Evropa

Zelenski i Gutereš usaglasili detalje moguće misije IAEA

Komentari

Autor: Tanjug

18/08/2022

-

16:40

Zelenski i Gutereš usaglasili detalje moguće misije IAEA
Zelenski i Gutereš usaglasili detalje moguće misije IAEA - Copyright Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom usaglasio detalje moguće misije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u nuklearnoj elektrani Zaporožje, navodi se u saopštenju na sajtu ukrajinskog lidera.

Takođe, poseta delegacija nuklearnom postrojenju "treba da bude obavljena legitimno", preko teritorije koje su slobodne od ruskih trupa, preneo je TASS.

Zelenski je ranije danas rekao u razgovoru sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom u Lavovu da Svetska organizacija "mora da osigura bezbednost nuklearne elektrane Zaporožje".

"Posebna pažnja posvećena je ruskoj nuklearnoj uceni u Zaporožju. Taj smišljeni teror agresora može imati katastrofalne posledice za ceo svet", napiso je Zelenski na svom Telegram kanalu.

Istakao je da zbog toga UN moraju da osiguraju bezbednost tog strateškog objekta, njegovu demilitarizaciju i potpuno oslobađanje od ruskih trupa, prenosi Rojters.

Zelenski je naveo da je u razgovoru bilo reči i o sporazumu o hrani i da je dogovoreno da bude nastavljena koordinacija u sprovođenju inicijative za žito.

U Lavovu danas pored Gutereša boravi i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, a nakon bilateralnih susreta planiran je i trilateralni sastanak.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa