Evropa

"Misteriozne" eksplozije između priča o "nesrećnom slučaju" i "ukrajinskoj protivofanzvi" - šta se dešava na Krimu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Euractiv

17/08/2022

-

20:15

"Misteriozne" eksplozije između priča o "nesrećnom slučaju" i "ukrajinskoj protivofanzvi" - šta se dešava na Krimu
"Misteriozne" eksplozije između priča o "nesrećnom slučaju" i "ukrajinskoj protivofanzvi" - šta se dešava na Krimu - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Poluostrvo Krim, koje je 2014. godine Rusija anektirala, pogodile su u utorak, kao i prošle nedelje, snažne eksplozije za koje i dalje niko nije preuzeo odgovornost. U jučerašnjem udaru eksplodiralo je skladište municije, a došlo je i do poremećaja u železničkom saobraćaju, saopštili su ruski zvaničnici. Institut za proučavanje rata kaže da su napadi na ruske pozicije na Krimu verovatno deo veće ukrajinske kontraofanzive.

Na snimcima ruske državne televizije prikazana je električna trafostanica koja gori u blizini grada Džankoja na Krimu i niz ponovljenih velikih eksplozija za koje vlasti kažu da su izazvane detonacijom municije u vojnoj bazi.

Najviši ruski zvaničnik na Krimu Sergej Aksjonov rekao je državnoj televiziji da ne želi da govori o tome šta je izazvalo eksplozije, o čemu se, kako je naveo, vodi istraga. On je saopštio da je oko 2.000 meštana evakuisano iz najbližeg sela Majsko izvan perimetra od pet kilometara.

Takođe, ruska novinska agencija RIA saopštila je da je sedam putničkih vozova kasnilo i da je železnički saobraćaj na delu pruge na severu Krima obustavljen.

Incident se, inače, dogodio nakon serije eksplozija prošle nedelje u ruskoj vazdušnoj bazi na Krimu, za koje su ukrajinski zvaničnici naveli da su deo neke vrste specijalne operacije, a Moskva ih je objasnila nesrećnim slučajem. Rusija koristi Krim da snabdeva vojnom opremom svoje trupe koje se bore u Ukrajini, a šteta prijavljena na železničkoj mreži nakon eksplozija mogla bi da poremeti taj proces, navodi Rojters.

Ukrajinska protivofanziva?

Nakon detonacije municije u skladištu u Džankoju na severu Krima uveden je režim za vanredne situacije regionalnog karaktera, izjavio je Aksjonov. Prethodno je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da je vojno skladište u Džankoju na Krimu oštećeno u eksplozijama koje su rezultat sabotaže. U saopštenju je navedeno i da su u eksplozijama oštećeni i brojni civilni objekti, uključujući dalekovode, elektranu, železničke pruge i više stambenih zgrada.

Kako piše Euractiv, eksplozije koje su se dogodile povećale su izglede za novu dinamiku u šestomesečnom ratu ukoliko Ukrajina sada zaista ima sposobnost da udari dublje na teritorije koje su pod kontrolom Rusije ili ukoliko prokijevske grupe budu uspele u napadima u gerilskom stilu.

Institut za proučavanje rata kaže da su napadi na ruske pozicije na Krimu verovatno deo veće ukrajinske kontraofanzive. Nadalje, kažu kako se verovatno radi o ukrajinskoj protivofanzivi da bi se povratila kontrola nad zapadnom obalom Dnjepra. Iako Ukrajina nije potvrdila da stoji iza ovih napada, ISW piše kako je cilj oslabiti ruske rute snabdevanja.

Podoljak: Narednih meseci mogući napadi

U naredna dva ili tri meseca moglo bi doći do novih napada sličnih "misterioznim" udarima izvedenim juče na železnički čvor i vazdušnu bazu na Krimu i prošlonedeljnom napadu na ruske ratne avione na aerodromu Saki, izjavio je Mihail Podoljak, savetnik predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

Rusija je saopštila da je jučerašnji požar izazvao eksplozije u skladištu municije u okrugu Džankoi na Krimu - incident koji, kako je rekao Podoljak, podseća da se na Krimu koji su okupirali Rusi dešavaju eksplozije u skladištu, preneo je britanski list "Gardijan".

Podoljak je, takođe, signalizirao da Ukrajina smatra Krimski most, koji povezuje poluostrvo sa ruskim kopnom, legitimnim vojnim ciljem.

"To je nelegalna konstrukcija i glavna kapija za snabdevanje ruske vojske na Krimu. Takve objekte treba uništiti", naglasio je on.

profimedia

 

Moskva neće dopustiti nikome da sruši Krimski most, rekao je nedavno zamenik predsednika skupštine ruskog Saveta Federacije Konstantin Kosačev. Prema Kosačevu, svaki potencijalni napad na Krimski most će "očigledno značiti korišćenje stranog oružja koje je dobio Kijev, jer Ukrajina trenutno nema svoje oružje da izvede takve subverzivne aktivnosti".

"Hipotetičke prepreke u radu Krimskog mosta bi stvorile dodatne probleme za stotine hiljada, čak i milione civila, ne samo na Krimu, već i u susednim jugoistočnim regionima. Oni koji ne uspeju da spreče takve provokacije i oni nastave sa takvim planovima će se smatrati odgovornim", kazao je ruski senator.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa