Evropa

Slučaj Sane Marin: Da li je snimak sa žurke finskoj premijerki doneo štetu ili korist

Komentari

Autor: Euronews

21/08/2022

-

09:25

Slučaj Sane Marin: Da li je snimak sa žurke finskoj premijerki doneo štetu ili korist
Sana Marin - Copyright Tanjug AP/Martin Meissner

veličina teksta

Aa Aa

Najmlađa premijerka na svetu Sana Marin došla je u žižu javnosti zbog snimaka sa kućne žurke na kojem finska premijerka igra i peva u izadanju u kojem javnost nije navikla da je viđa. Zbog toga se našla na meti kritike pre svega opozicije u Finskoj, ali i ostalih koji su stava da joj zbog funkcije koju obavlja ne priliči da se tako provodi.

Video-snimci su odmah preplavili internet, a broj komentara nije moguće ustanoviti. Šta je tačno finska premijerka uradila loše, analizirao je Euronews.

Opozicija je tražila da Marin uradi test na narkotike što je finska premijerka i učinila, a rezultat će biti poznat sledeće nedelje. Za to vreme nižu se pitanja, pre svega o tome da li je zanemarila državnu funkciju, da li je nepouzdana osoba, ima li privatne probleme, ličnu krizu? Ili iza toga stoje politički motivisani sajber napadači koji bi da, kroz njeno ponašanje, devalviraju neke krupne odluke koje je Finska nedavno donela, navodi se u analizi.

Voditelj jedne američke TV stanice, Trevor Noa je govoreći o ovom problemu u Finskoj rekao:

"Blago vama, Fincima, kakve vi skandale imate! Kod nas se vrši racija u kući bivšeg predsednika u traženju poverljivih dokumenata. Kada bi svi skandali bili na nivou skandinavskih, svet bi verovatno bio manje opasno mesto za život. Najveći politički skandali koji su se na severu Evrope u poslednje vreme dogodili bili su kada je izvesna količina ogrevnog drveta dopremljena u kuću jednog bivšeg premijera, kada je tadašnji lider Zelenih otišao u gej bar u Stokholmu tokom Nedelje ponosa; i kada je na slici još jedan bivši premijer - u šortsu".

"Skandali" Sane Marin

Međutim, Marin je pretrpela beskrajnu salvu ovakvih "skandala" otkako je u decembru 2019. preuzela dužnost premijerke, čime je postala najmlađi nosilac te funkcije na svetu, i jasno je da se mnoge kritike s kojima se suočava svode na činjenicu da je ona relativno mlada, ostvarena i sposobna žena, piše finska štampa, a prenosi Euronews.

Suočila se sa naslovnim stranama i gnevom svojih političkih protivnika zbog "skandaloznog" ponašanja kao što je pripremanje doručka kod kuće sa hranom koja se plaća iz javnih fondova, iako su to radili svi prethodni premijeri i niko se nije žalio, a poteglo se i pitanje zato sama voli da čisti rezidenciju kojoj živi.

Sada je najvažnije za njene političke neistomišljenike da li je jedan od njenih prijatelja na snimku sa žurke izgovorio reč "jauhojengi", što je navodno žargonska referenca na kokain, a za koji mnogi Finci kažu da uopšte nije reč. Ovu tvrdnju o kokainu takođe su razotkrili ljudi poput finskog političkog komentatora Janea Korhonena, koji je izgradio reputaciju pravog "jastreba" kada je u pitanju pozivanje na dezinformacije i objašnjavanje finske politike na Tviteru.

Zanimljivo je i što u odbranu premijerke mnoge Finkinje postavljaju video snimke na društvenim mrežama na kojima plešu i označavaju ih sa "solidarnost sa Sanom". Finski ozbiljniji mediji okrenuli su se važnim stvarima, dok su veb stranice tabloida i dalje prepune navodnih detalja, tračeva, glasina, reakcija i spekulacija o ličnom životu i radu Sane Marin.

Paradoks u odnosu na mnoge druge zemlje sveta je sledeći: u najtiražnijim novinama u zemlji, Helsingin Sanomat, najčitanije priče u subotu popodne bile su o dugim čekanjima u zabavnom parku u Helsinkiju, ruskom ratu u Ukrajini, koncertu Eda Širina u gradu, Olimpijskijskom stadionu  i kako bazeni postaju sve popularniji u regionu glavnog grada. Žurke premijerke Sane Marin nema uopšte u deset prvih naslova i priča u novinama.

Komentari (0)

Evropa