Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski: Ukrajinske snage se kreću ka Hersonskoj oblasti, EU: Naša poruka Moskvi je jasna

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/07/2022

-

09:14

RAT U UKRAJINI Zelenski: Ukrajinske snage se kreću ka Hersonskoj oblasti, EU: Naša poruka Moskvi je jasna
RAT U UKRAJINI Zelenski: Ukrajinske snage se kreću ka Hersonskoj oblasti, EU: Naša poruka Moskvi je jasna - Copyright Tanjug/AP/Russian Defense Ministry, Nariman El-Mofty, Andrew Kravchenko, Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

U Ukrajini je protekao 150. dan rata. Prethodnog dana u Istanbulu je posle dugih pregovora potpisan sporazum između Rusije i Ukrajine o ponovnom otvaranju ukrajinskih crnomorskih luka za izvoz žitarica. Ovaj potez pohvalili su zvaničnici Evropske unije, Sjedinjenih Država i Grupe 7. Nakon potpisivanja sporazuma, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je na brzo rešavanje ukrajinske krize.

Ključni događaji

  • Raketiran Kirovograd, tri osobe poginule u napadu, devetoro ranjeno
  • U Turskoj potpisan sporazum između Rusije i Ukrajine o otvaranju ukrajinskih crnomorskih luka za izvoz žitarica
  • Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je na brzo rešavanje ukrajinske krize
  • SAD šalju Ukrajini još 4 HIMARS sistema, 36.000 granata Ukrajini

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.45 Blinken osudio raketni napad na luku Odesa

Američki državni sekretar Entoni Blinken danas je oštro osudio ruski raketni napad na luku Odesa u Ukrajini i poručio da Rusija snosi odgovornost za produbljivanje svetske krize sa hranom, saopšteno je iz Stejt departmenta. Blinken je rekao da ovaj ruski napad "podriva angažovanje UN, Turske i Ukrajine da se esencijalne namirnice isporuče na svetska tržišta".

"Samo 24 sata nakon što je postignut dogovor kojim bi se omogućio nastavak ukrajinskog izvoza poljoprivrednih proizvoda preko Crnog mora, Rusija je današnjim napadom na Odesu prekršila svoje obaveze.

23.20 Zelenski: Ukrajinske snage se kreću ka Hersonskoj oblasti

Ukrajinske snage postepeno se kreću ka istoku Hersonske oblasti, koju je Rusija zauzela na početku rata, izjavio je večeras ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

"Okupatori su pokušavali da tamo uspostave uporište...ali kako im je to pomoglo? Ukrajinske oružane snage, korak po korak, kreću se ka toj oblasti", rekao je Zelenski u video obraćanju, prenosi Rojters.

 

 

23.10 Evropska komisija: Naša poruka Moskvi je jasna, nastavićemo da podržavamo Ukrajinu koliko god dugo da je potrebno

"Ove sedmice smo usvojili nove mere za jačanje i produženje do januara 2023. naših sadašnjih sankcija Rusiji", objavila je Evropska komisija na svom Tviter nalogu.

23.00 Vlasti u Hersonu i Zaporožju se spremaju za referendum o pripajanju Rusiji

Vlasti Hersonske i Zaporoške oblasti u Ukrajini najavile su održavanje referenduma o priključenju Rusiji. Uredba o formiranju izborne komisije za sprovođenje referenduma o priključenju Rusiji potpisana je danas u Zaporoškoj oblasti, rekao je šef vojno-civilne administracije tog regiona Jevgenij Balicki objavom na svom Telegram kanalu.

"Na inicijativu stanovnika regiona Zaporožja, naredne jeseni biće održan referendum o pridruživanju našeg regiona Rusiji. Trenutno obavljamo pripremne radove u nekoliko sfera uključujući i zakonodavnu", napisao je Balicki, prenosi TASS.

22.03 Vatrogasci se borili sa vatrom nakon granatiranja Odese

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine objavilo je fotografije vatrogasaca koji su bili u akciji nakon današnjeg granatiranja Odese.

21.00 Ministarstvo odbrane Ukrajine: Građani Enerhodara da prijave saradnike Rusije

Ukrajinsko ministarstvo odbrane pozvalo je danas žitelje grada Enerhodara na jugu zemlje, ključnog područja koje je zauzela Rusija, da prijave gde su lokacije na kojima su ruske trupe i ko od lokalnog stanovništva sarađuje sa okupacionim vlastima. Saopštenje odbrambeno-obaveštajnog direktorata ukrajinskog Ministarstva odbrane je upućeno ljudima koji žive u i oko Enerhodara, gde se nalazi velika nuklearna elektrana, prenosi Rojters.

Ministarstvo je zatražilo detaljne informacije "o lokalnim kolaboracionistima koji su prešli na stranu neprijatelja", uključujući i podatke gde su živeli i radili oni koji "saosećaju sa okupatorima".

19.40 Guverner Kirovograda: Tri osobe poginule u napadu, devetoro ranjeno

Tri osobe su poginule u današnjem ruskom raketnom napadu sa 13 projektila lansiranih na vojni aerodrom i železničku infrastrukturu u centralnom ukrajinskom regionu Kirovograd, izjavio je regionalni guverner Andrij Rajkovič. Prema njegovim rečima, poginula su dvojica radnika obezbeđenja u trafostanici i jedan ukrajinski vojnik, a ranjeno je devetoro ljudi, preneo je Rojters. Guverner Rajkovič je kasnije izjavio da je u napadu ranjeno 19 ljudi, ali nije razjasnio da li je reč o vojnicima ili civilima.

18.55 Raketiran most Darjevski u Hersonu

U jeku priprema za veliku ukrajinsku kontraofanzivu, ukrajinske snage danas su raketirale most Darjevski preko reke Ingulec u okupiranom crnomorskom regionu Hersona, nastojeći da ugroze rutu za snabdevanje koju koriste ruske oružane snage, rekao je ukrajinski regionalni zvaničnik Sergej Klan.

Most Darjevski preko reke Ingulec koji koriste ruske trupe za snabdevanje, pogođen je nekoliko dana nakon što je onesposobljen i ključni most preko reke Dnjepar, izjavio je ovaj ukrajinski zvaničnik, prenosi Rojters.

"Svaki most je slaba tačka za logističke operacije, a naše oružane snage uspešno ugrožavaju logistiku neprijatelja. Ovo još uvek nije oslobađanje Hersona, ali je ozbiljan korak u tom pravcu", napisao je Sergej Klan na svom Fejsbuk profilu.

17.20 Zelenski: Ukrajini najpotrebniji HIRMAS sistemi

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obavestio je danas delegaciju Predstavničkog doma Kongresa SAD da je zemlji potrebna vojna pomoć, a naročito višecevni raketni lanseri HIRMAS.
Delegacija američkog kongresa nalazi se u Kijevu, naveo je Zelenski na Telegramu i iskazao zahvalnost na "nedavno najavljenom paketu bezbednosne pomoći".

16.50 Turski ministar odbrane: Rusija nam je rekla da nije odgovorna za napad u Odesi

Turski ministar odbrane Kulusi Akar izjavio je danas da su ruski zvaničnici turskim kolegama rekli da Rusija nema nikakve veze sa napadom na luku u Odesi, i da "veoma pažljivo to ispituju". Dodao je da je činjenica da se takav incident dogodio odmah nakon jučerašnjeg dogovora o izvozu ukrajinskog žita veoma zabrinula Ankaru, prenosi Rojters. Akar je pozvao sve strane da nastave saradnju u okvirima sporazuma o žitaricama.

15.41 Zelenski: Rusija će naći način da ne sprovede dogovor o žitu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je ruski raketni udar na luku Odesu pokazao da će Moskva pronaći načine da ne sprovede dogovor o žitaricama koji je postignut sa Ujedinjenim nacijama, Turskom i Ukrajinom.

"Ovo dokazuje samo jednu stvar: bez obzira šta Rusija kaže i obećava, ona će naći načine da to ne sprovede", rekao je Zelenski u video snimku objavljenom na njegovom Telegram kanalu, preneo je Rojters.

15.32 TV Suspilne: U napadu na Odesu nije pričinjena značajna šteta

Dve ruske rakete pogodile su danas luku Odesu, ali nisu izazvale značajnu štetu, javila je ukrajinska televizija Suspilne, pozivajući se na saopštenje ukrajinske vojske. U napadu je pogođena je pumpna stanica i izazvan je manji požar koji je oštetio kuće oko luke, rekla je portparolka vojne komande na jugu Ukrajine Natalija Humenjuk, preneo je Rojters. Skladište žitarica nije pogođeno, niti je bilo žrtava, dodala je ona.

15.12 Kubrakov: Ukrajina se priprema za ponovni izvoz žitarica

Ukrajina nastavlja da se priprema da ponovo pokrene izvoz žitarica iz svojih crnomorskih luka uprkos današnjem ruskom raketnom udaru na luku Odesu, izjavio je ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksandr Kubrakov. Kako je napisao na svom Fejsbuk nalogu, nastavljaju se tehničke pripreme za pokretanje izvoza poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih luka.

14.24 Gutereš osudio ruski napad na Odesu

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš "nedvosmisleno osuđuje" ruske napade na ukrajinsku luku Odesa koji su se dogodili samo dan nakon potpisivanja sporazuma o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka, saopštio je danas portparol UN Farhan Hak. Od presudne važnosti je da Ruska Federacija, Ukrajina i Turska u potpunosti primene potpisani sporazum, dodao je on, navodi britanska agencija.

14.10 Ambasadorka SAD: Rusija mora da odgovara za napad na Odesu

Moskva mora da odgovara za "nečuveni udar na lučki grad Odesu“, poručila je danas američka ambasadorka u Ukrajini Bridžit Brink. "Kremlj nastavlja da koristi hranu kao oružje. Rusija mora da odgovara“, navela je Brink na svom Tviter nalogu, prenosi Rojters. Ruske rakete pogodile su infrastrukturu u Odesi dan nakon što su Rusija i Ukrajina, uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske, potpisale sporazum o ponovnom otvaranju crnomorskih luka i nastavku izvoza žitarica.

Associated Press

13.23 Kijev: UN i Turska da osiguraju da Rusija poštuje sporazum

Ukrajina je pozvala Ujedinjene nacije i Tursku da osiguraju da Rusija ispuni svoje obaveze iz sporazuma o deblokadi izvoza ukrajinskih žitarica iz luka na Crnom Moru, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova iz Kijeva.

Ranije u toku dana, ruski projektili pogodili su infrastrukturu u ukrajinskoj luci Odesa, dan nakon što su Rusija i Ukrajina, uz posredovanje UN i Turske, potpisali dogovor da se otvore crnomorske luke i nastavi izvoz žitarica, preneo je Rojters.

12.40 Konašenkov: Pogođeno više od 240 vojnih lokacija Ukrajine za dan

Ruski vojni avioni, rakete i artiljerija pogodili su više od 240 vojnih lokacija u Ukrajini u prethodna 24 sata, izjavio je danas portparol Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov. On je dodao da su ruske vazdušne snage gađale 406. artiljerijsku brigadu ukrajinske vojske u naselju Apostolovo u regionu Dnjepropetrovsk i da je "eliminisano 200 vojnika, uništeno devet artiljerijskih topova, kao i dodatna vojna oprema".

11.53 Orban: Evropskoj uniji potrebna nova strategija za rat u Ukrajini

Evropskoj Uniji je potrebna nova strategija za rat u Ukrajini pošto sankcije protiv Moskve nisu delovale, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban. Nova strategija bi trebalo da bude usmerena ka postizanju mira umesto ka dobijanju rata, kazao je Orban, prenela je agencija Rojters. Orban je dodao i da čitavoj Evropi preti recesija.

11.21 Eksplozije odjekivale Odesom

Eksplozije su danas odjekivale glavnom ukrajinskom lukom Odesom, dan nakon što su Kijev i Moskva u Istanbulu postigle dogovor o deblokadi izvoza ukrajinskih žitarica. Prema dogovoru iz Istanbula od petka, Rusija se složila da neće gađati luke dok su u tranzitu isporuke žitarica.

Lokalni poslanik Oleksij Hončarenko napisao je na Telegramu da je odjeknulo šest eksplozija u gradu i da je luka u dimu nakon napada. Hončarenko je dodao da je ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila još nekoliko projektila i da su borbeni avioni bili angažovani u vazdušnim borbama iznad grada.

09.27 Stremousov: Ukrajina vojska gađala hidroelektranu kod Hersona

Ukrajinska vojska ispalila je najmanje sedam granata u oblasti hidroelektrane Hakovka u regionu Herson, saopštila je danas vojno-civilna administracija te oblasti, koja je pod ruskom kontrolom. Prošle noći, ukrajinska vojska je takođe napala most preko reke Ingulec kod sela Darjevka u regionu Herson, dodaje se u saopštenju. Zamenik vojno-civilne administracije regiona Herson Kiril Stremousov rekao je za TAS S da je ukrajinska vojska koristila američke HIMARS sisteme tokom raketiranja.

