Evropa

Lavrov obećao da će se ispoštovati sporazum o žitu, Šojgu: Izvoz moguć za nekoliko dana

Komentari

Autor: Tanjug

22/07/2022

-

19:08

Lavrov obećao da će se ispoštovati sporazum o žitu, Šojgu: Izvoz moguć za nekoliko dana
Tanjug/AP/Vadim Savitsky, Russian Defense Ministry Press Service - Copyright Tanjug/AP/Vadim Savitsky, Russian Defense Ministry Press Service

veličina teksta

Aa Aa

Ministrar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izrazio je danas zadovoljstvo što su SAD i Evropska unija, kako je rekao, prestale da "opstruišu postizanje sporazuma o hrani".

On je, komentarišući sporazume o ukidanju ograničenja isporuke ruskih proizvoda za izvoz i o pomoći Rusije u izvozu ukrajinskog žita potpisane u Istanbulu, ocenio da je to što SAD i njihovi saveznici "koriste hranu u interesu geopolitičkih avantura neprihvatljivo i nehumano", prenose RIA Novosti.

Istakao je da potpisivanje memoranduma Rusija-UN još jednom pokazuje "apsolutno veštacku prirodu pokušaja Zapada da okrivi Rusiju za probleme sa snabdevanjem žitom na svetskim tržištima“. Istakao je da je zahvaljujući naporima ruske delegacije bilo moguće da sporazum o izvozu ukrajinskog žita sačuva nepolitičku prirodu.

Lavrov je naveo i da će Rusija i dalje ostati verna svojim obavezama u oblasti obezbeđivanju prehrambene bezbednosti.

"Očekujemo da će u narednom periodu biti uloženi svi neophodni napori da se ovi sporazumi efikasno sprovedu", zaključio je Lavrov.

Tanjug/AP

 

Takođe, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da bi izvoz žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka mogao da počne za nekoliko dana.

"Danas imamo sve preduslove i sve odluke da u roku od nekoliko dana započnemo ovaj proces", rekao je on, preneo je TASS.

Šojgu je istakao značaj potpisivanja memoranduma između Rusije i Ujedinjenih nacija, kojim se predviđa ukidanje ograničenja izvoza ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva.

Ruski ministar odbrane izjavio je da Moskva neće iskoristiti u sopstvenu korist deminiranje i otvaranje ukrajinskih luka iz sporazuma dogovorenog uz posredovanje UN za ponovno pokretanje vitalnog izvoza žitarica, preneo je ranije Rojters.

"Rusija je preuzela obaveze koje su jasno navedene u ovom dokumentu. Nećemo iskoristiti činjenicu da će luke biti očisćene i otvorene. Mi smo se obavezali na to", rekao je Šojgu za državnu televiziju Rusija-24 nakon ceremonije potpisivanja u Istanbulu.

Tanjug/AP/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin

 

Rusija i Ukrajina, zajedno sa Turskom i UN, potpisale su ranije danas u Istanbulu sporazum o ponovnom pokretanju izvoza žitarica iz ukrajinskih luka na Crnom moru.

Sporazumom će biti omogućeno da iz Ukrajine bude izvezeno oko 20 miliona tona žitarica.

Genealni sekretar UN Antonio Gutereš i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekli su da će sporazum pomoći da se ublaži svetska prehrambena kriza.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa