi da to nije samo retorika, već konkretna politika koju vodi potpredsednik Vlade ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. 

Optužio je Srbiju za nesaradnju po pitanju, kako je rekao progona ratnih zločinaca, pitanju hrvatskih logoraša i nestalih.

Tanjug/HINA/Mario Strmotić

 

U Kninu se obratio i predsednik Hrvatske Zoran MIlanović koji je naveo da "odlazak velikog broja građana srpske nacionalnosti iz Hrvatske tokom operacije Oluja jeste ljudska tragedija, ali tome je, naveo je, prethodila ljudska glupost vlastodržaca u Beogradu". 

"Danima pred Oluju nisu prihvatili plan Z4 koji nije bio povoljan za nas, ali je hrvatsko rukovodstvo bilo spremno da ga prihvati", rekao je Milanović i dodao da "stoga Hrvatska nema od čega da se brani", jer za taj plan, dodao je, ne bi dobili spomenik i zahvalnicu. 

U Srbiji sećanje na prognane i stradale

Podsetimo, u Novom Sadu je sinoć obeležena 27. godišnjica akcije hrvatske vojske i policije "Oluja" u kojoj je 250.000 Srba proterano iz Hrvatske, a više od 1.700 ubijeno i nestalo. Patrijarh Porfirije je rekao da "moramo da praštamo, ali da ne smemo da zaboravimo, već pamtimo da ne bi neko mogao da kaže da se to nije desilo". 

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da su se ljudi okupili na obeležavanju "Oluje" zbog tuge za ubijenima i da bi svedočili o zločinu. On je kazao da Srbija više nije slabašna. 

"Poruku da više neće biti "Oluja", šaljemo već godinama, i danas to ponovo činimo, jer ona predstavlja suštinu politike koju vodimo. Čuvaćemo Srbiju i odgovaraćemo pozivanjem na mir, jer moramo da gledamo u budućnost zajedno", rekao je on. 

Udruženje porodica nestalih i poginulih "Suza" i ove godine organizovalo je parastos u Crkvi Svetog Marka u Beogradu za stradale u "Oluji". Predsednica udruženja "Suza" Dragana Đukić rekla je za Euronews Srbija da proces ekshumacije i identifikacije žrtava teče veoma sporo. 

"Nas kao porodice ne zanimaju odnosi, želimo da obe države sarađuju. Imaju potpisane bilateralne sporazume po kojima trebaju da se redovno sastaju", rekla je ona i dodala da je poslednji sastanak bio pre više od godinu dana kada je Srbija dogovorila susret, a nakon toga nema sastanka koji bi trebalo Hrvatska da organizuje. 

Predsednik Srpskog nacipnalnog vijeća Milorad Pupovac je naveo za Euronews Srbija da nestali ne smeju da budu sredstvo za političko suočavanje, već bi to pre svega trebalo da bude humanitarno pitanje koje bi trebalo rešiti u što je moguće većoj meri. Napomenuo je da je interes Srba koji žive u Hrvatskoj da se države vrate sporazumima o saradnji i pravnim pitanjima procesuiranja zločina. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa