Evropa

Uhapšena dva radnika nuklearne elektrane Zaporožje: Rusi tvrde da su navodili ukrajinsku artiljeriju

Komentari

Autor: Tanjug

17/08/2022

-

18:35

Uhapšena dva radnika nuklearne elektrane Zaporožje: Rusi tvrde da su navodili ukrajinsku artiljeriju
Uhapšena dva radnika nuklearne elektrane Zaporožje: Rusi tvrde da su navodili ukrajinsku artiljeriju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dva radnika zaposlena u nuklearnoj elektrani Zaporožje (NEZ) privedena su u Energodaru zbog sumnje da su prenosili koordinate ukrajinskim oružanim snagama i navodili ukrajinsku artiljerijsku paljbu, saopštila je danas policija Zaporoške oblasti na svom Telegram kanalu.

"U Energodaru su zadržana dva lica osumnjičena da su navodili ukrajinsku artiljerijsku vatru. Obojica su zaposlena u nuklearnoj elektrani. Njima preti kazna od deset godina do doživotnog zatvora za delo međunarodni terorizam i posebno za usmeravanje artiljerijske vatre na najveću evropsku nuklearnu elektranu", navodi se u saopštenju, prenosi TASS.

NE Zaporožje ima dve slabe tačke koje, prema navodima u saopštenju, ukrajinske oružane snage najčešće ciljaju, a to su sistemi za hladenje i skladišta istrošenog nuklearnog goriva.

Nuklearni reaktori su postavljeni iza debelih zidova koji ih štite od artiljerijske vatre. NE Zaporožje nalazi se nedaleko od grada Energodara i trenutno je pod kontrolom ruskih snaga.

Poslednjih nekoliko dana ukrajinska artiljerija dejstvuje po objektima u kompleksu elektrane koristeći tešku artiljeriju, dronove i višecevne raketne bacače, ali u većini slučajeva ruska protivvazdušna odbrana uspešno odbija te napade. Međutim, neke granate su pogodile infrastrukturu kompleksa nuklearke i skladišta nuklearnog otpada.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa