Briselske vesti

EU pozdravila deblokadu izvoza žita, Borelj: Rusija namerno uništava ukrajinsku poljoprivrednu infrastrukturu

Komentari

Autor: Tanjug

22/07/2022

-

21:51

EU pozdravila deblokadu izvoza žita, Borelj: Rusija namerno uništava ukrajinsku poljoprivrednu infrastrukturu
EU pozdravila deblokadu izvoza žita, Borelj: Rusija namerno uništava ukrajinsku poljoprivrednu infrastrukturu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

EU je pozdravila sporazume koje su danas u Istanbulu potpisale Ukrajina, Rusija, Turska i UN o deblokadi Crnog mora za ukrajinski izvoz žitarica, a šef diplomatije EU Žozep Borelj ocenjuje da je u pitanju ”kritičan korak napred” u naporima da se prevaziđe globalna nesigurnost u snabdevanju hranom izazvana agresijom Rusije na Ukrajinu.

On nagalšava da će uspeh u tom pravcu zasvisiti od ”brze i dobre namere” sprovođenja današnjeg sporazuma.

"Rusija namerno uništava ukrajinsku poljoprivrednu i transportnu infrastrukturu i opremu, izaziva nestašicu goriva i stvara probleme u lancu snabdevanja hranom širom sveta blokiranjem ukrajinskih luka i pljačkom ukrajinskog žita. Rusija je zapravo ugrozila sigurnost hrane za milione ljudi širom sveta. Današnji sporazum pruža priliku da se preokrene ovaj negativni kurs", poručio je Borelj u pisanom saopštenju.

Iz EU su zahvalili UN i Turskoj za koje ocenjuju da su odigrale važnu ulogu u posredovanju u ovom sporazumu i u podršci njegovoj primeni.

Dodaje se da EU ostaje posvećena da pomogne Ukrajini da što pre unese što više svog žita na globalna tržišta.

"Plan solidarnosti EU omogućio je izvoz od 2,5 miliona tona samo u junu. Takođe, blisko sarađujemo sa partnerima kao što su UN i G7, na promovisanju multilateralnog odgovora na šire aspekte globalne bezbednosti hrane. U tom kontekstu, mobilišemo preko 7,7 milijardi evra do 2024.goidne", naveo je Borelj u sapoštenju.

On zaključuje da će EU nastaviti da sarađuje i podržava generalnog sekretara UN u rešavanju posledica rata u Ukrajini koji je, kako je dodao, ”namerno pokrenulo rusko rukovodstvo”.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa