Evropa

Hrvat kojem se sudi u samoproglašenoj DNR: Poslednji put sam pucao pre rata u Ukrajini

Komentari

Autor: Jutarnji list

16/08/2022

-

17:58

Hrvat kojem se sudi u samoproglašenoj DNR: Poslednji put sam pucao pre rata u Ukrajini
Vjekoslav Prebeg - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Hrvat Vjekoslav Prebeg izjasnio se pred sudom u samoproglašenoj Doneckoj Narodnoj Republici da nije kriv. Njemu se tamo sudi prema optužnici u kojoj se navodi da je kao ukrajinski plaćenik učestvovao u rušenju tamošnje vlasti pa mu zbog toga, piše Jutarnji list, preti smrtna kazna.

"Izjavio je da su njegove dužnosti na bojnom polju bile ograničene na praćenje neprijateljskih položaja i da nije učestvovao u oružanim sukobima protiv ruskih snaga. Posljednji put je pucao pre početka rata u Ukrajini" navode ruski mediji koji su mogli da prate suđenje, a koje je takođe prenela i slovenska novinska agencija STA.

Sud u samoporglašenoj DNR započeo je 15. avgusta suđenje protiv Prebega, Šveđanina Mathiasa Gustavsona, Britanaca: Džona Hardinga, Endrjua Hilla i Dilana Healja.

Gustavson, Prebeg i Harding optuženi su za pokušaj "nasilnog preuzimanja vlasti ili nasilnog zadržavanja vlasti" kao i za "učestvovanje u vojnom sukobu ili vojnim delovanjima kao plaćenici", navodi ruska Izvestija.

Jutarnji list piše da njima trojici preti smrtna kazna, dok je Hil optužen samo za poslednje, tačnije da je kao plaćenik učestvovao u ratnim sukobima. Sa druge strane protiv Healija je podignuta optužnica za "učestovanje u regrutovanju plaćenika za upotrebu u oružanom sukobu".

Interfaks navodi da će se sledeće ročište održati u novembru. Ruski mediji objavili su videosnimke na kojima se vidi da su optuženi na sudu bili u kavezu.

Podstimo, Hrvatska je ranije najstrože osudila podizanje optužnice samoproglašene Narodne Republike Donjeck protiv Prebega.

Službeni Zagreb "odbacuje optužnicu i ne smatra je utemeljenom i legalnom, jer je protivna međunarodnom pravu i međunarodnim konvencijama o postupanju sa zarobljenim civilima i ratnim zarobljenicima", saopštilo je Ministarstvo spoljnih i evropskim poslova ranije ovoga meseca.

Na Zrinjevcu su rekli da su u neprekidnom kontaktu sa ukrajinskim vlastima i drugim partnerima kako bi se rasvetlio slučaj i oslobodio Prebeg, kao i da su kontaktu s njegovom porodicom.

Preporuka za vas

Komentari (1)

C16

16.08.2022 23:13

Сада нема где да пребегне и промени страну

Evropa