Evropa

Zelenski: Prekid vatre bi Rusiji pomogao da obnovi snage i naoruža se za sledeću rundu

Komentari

Autor: Tanjug

22/07/2022

-

22:16

Zelenski: Prekid vatre bi Rusiji pomogao da obnovi snage i naoruža se za sledeću rundu
Zelenski: Prekid vatre bi Rusiji pomogao da obnovi snage i naoruža se za sledeću rundu - Copyright Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da bi prekid vatre sa Rusijom bez povratka izgubljenih teritorija samo produžio rat.

U intervjuu za "Vol strit džurnal" on je upozorio da bi prekid vatre koji bi Rusiji omogućio da zadrži ukrajinske teritorije oduzete od početka napada u februaru samo podstakao još širi sukob, dajući Moskvi priliku da obnovi svoje snage i naoruža se za sledeću rundu.

Zelenski je, takođe, govorio i o artiljerijskim raketnim sistemima visoke pokretljivosti (Himars) koje su isporučile SAD, rekavši da su zapadne zalihe Himarsa, iako prave materijalnu razliku, mnogo manje od onoga što je Ukrajini potrebno da bi preokrenula tok.

"Zamrzavanje sukoba sa Ruskom Federacijom znači pauzu koja daje Ruskoj Federaciji mogućnost da odmori", istakao je on.

Kako je dodao, društvo veruje da prvo moraju da se oslobode sve teritorije, a da onda može da se pregovara o tome šta da se radi i kako da se živi u vekovima koji su ispred nas.

"Najhitnije su potrebni sistemi protivvazdušne odbrane koji bi mogli da spreče Rusiju da ispaljuje rakete dugog dometa na miroljubive gradove stotinama kilometara od linija fronta", dodao je Zelenski.

Govoreći o sporazumu potpisanom sa Rusijom o ponovnom pokretanju izvoza žitarica, Zelenski je rekao da bi diplomatski ustupci Moskvi mogli donekle stabilizovati tržišta, ali da će samo obezbediti privremeni predah i doneti bumerang u budućnosti.

Zelenski je saopštio večeras da Ukrajina na raspolaganju ima žitaraica za prodaju u vrednosti od 10 milijardi dolara.

"To je još jedan pokazatelj da Ukrajina može da izdrži rat", rekao je Zelenski u svom večernjem obraćanju, prenosi Rojters.

Dodao je da Ukrajina takođe ima šansu da proda sadašnju žetvu.

Naveo je i da će oko 20 tona prošlogodišnje setve biti izvezeno nakon zaključivanja ovog, kako je ocenio, važnog sporazuma.

Podsetimo, Rusija i Ukrajina, zajedno sa Turskom i UN, potpisale su danas u Istanbulu sporazum o ponovnom pokretanju izvoza žitarica iz ukrajinskih luka na Crnom moru.

Sporazumom će biti omogućeno da iz Ukrajine bude izvezeno oko 20 miliona tona žitarica.

Genealni sekretar UN Antonio Gutereš i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekli su da će sporazum pomoći da se ublaži svetska prehrambena kriza, prenosi Rojters.

Ruski i ukrajinski ministar odvojeno su potpisali sporazum i izbegli da sednu za istim stolom i da se rukuju.

Komentari (0)

Evropa