Evropa

Poruke podrške, kandidatura za EU, isporuke oružja - sa čim bi Šolc, Makron i Dragi mogli da dođu u Kijev

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/06/2022

-

17:02

Poruke podrške, kandidatura za EU, isporuke oružja - sa čim bi Šolc, Makron i Dragi mogli da dođu u Kijev
Poruke podrške, kandidatura za EU, isporuke oružja - sa čim bi Šolc, Makron i Dragi mogli da dođu u Kijev - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kancelar Nemačke Olaf Šolc, predsednik Francuske Emanuel Makron i italijanski premijer Mario Dragi planiraju da posete Kijev pre samita G7 koji se održava krajem juna, preneli su zapadni mediji prethodnih dana, ali zvanične potvrde o toj poseti još nema. Italijanski list La Stampa je pisao da bi oni mogli da odu u Ukrajinu 16. juna, a Dojče vele navodi da, ako do posete dođe, Šolc verovatno neće ići "praznih ruku".

Ukoliko trojica lidera posete Kijev, to će biti biti prvi put da oni odlaze Ukrajinu od početka ruske invazije na tu zemlju 24. februara. Kako je rekla porptarolka francuske vlade Olivija Gregori, moguća poseta Makrona je "jedna je od nekoliko opcija" koje su trenutno na stolu, a zasad nije doneta nijedna konkretna odluka po tom pitanju.

Mnogi svetski lideri su već posetili glavni grad Ukrajine, uključujući i premijera Velike Britanije Borisa Džonsona. Međutim, Politiko podseća da je Šolc nakon što Ukrajina nije odobrila posetu predsednika Nemačke, rekao da to znači da neće ni on ići.

Šolc je ranije rekao da bi njegov odlazak u Ukrajinu morao da podrazumeva "konkretan napredak" i da to ne bi trebalo da bude samo prilika za fotografisanje.

Iako nema zvanične potvrde da će Šolc ići u Kijev, Dojče vele se bavi tom temom. Dopisnik DW Bendžamin Alvarez Gruber kaže da Berlin i Pariz već neko vreme razgovaraju o mogućoj poseti Kijevu. Kako kaže, to je bila Makronova ideja, a on je čekao da prođu parlamentarni izbori u Francuskoj. Ukoliko do posete dođe, lideri bi time poslali poruku jedinstva i podrške Ukrajini.

Međutim, s obzirom na ranije Šolcove izjave, pretpostavlja se da on u Kijev neće ići "praznih ruku", i zbog toga se nagađa šta bi on mogao da ponese "u koferu". Alvarez Gruber veruje da bi to mogle da budu dve stvari.

Tanjug/AP/Boris Grdanoski

 

Jedna je pokazivanje nemačke podrške eventualnom procesu za članstvo Ukrjaine u EU, a na drugoj strani to bi mogla da bude isporuka oružja zbog kojeg je Šolc na meti kritika u Nemačkoj.

Povodom moguće odluke o isporuci oružja Ukrajini, nemački Bild je citirao gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička koji je rekao: "Ono što nam je potrebno od trojice lidera najvažnijih zemlja, to je čvrća podrška sankcijama Rusiji i isporuka oružja što pre je to moguće".

Medijski navodi o poseti Makrona, Šolca i Dragija Ukrajini izazvali su reakcije i u drugim zemljama EU. Iz Ministarstva spoljnih poslova Poljske se može čuti da su oni svesni planova za zajedničku posetu. Zvaničnik tog ministarstva je rekao za Radio Poljska da je predsednik te zemlje Andžej Duda dugo pozivao Makrona i Šolca da posete Ukrajinu, prenosi Ukrinform.

"Možda če ovo promeniti njihov pristup. Rezultete ćemo videti kad se poseta okonča", rekao je poljski diplomata.

Da li će Ukrajina dobiti podršku za status kandidata u EU?

Euronews podseća da je prošle subote predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen posetila Kijev i da je sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim razgovarala o težnjama te zemlja da postane članica EU.

Zelenski je rekao da će Ukrajina učiniti sve da se integriše u blok, dok je predsednica EK istakla da izvršna tela EU danonoćno rade na proceni o pogodonosti Ukrajine kao kandidata. Kako navodi Euronews, cilj je da se izveštaj podeli sa državama-članicama do kraja sledeće nedelje.

O tome da bi Ukrajina mogla da dobije status kandidata pisao je i portal Politiko. U tekstu se navodi da će Evropska komisija preporučiti da se Ukrajini dodeli zvanični status zemlje kandidata, a pozivaju se na više neimenovanih izvora.

Tanjug/AP/Michal Dyjuk

 

Kako se ističe, o tom pitanju su razgovarali evropski komesari nakon iznenadne posete Ursule fon der Lajen Ukrajini.

"Komisija ne zaboravlja da je Ukrajina jedina zemlja u Evropi gde ljudi ginu, gde se na ljude puca jer na ulicama nose zastave EU", rekao je jedan visoki zvaničnik. Kako je dodao, sada se Ukrajincima ne može reći "izvinite, mahali ste pogrešnim zastavama".

Posle razgovora sa predsednicom EK, Volodimir Zelenski je poručio da će odluka Brisela o kandidaturi Ukrajine odrediti budućnost Evropske unije.

"Sada se utvrđuje kakva će biti budućnost ujedinjene Evrope i da li će je uopšte biti. Pozitivan odgovor Evropske unije na ukrajinsku aplikaciju značiće pozitivan odgovor na pitanje da li evropski projekat uopšte ima budućnost", naveo je Zelenski, preneo je Gardijan.

Ursula fon der Lajen je ocenila da su su ukrajinske vlasti "uradile mnogo u pravcu kandidature", ali da postoji potreba da se primene reforme, na primer u borbi protiv korupcije.

Za dodelu statusa kandidata Ukrajini potreban je konsenzus 27 šefova država i vlada na sastanku Evropskog saveta koji se očekuje sledeće nedelje. Ipak, zvaničnici i diplomate kažu da se davanju statusa kandidata Ukrajini protive barem tri zemlje.

U tom svetlu, portugalski premijer Antonio Košta upozorio je da debata o kandidaturi Ukrajine za članstvo u Evropskoj uniji može da stvori unutrašnje podele i "lažna očekivanja".

"Najbolja podrška koju Evropska unija može dati Ukrajini je da očuva njeno jedinstvo", saopštio je Košta, prenosi CNN.

On je u u intervjuu za Fajnenšel tajms poručio i da je najbolje što može da se ponudi Kijevu, "evropsko jedinstvo". "Podela u EU bila bi poklon ruskom predsedniku Vladimiru Putinu", naveo je Košta. 

Komentari (0)

Evropa