Evropa

Zelenski: Ukrajinska zastava će se vratiti u svako selo i grad, vijoriće se i na Krimu, u Donjecku i Lugansku

Komentari

Autor: FoNet

23/08/2022

-

12:17

Zelenski: Ukrajinska zastava će se vratiti u svako selo i grad, vijoriće se i na Krimu, u Donjecku i Lugansku
Zelenski: Ukrajinska zastava će se vratiti u svako selo i grad, vijoriće se i na Krimu, u Donjecku i Lugansku - Copyright Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski čestitao je danas sunarodnicima Dan državne zastave i poručio im da će se zastava Ukrajine vratiti u svaki grad i selo koje je sada privremeno okupirala Rusija.


Zelenski je tokom svečane ceremonije podizanja državne zastave Ukrajine u Kijevu, poručio da će to nacionalno znamenje biti vraćeno tamo gde treba da bude istaknuto, javlja Ukrinform.

„Plavo-žuta zastava Ukrajine ponovo će se vijoriti tamo gde je njen dom – u svim privremeno okupiranim naseljima Ukrajine, onima koja su privremeno okupirana. Zauvek će vijoriti u Melitopolju na Trgu pobede, gde ne mogu biti oni koji će izgubiti ovaj rat. Plavo-žuta zastava će biti tamo", rekao je Zelenski.

Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

On je nabrajajući, gradove koji su sada pod kontrolom ruskih snaga, rekao da će zastava Ukrajine biti razvijena gradovima u kojima ne mogu biti oni koji su "prvi put čuli njihova ukrajinska imena".

"U Hersonu na Trgu slobode – ne može biti zastava onih koji ne znaju šta je sloboda. Plavo-žuta zastava će biti tamo. Vijoriće se na Azovskoj aveniji u Berdjansku i Zelenoj aleji u Skadovsku, iznad nuklearne elektrane u Enerhodaru i iznad hidroelektrane Kahovka, na svetioniku Adziogol i Savur-Mohile, na obalama Siverskog Donca i Kalmijusa, u blizini Oleshki Sands. Ne može to biti zastava onih koji su prvi put čuli ova ukrajinska imena“, rekao je predsednik Ukrajine.

Zelenski je poručio da će se ukrajinska zastava takođe biti razvijena i u gradovima na Krimu.

"Bez obzira na to kako neko pokušava da izokrene istoriju, ove boje su istorijski povezane sa Krimom“, naglasio je Zelenski. On je uveren da će se ukrajinska zastava sigurno vijoriti u Donjeckoj i Luganskoj oblasti, navodi Ukrinform.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa