Evropa

Mutni pomorski poslovi: Kako je pošiljka žitarica iz Ukrajine brodom Razoni završila u Siriji, saveznici Rusije

Komentari

Autor: Euronews

18/08/2022

-

09:39

Mutni pomorski poslovi: Kako je pošiljka žitarica iz Ukrajine brodom Razoni završila u Siriji, saveznici Rusije
Mutni pomorski poslovi: Kako je pošiljka žitarica iz Ukrajine brodom Razoni završila u Siriji, saveznici Rusije - Copyright Tanjug/AP/(Planet Labs PBC

veličina teksta

Aa Aa

Brod Razoni, natovaren sa 26.000 tona kukuruza, uplovio je u sirijsku luku Tartus nakon što je 1. avgusta isplovio iz Odese, pokazuju satelitski snimci. To je prva pošiljka žita koja je napustila Ukrajinu u okviru ratnog sporazuma, nakon čega se vlada u Kijevu pohvalila da Ukrajina može bezbedno da isporučuje svoj ječam, kukuruz, suncokretovo ulje i pšenicu u svet koji je zbog rata postao gladan i u kome su cene hrane astronomski skočile.

 Ali, dolazak broda u sirijsku luku Tartus pokazuje koliko međunarodna trgovina i biznis sa brodskim prevozom mogu biti komplikovani i mutni. Sirija, koja je bliska Rusiji, već je dobila ukrajinsko žito oduzeto sa okupiranih teritorija.

Tanjug AP/Khalil Hamra

 

Razoni je plovio pod zastavom Sijera Leonea, i pristao je pored silosa za žito u luci, koji su ključni za snabdevanje nacije pšenicom. Međutim, podaci iz Razonijevog automatskog sistema za identifikaciju pokazuju da je bio isključen od petka kada se nalazio na obali Kipra, prema veb lokaciji za praćenje brodova MarineTraffic.com. Brodovi bi trebalo da drže svoje AIS uređaje za praćenje uključene, ali plovila koja žele da sakriju svoje kretanje često ih isključuju . Oni koji idu u sirijske luke to rutinski rade, saopštava sajt za praćenje a prenosi Euronews

Razoni se na satelitskom snimku može identifikovati po boji, dužini i širini, kao i četiri velika bela krana na njegovoj palubi. Samir Madani, suosnivač sajta za isporuku nafte TankerTrackers.com i stručnjak za praćenje brodova putem satelitskih snimaka, izvršio je identifikaciju.

Razoni, natovaren sa 26.000 tona kukuruza, napustio je Odesu 1. avgusta. Bio je to prvi teretni brod koji je napustio luku pod kontrolom Ukrajine otkako je Rusija započela rat u februaru. Kao deo sporazuma, koordinacioni centar Ujedinjenih nacija u Istanbulu u kome su predstavnici Turske, Rusije i Ukrajina nadgleda pošiljke kako bi se uverio da one bezbedno putuju kroz Crno more u čijim delovia ima mina ali i ratnih dejstava.

Ali Liban, koji je takođe pogođen velikom ekonomsko krizom, i koji je bio Razonijeva pretpostavljena destinacija, nije preuzeo pošiljku. Libanski mediji su izvestili da uvoznik iz Libana, posle višemesečnog odlaganja, nije više želeo žito.

Kad brodovi isplove više niko nije odgovoran za njihovo kretanje i odredište

Brod je došao do Mersina u Turskoj, pre nego što je isplovio za Siriju. Zajednički koordinacioni centar UN je saopštio da „nakon inspekcije plovila u Istanbulu, ZSO prestaje da ih nadgleda“. 

"Brodovi koji su prošli kontrolu potom nastavljaju ka svojim krajnjim odredištima, gde god ona bila“, saopštio je centar.

Ukrajinska ambasada u Bejrutu je saopštila da teret na Razoniju više nije u nadležnosti Kijeva, a slično je reagovao i portparol Stejt departmenta Ned Prajs rekavši da Amerika "ne određuje ko kupuje pošiljke žitarica ili njihova krajnja odredišta“.

"Najvažnije su nam dve stvari. Prvo - da Ukrajina dobije odgovarajuću nadoknadu za žito, namirnice ili useve koje u ovom slučaju isporučuje. I da hrana stigne tamo gde je najpotrebnija”, rekao je Prajs.

Luka Tartus, na Sredozemnom moru, nalazi se oko 320 kilometara severozapadno od glavnog grada Sirije, Damaska. 

Sirija je i dalje pod sankcijama Zapada zbog ubijanja i zlostavljanja civila tokom građanskog rata, iako je izuzeta od zabrane snabdevanja hranom. Ruska vojna podrška bila je ključna za ostanak sirijskog predsednika Bašara Asada na vlasti. Sirija je priznala otcepljene istočne ukrajinske regione Donjeck i Lugansk koje podržava Rusija kao suverene entitete, što je dovelo do prekida diplomatskih odnosa Kijeva sa Damaskom.

Brodovi su i početkom leta prevozili ukrajinske namirnice sa teritorije koju je okupirala Rusija u Siriju. U maju, satelitski snimci pokazali su Matrosa Poziniča, brod pod ruskom zastavom na doku u Latakiji u Siriji. Ukrajina je saopštila da je brod imao 27.000 tona žita koje je Rusija ukrala od nje i da je prvobitno pokušala da proda Egiptu, koji je odbio da preuzme teret.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa