Evropa

RAT U UKRAJINI Džonson, Bajden i Šolc apeluju da se obezbede nuklearke u Ukrajini

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

21/08/2022

-

09:05

RAT U UKRAJINI Džonson, Bajden i Šolc apeluju da se obezbede nuklearke u Ukrajini
RAT U UKRAJINI Džonson, Bajden i Šolc apeluju da se obezbede nuklearke u Ukrajini - Copyright Tanjug/AP/Andrii Marienko, David Goldman, Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 179. dan rata u Ukrajini. Prethodni dan obeležio je pad drona na štab Crnomorske flote na Krimu, a kako je ruska strana objavila, bespilotna letelica je oborena tačno iznad štaba, ali se pri padu zapalila. Ukrajina je objavila da su u napadu na zgradu u Mikolajvskoj oblasti povređena deca. Nastavljaju se tenzije oko nuklearne elektrane Zaporožje - ruska strana je objavila da su Ukrajinci izveli artiljerijski napad na elektranu.

Ključni događaji:

  • Gradonačelnik Marijupolja tvrdi da je organizovan atentat na njega
  • Pogođen stambeni deo grada Voznesenka, poginulo 12 civila
  • Rusija optužila Ukrajinu da koristi hemijske otrove u Zaporoškoj oblasti
  • Jahta ruskog oligarha Dmitrija Pumpjanskog stavljena na aukciju
  • Gutereš pozdravio vest o tome da je pšenica iz Ukrajine krenula ka Africi
  • Zelenski izjavio da su Rusiji potrebni gasovodi kako bi "snabdevala" Evropu problemima
  • Džonson, Bajden i Šolc: Obezbediti nukelarke u Ukrajini

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

19.53 Još četiri broda s hranom isplovila iz ukrajinskih luka

Još četiri broda koji prevoze hranu napustili su ukrajinske crnomorske luke, saopštilo je tursko Ministarstvo odbrane 21. avgusta.  Sada je ukupno 31 brod napustio ukrajinske crnomorske luke u skladu sa ugovorom o izvozu žitarica uz posredovanje UN-a.

19.47 Džonson, Bajden i Šolc: Obezbediti nuklearke u Ukrajini

Britanski premijer Boris Džonson, i lideri SAD i Nemačke, Džozef Bajden i Olaf Šolc, istakili su u telefonskom razgovoru značaj osiguranja bezbednosti nuklearnih postrojenja u Ukrajini, saopšteno je danas iz Džonsonovog kabineta. "Premijer Džonson, predsednk SAD Džo Bajden i nemački kancelar Olaf Šolc istakli su značaj osiguranja bezbednosti nuklearnih postrojenja i pozdravili nedavne razgovore o mogućnosti posete misije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) nulearki u Zaporožju", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su trojica državnika izrazila čvrstu posvećenost podršci Ukrajini "u svetlu ruske invazije", prenosi Rojters.

18.50 Policijski sat u Harkovu na Dan nezavisnosti Ukrajine

Uoči Dana nezavisnosti Ukrajine, u Harkovu će stupiti na snagu policijski sat. Policijski sat stupa na snagu od 19 sati 23. avgusta i trajaće 36 sati, potvrdio je guverner regije Oleh Sinehubov.

"Molimo vas da razumete zašto smo uveli ovu meru. Pripremite se da ostanete kod kuće i u skloništima, to je zbog naše sigurnosti. U to vreme zabranjeno je boraviti na javnim mjestima, kretati se ulicama pešice ili vozilom", kazao je Sinehubov .

 

 

17.30 Rogov: Situacija u nuklearki Zaporožje pod kontrolom

Situacija u nuklearki Zaporožje je pod kontrolom i danas nije bilo ukrajinskih artiljerijskih udara, saopštio je Vladimir Rogov, član glavnog saveta Vojno-civilne uprave Zaporoške oblasti.

"Što se tiče situacije u NE Zaporožje, sve je pod kontrolom i stanje je normalno. Danas nije bilo udara ukrajinske artiljerije", izjavio je Rogov za radio stanicu Komsomolskaja pravda.

On je istakao da je nivo radijacije u kompleksu NE normalan, prenosi TASS. "Tačnije rečeno, nivo radijacije ne samo da ne premašuje (normu) već je i mnogo niži", precizirao je Rogov.

16.22 Česi šalju novac Ukrajini u znak sećanja na 1968.

