Fokus

Gutereš putuje u Tursku zbog sporazuma o ukrajinskom žitu: "Situacija je i dalje malo fluidna"

Komentari

Autor: Tanjug

21/07/2022

-

19:33

Gutereš putuje u Tursku zbog sporazuma o ukrajinskom žitu: "Situacija je i dalje malo fluidna"
Tanjug/AP/Efrem Lukatsky - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš otputovaće u Istanbul kasnije danas, izjavio je zamenik portparola UN Farhan Hak, dok zvaničnici Ujedinjenih nacija i Turske nastoje da postignu sporazum sa Rusijom i Ukrajinom u pisanoj formi o izvozu ukrajinskog žita iz Crnog mora.

"Situacija je i dalje malo fluidna, tako da ne mogu tačno da kažem kada će nešto biti potpisano", rekao je Hak novinarima u Njujorku, preneo je Rojtres. "Još nismo stigli dotle", dodao je.

Turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je danas da se nada postizanju sporazuma i da pregovori teku dobro.

Ankara je saopštila da je postignut opšti dogovor o planu pod vođstvom UN tokom razgovora u Istanbulu prošle sedmice i da želi da se to stavi na papir ove nedelje.

Pre prošlonedeljnih razgovora, diplomate su kazale da detalji plana uključuju navođenje ukrajinskih brodova sa žitom u minirane lučke vode i iz njih, ruski pristanak na primirje dok se pošiljke kreću i tursku inspekciju brodova uz podršku Ujedinjenih nacija kako bi ublažio ruski strah od krijumčarenja oružja.

Ujedinjene nacije i Turska već dva meseca rade na posredovanju onoga što je generalni sekretar UN Antonio Gutereš nazvao "paket dogovorom" radi obnove ukrajinskog crnomorskog izvoza žitarica i lakše isporuke ruskog žita i đubriva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet