Evropa

Dogovor o žitu na "oštrici noža" nakon ruskog granatiranja Odese, ključne ukrajinske luke

Komentari

Autor: Euronews

24/07/2022

-

22:36

Dogovor o žitu na "oštrici noža" nakon ruskog granatiranja Odese, ključne ukrajinske luke
Dogovor o žitu na "oštrici noža" nakon ruskog granatiranja Odese, ključne ukrajinske luke - Copyright Tanjug AP/Nina Lyashonok

veličina teksta

Aa Aa

Samo nekoliko sati posle potpisivanja sporazuma između Kijeva i Moskve o slobodnom izvozu pšenice i kukuruza iz Ukrajine, ruski projektili pogodili su ključnu luku, Odesu. Predsednik Ukrajine  Volodimir Zelenski optužio je Rusiju za „varvarstvo” rekavši da je napad „uništio  mogućnost” dijaloga sa Moskvom, dok ruska strana kategorično tvrdi da su pogođeni samo legitimni vojni ciljevi i da nije uništen nijedan magacin žita i kukuruza. Ostaje da se vidi kako će ovi vazdušni napadi uticati na dalji tok izvoza žitarica jer su tenzije još više pojačane, piše Euronews.

Ukrajina i Rusija su u petak u Istanbulu potpisale sporazum kojim se dozvoljava isporuka miliona tona preko potrebnog žita iz Ukrajine preko Crnog mora. Prema sporazumu, kojem su posredovale Turska i Ujedinjene nacije, obe strane su se saglasile da se "ne napadaju" brodovi koji prevoze namirnice. Međutim, prema tvrdnji ukrajinske strane, Rusija u startu nije poštovala dogovor, jer je morska luka na Crnom moru, Odesa, ključna lokacija za izvoz žitarica, pogođena  višestrukim ruskim projektilima u subotu rano ujutro.

Tanjug AP/Nina Lyashonok

 

 Lokalne vlasti su saopštile da ima dosta ranjenih u napadu na Odesu, i da je lučka infrastruktura  oštećena eksplozijama i požarima koji su usledil. Tek u nedelju se oglasilo rusko ministarstvo spoljnih poslova koje je saopštilo da su gađani samo vojni ciljevi, uključujući zapadne zalihe oružja. 

„Precizne rakete velikog dometa na moru, uništile su usidreni ukrajinski ratni brod i skladište protivbrodskih raketa 'Harpun' koje su SAD isporučile režimu u Kijevu“, rekao je portparol Ministarstva Igor Konašenkov 

Zapad oštro osudio rusko kršenje sporazuma

Ruski napad su oštro osudile UN i  EU. Potpredsednik Evropske komisije Žozep Borell, rekao je  da to „demonstrira potpuno nepoštovanje međunarodnog prava Rusije."  Ukrajina je optužila ruskog predsednika Vladimira Putina da je „pljunuo u lice“ UN i Turske bombardovanjem luke Odesa"

Zapadne vlade su takođe osudile nepoštovanje sporazuma. Britanska ministaarska spoljnih poslova Liz Tras rekla je da je incident pokazao „da se ne može verovati ni reči onoga što kaže Putin“, dok su SAD u vezi sporazuma prebacile  odgovornost na Rusiju. "Sada je na Rusiji da konkretno primeni ovaj sporazum," upozorila je američka diplomatija.

Sporazum je imao za cilj uspostavljanje "bezbednih koridora" kako bi se omogućio izvoz preko potrebnog žita širom sveta, pri čemu su se i Ukrajina i Rusija obavezale da neće napadati brodove koji plove vodama Crnog mora, koji su u velikoj meri minirani. Sporazum će važiti 120 dana, što bi trebalo da omogući da milioni tona žitarica smeštenih u ukrajinskim silosima, budu otpremljene tamo gde je potrebno. 

Lideri Afričke unije pozdravili su sporazum jer se njihov kontinent u velikoj meri oslanja na ukrajinsko žito, koje obezbeđuje 40 odsto pšenice za Svetski program za hranu i 10 odsto celokupne svetske ponude.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa