Fokus

Kisindžer: SAD na ivici rata sa Pekingom i Moskvom, Vašington odbacio tradicionalnu diplomatiju

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Vol strit džurnal

13/08/2022

-

20:45

Kisindžer: SAD na ivici rata sa Pekingom i Moskvom, Vašington odbacio tradicionalnu diplomatiju
Henri Kisindžer - Copyright EPA-EFE/OMER MESSINGER

veličina teksta

Aa Aa

Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer smatra da su SAD "na ivici rata sa Rusijom i Kinom po pitanjima koja su delom same kreirale", a Vašington je optužio da je odbacio tradicionalnu diplomatiju.

"Na ivici smo rata sa Rusijom i Kinom po pitanjima koja smo delimično sami kreirali, bez ikakve ideje o tome kako će se završiti ili kuda treba da vode", izjavio je Kisindžer za "Volstrit džurnal".

On je napomenuo da sve što može da se uradi jeste da "ne eskaliraju tenzije" i da se stvaraju mogućnosti, ali da istovremeno mora da postoji cilj.

Kisindžer je istakao da je ranije smatrao da je za Ukrajinu najbolje rešenje da ima potpunu nezavisnost, i da bude "nešto poput Finske", koja nije deo NATO.

"Međutim, nakon načina na koji se Rusija ponašala u Ukrajini, smatra da, formalno ili ne, Ukrajinu posle rata treba tretirati kao članicu Alijanse", istakao je.

Veruje da je bila greška što je NATO signalizirao Ukrajini da bi se na kraju mogla pridružiti alijansi. "Mislio sam da Poljska — kao sve tradicionalne zapadne zemlje koje su bile deo Zapadne istorije — jeste logičan članov NATO-a", rekao je on.

Ali Ukrajina je, po njegovom mišljenju, skup teritorija koje su nekada bile pripojene Rusiji, koje Rusi vide kao svoje, iako Ukrajinci to ne misle. Stabilnosti bi bolje poslužilo njeno delovanje kao tampon između Rusije i Zapada, smatra on.

Što se tiče eventualnog dogovora o prekidu rata, Kisindžer navodi da bi to moglo podrazumevati da Rusija zadrži Krim i delove Donbasa pod svojom kontrolom, mada dodaje i da ne vidi kako bi se to moglo razlikovati od sporazuma koji nije stablizovao sukob pre osam godina.

Govoreći o pitanju Tajvana, Kisindžer kaže da je zabrinut da manevri SAD i Kina idu ka krizi, i savetuje postojanost Vašingtona. "Politika koju su vodile obe strane proizvela je i omogućila napredak Tajvana u autonomni demokratski entitet i očuvala mir između Kine i SAD 50 godina", kaže on. "Zbog toga treba biti veoma oprezan u merama koje izgleda da menjaju osnovnu strukturu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet