Evropa

Lavrov: Moskva se nada da će Gutereš rešiti problem sankcija koje onemogućavaju izvoz žita iz Rusije

Komentari

Autor: Tanjug

24/07/2022

-

16:42

Lavrov: Moskva se nada da će Gutereš rešiti problem sankcija koje onemogućavaju izvoz žita iz Rusije
Tanjug/AP - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Rusija se nada da će generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upeti da reši problem sankcija koje onemogućavaju izvoz žita iz Rusije, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.


"Te nelegitimno uvedene sankcije sprečavaju izvoz žitarica iz Rusije, uključujući osiguranje, ulazak naših brodova u strane luke i dolazak stranih brodova u ruske luke", rekao je Lavrov nakon razgovora sa šefom egipatske diplomatije Samehom Šukrijem, preneo je TASS.

Prema njegovim rečima, nakon potpisivanja sporazuma u Istanbulu, generalni sekretar UN se dobrovoljno prijavio da zatraži ukidanje tih nelegitimnih ograničenja.

"Nadajmo se da će uspeti", istakao je Lavrov.

On je kazao da je Rusija insistirala da se pitanja ukrajinskog izvoza žitarica i ruskog izvoza poljoprivrednih proizvoda reše u paketu.

"Ukrajinsko pitanje žita biće rešeno uspostavljanjem koordinacionog centra u Istanbulu, biće date garancije da će Ukrajinci očistiti svoje teritorijalne vode od mina i dozvoliti brodovima da ih napuste, a tokom njihovog prolaska na otvorenom moru, Rusija i Turska će ih obezbeđivati svojim pomorskim snagama", rekao je Lavrov.

Istakao je da Rusija nema predrasude u pogledu obnavljanja pregovora sa Kijevom o širem spektru pitanja, ali da Kijev insistira na vojnoj pobedi nad Rusijom.

Ruski šef diplomatije je dodao da je planirano da drugi samit Rusija-Afrika bude održan sredinom 2023. godine.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa