Fokus

SAD šalje novu pomoć Ukrajini: Još četiri sistema HIMARS i oružje, nova pošiljka vredna ukupno 270 miliona dolara

Komentari

Autor: Fonet

22/07/2022

-

23:54

SAD šalje novu pomoć Ukrajini: Još četiri sistema HIMARS i oružje, nova pošiljka vredna ukupno 270 miliona dolara
Tanjug/AP/Tony Overman/The Olympian - Copyright Tanjug/AP/Tony Overman/The Olympian

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države će poslati Ukrajini još četiri višecevna raketna sistema HIMARS, municiju za njih, 36.000 artiljerijskih granata za ranije isporučene haubice i 580 bespilotnih taktičkih sistema Finiks, izjavio je danas u Vašingtonu portparol Pentagona Džon Kirbi.


On je naveo da je vrednost te isporuke oko 270 miliona dolara. Naoružanje i municija koštaju 175 miliona dolara i to će isporučiti Pentagon iz svojih trezervi, što je već odobrio američki predsednik Džo Bajden, a cena 580 dronova je procenjena na 100 miliona i oni su proizvedeni posebno za Ukrajinu, prenosi Tas.

Kirbi je danas kazao i da su Sjedinjene Države počele da razmatraju mogućnost da Ukrajini pošalju i borbene avione.

"Sve što sada mogu da kažem je da je Ministarstvo odbrane preliminarno počelo da razmatra izvodljivost moguće isporuke lovaca Ukrajini", rekao je Kirbi, dodavši da to svakako ne bi moglo da se ralizuje odmah, pa čak ni u kratkom roku.

On je pojasnio da Vašington razmišlja o slanju američkih, a ne bivših sovjetskih aviona, što je pre nekoliko meseci predložila Poljska, ali nije precizirao o kojim letelicama se radi.

"Govorimo o potpuno drugačijem načinu razmišljanja, ali ponavljam da je reč o preliminarnim analizama i da to svakako ne bi moglo da se realizuje u kratkom roku", rekao je Kirbi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet