Evropa

Zelenski: Ukrajina će vratiti vlast nad Krimom, to bi bio najveći antiratni korak

Komentari

Autor: Tanjug

23/08/2022

-

15:46

Zelenski: Ukrajina će vratiti vlast nad Krimom, to bi bio najveći antiratni korak
Zelenski: Ukrajina će vratiti vlast nad Krimom, to bi bio najveći antiratni korak - Copyright Tanjug/AP Photo/Andrew Kravchenko

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obećao je danas da će ponovo uspostaviti ukrajinsku vlast nad Krimom, što je, kako kaže, potez za koji će pomoći ponovnom uspostavljanju "svetskog reda i zakona".

On je na međunarodnoj konferenciji o Krimu rekao da bi vraćanje ukrajinske kontrole nad poluostrvom, koje je Rusija anektirala 2014. godine, bio "najveći antiratni korak", preneo je Rojters.

"Sve je počelo na Krimu i završiće se na Krimu", kazao je Zelenski u uvodnom obraćanju na međunarodnom samitu Krimske platforme.

Za "prevazilaženje terora, vraćanje garancija i bezbednosti našem regionu, Evropi, celom svetu, neophodno je izvojevati pobedu u borbi protiv ruske agresije", rekao je Zelenski.

On kaže da je "neophodno osloboditi Krim od okupacije" i da će to biti "oživljavanje svetskog zakona i reda".

Zelenski je rekao da na samitu učestvuju predstavnici oko 60 država i međunarodnih organizacija, uključujući oko 40 predsednika i premijera, a skoro svi su učestvovali onlajn.

"Uprkos ruskim pretnjama, Ukrajina je dovoljno jaka da vidi izglede za Krim pod svojom kontrolom", naveo je Zelenski.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Sara

25.08.2022 21:04

Kako kada se narod izjasnio gde želi da živi.

Evropa