09.15 Ukrajina: Rusi raketirali Kirovohrad, troje poginulo

Tri osobe su poginule, kada je 13 ruskih projektila danas pogodilo vojnu pistu i železničku infrastrukturu u ukrajinskom centralnom regionu Kirovohrad, rekao je lokalni guverner Andrij Rajkovič. On je rekao da su dvojica čuvara ubijena u podstanici elektrane, a dodao je i da je jedan ukrajinski vojnik ubijen, dok je devetoro ranjeno, preneo je Rojters. Rajkovič je istakao da su napadi poremetili snabdevanje električnom energijom i da je deo administrativnog centra Kropivnicki ostao bez struje.

08.45 U Donbasu stradala dvojica Amerikanaca

Dvojica Amerikanaca, za koje se veruje da su se borili na ukrajinskoj strani protiv Rusije, poginula su na istoku Ukrajine, saopštili su američki zvaničnici. "Možemo da potvrdimo da su stradala dva američka državljana u regionu Donbas u Ukrajini. U kontaktu smo sa njihovim porodicama i na svaki mogući način im pružamo konzularnu pomoć", rekao je portparol Stejt departmenta za "ABC njuz". Iz Stejt departmenta su dodali da "zbog poštovanja prema porodicama u ovim teškim trenucima" nemaju da dodaju ništa više.

08.30 Ukrajina: Eksplozije u Harkovu i Nikolajevu

U Harkovu je ođeknulo nekoliko snažnih eksplozija, a jedna osoba je povređena, saopšstio je gradonačelnik Igor Terehov. On je uputio apel građanima da osatnu u skloništima, prenosi Unian. I u Nikolajevu, na jugu Ukrajine, ođeknule su snažne eksplozije, saopštio je gradonačelnik grada Oleksandr Senkevič.

08.02  Zelenski: Ukrajina ima žitarice za prodaju u vrednosti od 10 milijardi dolara

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je večeras, nakon što je u Istanbulu potpisan sporazum o izvozu ukrajinskog žita, da Ukrajina na raspolaganju ima žitarica za prodaju u vrednosti od 10 milijardi dolara. "To je još jedan pokazatelj da Ukrajina može da izdrži rat", rekao je Zelenski u svom večernjem obraćanju, prenosi Rojters

07.50 SAD šalju Ukrajini još 4 HIMARS sistema, 36.000 granata

Sjedinjene Američke Države će poslati Ukrajini još četiri višecevna raketna sistema HIMARS, municiju za njih, 36.000 artiljerijskih granata za ranije isporučene haubice i 580 bespilotnih taktičkih sistema Finiks, izjavio je danas u Vašingtonu portparol Pentagona Džon Kirbi.
On je naveo da je vrednost te isporuke oko 270 miliona dolara. Naoružanje i municija koštaju 175 miliona dolara i to će isporučiti Pentagon iz svojih trezervi, što je već odobrio američki predsednik Džo Bajden, a cena 580 dronova je procenjena na 100 miliona i oni su proizvedeni posebno za Ukrajinu, prenosi Tas.

07.37 Erdogan: Niko neće izgubiti ako bude postignut pravedan mir

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je na brzo rešavanje ukrajinske krize, u trenutku kada su Rusija, Ukrajina, Turska i UN potpisale sporazum o izvozu ukrajinskog žita iz luka na Crnom moru. "Mi želimo da se ovaj konflikt završi što pre. Svi znamo da niko neće izgubiti ako bude postignut pravedan mir", rekao je on, prenela je agencija TASS.

07.22 Zvaničnici EU i G7 pozdravili postignut dogovor o izvozu žita, pratiće da li se Moskva pridržava sporazuma

Visoki zvaničnici Evropske unije, Sjedinjenih Država i Gupe 7 pozdravili su sporazum o deblokadi izvoza ukrajinskog žita, postignut danas u Istanbulu između Rusije i Ukrajine, i poručili da će pomno pratiti da li se Moskva pridržava dogovorenog. Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel ocenio je da taj dogovor može biti od koristi milionima ljudi širom sveta. "Striktno sprovođenje dogovora sada je od najveće važnosti da bi ovo uspelo", dodao je.

07.08 Rusija neće izvoziti naftu onim zemljama koje uvedu granicu na cenu

Rusija neće isporučivati naftu zemljama koje odluče da uvedu gornju granicu na cenu njene nafte, izjavila je danas guvernerka ruske Centralne banke Elvira Nabiulina.

"Koliko sam shvatila, nećemo isporučivati naftu onim zemljama koje budu uvele takvo ograničenje, i naša nafta i naftni proizvodi će biti preusmereni u zemlje koje su spremne da sarađuju sa nama", rekla je Nabiulina na brifingu za medije, prenosi Rojters. Ona je dodala da će takav predlog zemalja Grupe sedam (G7) podstaći rast globalnih cena nafte.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa