Evropa

Putin: Ruska vojska jasno ispunjava sve postavljene zadatke

Komentari

Autor: Tanjug

15/08/2022

-

16:01

Putin: Ruska vojska jasno ispunjava sve postavljene zadatke
Vladimir Putin - Copyright Tanjug AP/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Ruska vojska jasno ispunjava sve postavljene zadatke, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin.

"Tokom specijalne vojne operacije, naši vojnici, zajedno sa borcima Donbasa, časno ispunjavaju svoju dužnost, boreći se za Rusiju, za miran život u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Oni jasno ispunjavaju sve postavljene zadatke, korak po korak oslobađajući Donbas", rekao je Putin na forumu "Armija - 2022", prenose RIA Novosti.

Predsednik Rusije pozvao je saveznike i partnere Rusije da učestvuju u zajedničkim vojnim vežbama. Putin je naglasio da su takve vežbe važne za podizanje vojne veštine i unapređenje kvaliteta vojne uprave.

Prema njegovim rečima, mnogi modeli ruskog oružja nove generacije su više godina, pa čak i više decenija ispred oružja drugih zemalja.

"Od posebnog interesa su modeli i sistemi nove generacije koji su orijentisani ka budućnosti i koji će odrediti budućnost oružanih snaga. To se tiče naoružanja visoke preciznosti i robotike i sistema zasnovanih na novim fizičkim principima. Mnogi od njih su godinama, a možda i decenijama ispred drugih zemalja. Po taktičko-tehničkim karakteristikama značajno ih nadmašuju", istakao je Putin.

On je naveo da Rusija visoko ceni svoje saveznike i istomišljenike na različitim kontinentima, prenosi agencija Tass. Predsednik Rusije je rekao da te države biraju suveren, samostalan put razvoja, žele da zajednički rešavaju pitanja globalne i regionalne bezbednosti na osnovu međunarodnog prava, međusobne odgovornosti i uvažavanja interesa jedne druge.

Tanjug AP/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Vladimir Putin i ruski ministar odbrane

"Rusija iskreno neguje istorijski jake, prijateljske i veze pune poverenja sa državama Latinske Amerike, Azije i Afrike i spremna je da ponudi saveznicima i partnerima najsavremenije vrste naoružanja", naveo je Putin.

Prema njegovim rečima, razvojem vojno-tehničke saradnje, udruživanjem napora i potencijala Rusija i njeni partneri moći će da obezbede pouzdanu bezbednost i stabilnost kako za sebe tako i za svet u celini.

Putin je iskazao potrebu da oštro odgovori na, kako je on rekao, "pokušaje falsifikovanja istorije Drugog svetskog rata, manifestacije neonacizma, rusofobije i rasizma".

"Ne treba zaboraviti pouke strašne tragedije do koje je nacizam doveo čovečanstvo u 20. veku. Naša dužnost prema sećanju na milione žrtava Drugog svetskog rata je da oštro reagujemo na pokušaje falsifikovanja istorije, da se suprotstavimo širenju bilo kakvog oblika neonacizma, rusofobije i rasizma", naglasio je on.

Međunarodni vojno-tehnički forum "Armija-2022" održava se od 15. do 21. avgusta u podmoskovskom centru Patriot. Oko 1.500 preduzeća vojno-industrijskog kompleksa predstaviće najnovije modele vojne opreme na ovom forumu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa