Fokus

Bajden: Gradićemo silose na poljskoj granici sa Ukrajinom kako bi olakšali izvoz žita

Komentari

Autor: FoNet

14/06/2022

-

23:47

Bajden: Gradićemo silose na poljskoj granici sa Ukrajinom kako bi olakšali izvoz žita
Tanjug/AP/Carolyn Kaster - Copyright Tanjug/AP/Carolyn Kaster

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je danas da će Sjedinjene Države izgraditi silose na poljskoj granici sa Ukrajinom kako bi olakšali izvoz žita iz ratom pogođene države i doprineli ublažavanju rasta cena hrane.

Gradićemo silose u blizini ukrajinskih granica, uključujući u Poljskoj, a odatle ćemo žito moći brodovima da prevozimo širom sveta, ali za to će biti potrebno vreme, rekao je Bajden na zasedanju Američke federacije rada (AFL) u Filadelfiji, prenosi Politiko.

Amerika i njeni zapadni saveznici sada ispituju mogućnost da se na teritoriji Ukrajine i nekih susednih zemalja izgrade privremeni silosi kako bi žito moglo da se izvozi, ali i zbog toga što ukrajinski farmeri neće imati gde da skladište ovogodišnji rod, jer su domaći silosi puni.

Osim toga, u Sjedinjenim Državama postoji bojazan da bi nestašica i poskupljenje hrane, kao i poskupljenje energenata, u narednim mesecima moglo prouzrokovati masovnu glad, a onda i političke nemire i migracija na Bliskom Istoku, a možda i u Centralnoj Americi.

Bajden je danas rekao da se ne očekuje da bi izvoz žita iz Ukrajine mogao da se uspostavi kroz Crno more zbog ruske blokade, a odbacio je mogućnost da tamo pošalje američku ratnu mornaricu, jer bi to izazvalo odmazdu Rusije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet