Evropa

Zaposleni u nuklearnoj elektrani Zaporožje: Mi smo ruski taoci, drže nas na nišanu

Komentari

Autor: BBC, Euronews Srbija

12/08/2022

-

19:47

Zaposleni u nuklearnoj elektrani Zaporožje: Mi smo ruski taoci, drže nas na nišanu
Tanjug/AP - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Ukrainsku nuklearnu elektranu Zaporožje kontrolišu ruske snage, a zaposleni kažu da vojnici svuda hodaju sa oružjem, pa su svi zapravo na nišanu, objavio je BBC.

Najveću elektranu ovakve vrste u Evropi Rusi su zauzeli još početkom marta nakon početka invazije na Ukrajinu. U njoj su i dalje ukrajinski tehničari. Moskva je nedavno optužena da koristi elektranu "kao štit" dok njene trupe odatle lansiraju rakete ka obližnjim lokacijama, piše BBC.

U četvrtak je prijavljeno još granatiranja,  šef UN je izdao novo upozorenje o borbama u blizini  lokacije "koje vode do katastrofe". Dvoje zaposlenih govorili su za BBC o svakodnevnoj pretnji kidnapovanjem, kao i o strahu od "radioaktivne kontaminacije šireg regiona" ili nuklearne katastrofe.Njihova imena su izmišljena radi zaštite privatnosti.

"Moj radni dan je stalni stres", piše Svitlana u poruci koju šalje novinarima BBC-a. Kako se navodi, ona i kolega Mikola sada mogu da koriste samo ruske sim kartice i signal je veoma ograničen. "Ne mogu da radim kao nekada", kaže Svitlana. "Poslednje nedelje nisam uspeo ni da dođem na svoje radno mesto – opasno je.

"U subotu je došlo do granatiranja azotno-kiseoničke stanice, što je izazvalo požar.  Nekim čudom su ljudi koji su tu radili preživeli".

Svitlana radi u fabrici dugi niz godina i kaže da granate svakodnevno padaju blizu nje. "Psihološka situacija je teška", dodaje ona. "Vojnici svuda hodaju sa oružjem i svi su zapravo na nišanu.

Rusija je optužena da je tamo bazirala oko 500 vojnika. Nedavni snimci pokazuju kako se unutra voze vojna vozila, a Svitlana nema sumnje da se koristi kao baza.

"Svakog dana se voze tamo-amo u svojim vojnim vozilima. Svoju vojnu opremu postavili su tačno kod zgrada stanice, kako bi onemogućili udar ukrajinskih oružanih snaga", navodi ona. "Isključili su internet, ostavili samo fiksne telefone, a hrana je dostupna samo u jednoj trpezariji. Ostale su pretvorili u svoje baze".

Ukrajina je zabrinuta da je Rusija počela da granatira područje koje zauzima kako bi pokušala da stvori lažni narativ, kao što je: "Ukrajina vas napada – zato bolje glasajte da se pridružite Rusiji kako bismo mogli da pustimo korene i zaštitimo vas"

Političari koje je postavila Moskva za region Zaporožja upravo su potpisali nalog da se referendum održi uskoro. Rusija je već u prošlosti prošlosti organizovala glasanja, poput onog o Krimu, koji je anektirala 2014. godine.

Mikola nastavlja: ​​"Zabranjen je pristup svim krovovima, tu su napravili svoje osmatračnice. Zgrada za obuku postala je i njihova kasarna. Svitlana i Mikola takođe opisuju kako Rusi smeće ostavljaju svuda - ali kažu da osoblje i dalje može pravilno da nadgleda reaktor.

Hrihori Plačkov, bivši šef Državnog nuklearnog regulatornog inspektorata Ukrajine, kaže nam da su rizici "veliki" sve dok Rusi kontrolišu elektranu u Zaporožju.

 On priznaje da bi Rusima bilo potrebno "dva do tri“ meseca da preusmere struju nazad u sopstvenu mrežu, ako im je to bio cilj.

Tanjug/AP

 

Zaporožje je najveća nuklearna elektrana u Evropi i nalazi se nekih 550 kilometara jugoistočno od Kijeva. Već u prvim fazama rata, pala je u ruke ruskih snaga, iako su do danas u njoj ostali da rade ukrajinski radnici.

Situacija je, međutim, kako je upozorio i direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi "potpuno van kontrole", a generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je na prekid ovih, kako ih je nazvao, "samoubilačkih napada".

Kako je saopšteno na kanalu Telegram iz kompanije Energoatom, lokacija suvog skladišta fabrike, gde se na otvorenom čuvaju 174 kontejnera sa istrošenim nuklearnim gorivom, našla se na udaru ruskih raketa, a granate su već oštetile dalekovod visokog napona u nuklearnom postrojenju, zbog čega su operateri odlučili da isključe reaktor iako nije otkriveno povećano radioaktivno zračenje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa