Evropa

Gutereš: Elektranu u Zaporožju treba demilitarizovati, još ima mnogo posla oko izvoza hrane iz Ukrajine

Komentari

Autor: Tanjug

19/08/2022

-

15:38

Gutereš: Elektranu u Zaporožju treba demilitarizovati, još ima mnogo posla oko izvoza hrane iz Ukrajine
Gutereš: Elektranu u Zaporožju treba demilitarizovati, još ima mnogo posla oko izvoza hrane iz Ukrajine - Copyright Tanjug AP/Kostiantyn Liberov

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je u Odesi da i dalje ima mnogo da se uradi kako bi se obezbedio globalni pristup ukrajinskim prehrambenim proizvodima i ruskoj hrani i đubrivu, nakon što je postignut sproazum o izvozu hrane uz posredništvo Turske i UN.

On je pozvao na neometan pristup ruskoj hrani i đubrivu koji nisu predmet sankcija svetskim tržištima, prenosi Rojters.

"Ovo je sporazum dve strane postignut u ogorčenom konfliktu. On je bez presedana i po obimu i po broju, ali nam još ostaje dug put na brojnim frontovima", poručio je Gutereš.

Takođe, on je istakao da je zemljama u razvoju potrebna pomoć kako bi kupile žito.

"Vreme je za ogromnu i velikodušnu podršku kako bi zemlje u razvoju mogle da nabave hranu iz ove i drugih luka i kako bi ljudi mogli da je kupe", rekao je on.

Gutereš je dodao da električna energija koja je proizvedena u nuklearnoj elektrani u Zaporožju, koja je pod kontrolom ruskih snaga, pripada Ukrajini i da zahteva da se taj princip u potpunosti poštuje.

"Očigledno je da je struja iz Zaporožja ukrajinska struja i neophodna je posebno tokom zime za ukrajinski narod. I ovaj princip se mora u potpunosti poštovati", rekao je generalni sekretar UN.

On je ponovio da elektranu treba demilitarizovati, preneo je Rojters.

Gutereš, koji je u Odesu stigao nakon jučerašnjeg trilateralnog susreta u Lavovu sa ukrajinskim i turskim predsednikom Vlodimirom Zelenskim i Redžepom Tajipom Erdoganom, pregledao je jedan od brodova koji će prevoziti žito u okviru "sporazuma o hrani" potpisanog u Istanbulu.

Kako je saopštio portparol Kancelarije UN za koordinaciju humanitarnih poslova Savijano Abreu, broda koji je u Odesu stigao u okviru Crnomorske inicijative za žito bio je natovaren sa 10.000 tona pšenice.

U Istanbulu su 22. jula potpisani multilateralni sporazumi o ukidanju ograničenja na isporuku ruskih proizvoda za izvoz i o pomoći Rusije u izvozu ukrajinskog žita. Ugovor, koji su potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, podrazumeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva preko Crnog mora iz tri luke, uključujući Odesu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa