Evropa

Zarobljeni Hrvat i još dvojica Evropljana izvedeni pred sud samoproglašene DNR, preti im smrtna kazna

Komentari

Autor: Jutarnji list

15/08/2022

-

20:15

Zarobljeni Hrvat i još dvojica Evropljana izvedeni pred sud samoproglašene DNR, preti im smrtna kazna
Vjekoslav Prebeg - Copyright Prinskrin/Youtube/RT

veličina teksta

Aa Aa

Hrvat Vjekoslav Prebeg protiv kojega je tzv. Donjecka Narodna Republika podigla optužnicu pojavio se danas pred Vrhovnim sudom samoproglašene države zajedno s četvoricom saoptuženika.

Prebegu, Šveđaninu Matijasu Gustavsonu i Britancu Džonu Hardingu preti smrtna kazna. Sva trojica hapšena su u i oko grada Marijupolja, prenosi Jutarnji list.

"Optuženi su za obuku u svrhu provođenja terorističkih aktivnosti te da su kao plaćenici učestvovali u oružanim sukobima", objavilo je tužilaštvo DNR-a.

Ruski mediji javljaju kako su optuženi odbili da priznaju krivicu, a na upit sutkinje da li im je jasno za šta su optuženi, svi su odgovorili potvrdno.

Svi osim Johna Hardinga su pristali da svedoče pred sudom. Tokom ročišta je sud ispitao optužene i pregledao pisane materijale slučaja, a optuženici su sedeli u kavezu koji se nalazi u sudnici. Iduće ročište trebalo bi biti održano početkom oktobra, javljaju ruski mediji. Među optuženima su još dvojica Britanaca, Endrju i Dilan Hil, ali njima ne preti smrtna kazna.

Hrvatska je ranije najstrože osudila podizanje optužnice Narodne Republike Donjeck protiv Prebega, pritvorenog u toj samoproglašenoj republici.

Službeni Zagreb "odbacuje optužnicu i ne smatra je utemeljenom i legalnom, jer je protivna međunarodnom pravu i međunarodnim konvencijama o postupanju sa zarobljenim civilima i ratnim zarobljenicima", saopštilo je je Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske.

Kako navode, oni su u neprekidnom kontaktu s ukrajinskim vlastima i drugim partnerima kako bi se rasvetilo i oslobodio Prebeg, kao i da su kontaktu s njegovom porodicom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa