Evropa

Poginula Darja Dugina, ćerka "Putinovog mozga" u eksploziji nadomak Moskve

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, BBC

21/08/2022

-

10:19

Poginula Darja Dugina, ćerka "Putinovog mozga" u eksploziji nadomak Moskve
Darja Dugina - Copyright Prinstscreen YouTube/Nova Resistência NR

veličina teksta

Aa Aa

Darja Dugina, ćerka uticajnog ruskog filozofa Aleksandra Dugina koga zapadni mediji nazivaju "Putinovim mozgom", poginula je u eksploziji automobila nadomak Moskve, potvrdili su istražitelji. Takođe, ruski Istražni komitet je saopštio da je pokrenut krivični postupak zbog ovog slučaja kako bi se utvrdile sve činjenice.

Darja Dugina, koja je ponekad koristila i prezime "Platonova", bila je novinarka i podržavala je invaziju Rusije na Ukrajinu, a zajedno sa svojim ocem pozvana je da bude gošća na festivalu "Tradicija" na jednom imanju blizu Moskve, gde je nekada odsedao slavni ruski pesnik Aleksandar Puškin.

Ranije ove godine, našla se na listi sankcija Velike Britanije i SAD, jer su je te zemlje optužile da "doprinosi dezinformacijama na internetu u vezi sa ruskom invazijom", a u jednom tekstu je napisala da će "Ukrajina nestati ako postane NATO članica". 

U jednom intervjuu rekla je kako je diplomirala na Filozofskom fakultetu u Moskvi, smer filozofija, kao i da se fokusirala na istraživanje "kasnog neoplatonizma". Sebe je nazivala političkom analitičarkom, a radila je u Međunarodnom evroazijskom pokretu, kojim predsedava njen otac. Pojavljivala se na ruskim, indijskim, turskim, kineskim i pakistanskim televizijskim kanalima gde je davala svoje viđenje situacije u Ukrajini i ruskoj politici o međunarodnim odnosima uopšteno.

Tanjug AP/Investigative Committee of Russia via AP

Mesto gde se desila eksplozija automobila

U maju, rat u Ukrajini je opisala kao "rat civilizacija", i rekla kako je ponosna što su i ona i njen otac pod zapadnim sankcijama. Nazivala je događaje 2014. godine u Ukrajini, odnosno Majdanske proteste, "otvaranjem vrata za uspostavljanje direktne globalističke diktature nad Ukrajinom", i govorila da će "Rusija dodatno napredovati jer nalazi nove partnere zbog zapadnih sankcija (izazvanih ratom u Ukrajini)". Bila je protiv zapadnih medija koji, kako je rekla, "demonizuju Moskvu a podržavaju Kijev".

Prema izveštajima istražitelja, Darja Dugina je poginula nakon što je eksplodirala bomba postavljena ispod automobila, a forenzičari su i dalje na licu mesta i ispituju slučaj, prikupljajući dokaze. Na osnovu rezultata inspekcijskog nadzora biće određen broj veštačenja, među kojima su forenzička, eksplozivna, molekularna genetika.

Na video-snimku koji kruži društvenom mrežom Telegram, navodno se vidi trenutak kada njen otac stiže na lice mesta nakon eksplozije i stoji u šoku. Kako je saopštio politikolog Sergej Markov, nakon pogibije ćerke, Dugin se nalazi u bolnici.

Smatra se da je meta napada, odnosno eksploziva podmetnutog ispod automobila, bio upravo Dugin, prenosi BBC. Andrej Krasnov, lider građanskog pokreta Ruski horizont i bliski prijatelj porodice Dugin, rekao je za agenciju Tas da je Darja zapravo bila u automobilu svog oca, a da je on bio u drugom vozilu.

Tanjug AP/Francesca Ebel

Aleksandar Dugin

Aleksandar Dugin je desničarski ideolog i pisac, a na Zapadu se smatra "tvorcem" odnosno "duhovnim vođom" ruskog napada na Ukrajinu.

Našao se na listi sankcija SAD još 2015. godine pod optužbama za umešanost u rusku aneksiju Krima. Smatra se da njegova pisanja i njegova ideologija imaju veliki uticaj na Vladimira Putina, pa ga zato u zapadnim medijima ponekad zovu i "Putinov Raspućin".

Euronews Srbija

Ruski zvaničnici sugerišu da je Ukrajina kriva, Kijev negira umešanost

Ukrajina je danas negirala bilo kakvu umešanost u ubistvo Dugine. "Potvrđujem da Ukrajina, naravno, nije imala ništa sa ovim jer mi nismo zločinačka država, kao Ruska Federacija. Štaviše, nismo teroristička država", rekao je savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak za ukrajinsku državnu televiziju.

Rojters dodaje da se činilo da Podoljak za ubistvo krivi unutrašnje borbe za vlast između "različitih političkih frakcija" u Rusiji i sugeriše da je incident ustvari "karma" za pristalice ruskih akcija u Ukrajini, poput Dugine i njenog oca.

Denis Pušilin, lider samoproglašene Donjecke narodne republike okrivio je prethodno Kijev za ovaj napad. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da "ukoliko nadležni organi potvrde ukrajinski trag u ovom ubistvu, onda postoji politika državnog terorizma koju sprovodi Kijev".

"Ruski organi istražuju smrt Darje Dugine. Ako se ukrajinski trag potvrdi, a ovu verziju je izneo lider DNR Denis Pušilin, a to moraju da provere nadležni organi, onda je reč o politici državnog terorizma koju sprovodi kijevski režim", napisala je na Telegramu Zaharova, prenosi agencija TASS. Ruski Istražni komitet saopštio je da podaci do kojih se došlo u istrazi pokazuju da je zločin u kojem je poginula Darja Dugina bio ranije planiran i naručen, prenela je RIA Novosti.

Komentari (1)

Megido

21.08.2022 11:55

Žalosno je kad neko strada, a pogotovo zbog politike. Ipak, Bog je milostiv i "poznaje našu građu, pamti da smo prah", pa se možda i seti ove nesrećne žene koja je zalutala na staze ruske demagogije i mržnje kojom su je otac i čika Putin zadojili. Bog je može ako to želi, vratiti u život putem uskrsenja i dati joj još jednu šansu da ovaj put počne život kao ljudsko biće na rajskoj Zemlji, očišćenoj od svakog zla, predrasuda, mržnje, nacionalne histerije i svega onoga što nas sprečava danas da živimo život dostojan čoveka.

Evropa