Češki državljani šalju tačno 1.968 kruna (80 dolara) u Ukrajinu kako bi joj pomogli u obrani od Rusije, ali i u spomen na 1968. odnosno invaziju Sovjetskog Saveza na tadašnju Čehoslovačku, saopštila je danas ukrajinska ambasada.

Česi su koristili poseban kod za plaćanje kako bi donirali 1968 kruna na već postojeći račun koji je otvorila ambasada Ukrajine u Češkoj za prikupljanje sredstava.

“Čak i tokom vikenda na naš je račun stizalo na desetke i desetke uplata u vrednosti od 1.968 kruna. Hvala vam puno, češki prijatelji!” objavila je ambasada na Twitteru.

 

 

14.50 Pronađeno telo visokog zvaničnika ukrajinske SBU

Regionalni šef ukrajinske službe bezbednosti (SBU) Oleksandr Nakonečni pronađen je mrtav u oblasti Kirovograda u centralnoj Ukrajini. Portparolka lokalne administracije Julija Tkač obavestila je javnost o smrti visokog zvaničnika SBU, preneo je ukrajinski sajt "Babel". SBU i Državni biro za istrage pokušavaju da utvrde okolnosti pod kojim je nastupila smrt.

14.10 Rusko ministarstvo odbrane: Uništeno skladište raketa za američki sistem Himars

Ruska mornarica je uništila je raketama "Kalibar" skladište raketa za američki raketni sistem Himars u regionu Odese, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane. U saopštenju se navodi da je "dalekometni i veoma precizni projektil 'Kalibar' ispaljen sa mora uništio skladište raketa za američki višeraketni sistem Himars i protivavionske sisteme zapadne proizvodnje nedaleko od sela Majorske u regionu Odese".

12.00 Šojgu: Ruska vojska tri puta koristila "kindžal" u Ukrajini

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je danas da su Oružane snage Rusije tri puta koristile hipersoničnu raketu "kindžal" tokom specijalne operacije u Ukrajini. "Raketa je tri puta upotrebljena tokom specijalne vojne operacije", rekao je Šojgu u intervjuu za TV kanal "Rusija-1", preneo je Interfaks. Prema njegovim rečima, "kindžal" je tri puta pokazao svoje briljantne karakteristike, koje nema nijedna slična raketa na svetu.

"Niko još nema takvu raketu: i hipersoničnu, i s takvom brzinom, i s takvim prodornim mogućnostima. Nemoguće je pronaći je i presresti", kazao je Šojgu, preneo je Sputnjik.

09.00 Zelenski upozorio Ukrajince da budu na oprezu zbog praznika

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio je Ukrajince da budu posebno oprezni naredne nedelje, dok se pripremaju za proslavu Dana nezavisnosti. U video obraćanju kasno sinoć, Zelenski je rekao da Ukrajinci ne smeju da dozvole Rusiji da "širi malodušnost i strah" među njima, preneo je Gardijan. Ukrajina u sredu, 24. avgusta, obeležava Dan nezavisnosti, a taj datum označava i punih šest meseci od početka ruskog napada.

 

 

08.00 Vlasti Energodara tvrde da je ukrajinska artiljerija izvela udar na Zaporožje

Ukrajinske snage bezbednosti izvele su artiljerijski udar uz pomoć zapadnog naoružanja na nuklearnu elektranu Zaporožje, rekle su RIA Novostima gradske vlasti Energodara. "Na teritoriji nuklearke Zaporožje zabeleženi su artiljerijski udari. Prema dobijenim podacima, prilikom napada je korišćeno zapadno dalekometno oružje, vatra je ispaljena sa suprotne strane Dnjepra. Granate su eksplodirale u neposrednoj blizini jedne administrativnih zgrada stanice. Kritični objekti postrojenja nisu oštećeni", rekao je predstavnik gradskih vlasti.

07.30 Šojgu: Rusija počinje masovnu proizvodnju hipersoničnih krstarećih raketa

Rusko ministarstvo odbrane počinje sa masovnom proizvodnjom hipersoničnih krstarećih raketa "cirkon", rekao je danas ministar odbrane Sergej Šojgu. "Počinjemo serijsku proizvodnju ''cirkona''. Zapravo, projektil je već stavljen u službu. Sva dokumenta po pitanju ovog oružja biće potpisana ove godine", kazao je Šojgu za TV kanal Rosija-1, preneo je TASS.

Komentari (1)

Драган

22.08.2022 10:42

Они апелују, који лицемери.

Evropa