Politika

Sirijski brod sa pšenicom pristao u Tripoliju, Ukrajinci tvrde da je robu ukrala Rusija

Komentari

Autor: Tanjug

29/07/2022

-

15:28

Sirijski brod sa pšenicom pristao u Tripoliju, Ukrajinci tvrde da je robu ukrala Rusija
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sirijski brod koji je prevozio ječam i pšenicu i koji podleže sankcijama SAD, pristao je u severnoj libanskoj luci Tripoli, a ukrajinska ambasada u Bejrutu tvrdi da je Rusija žitarice uzela iz ukrajinskih skladišta.

Brod "Laodikea" je pristao u Tripoliju juče, prema sajtu sa podacima o isporuci Marin trafik, preneo je Rojtres.

"Brod je putovao iz luke na Krimu koja je zatvorena za međunarodnu plovidbu, noseći 5.000 tona ječma i 5.000 tona brašna za koje sumnjamo da je uzeto iz ukrajinskih skladišta", saopštila je ukrajinska ambasada britanskoj agenciji.

Ovo je prvi put da pošiljka ukradenog žita i brašna stigne u Liban, navodi se u saopštenju ukrajinske ambasade u Bejrutu.

Rusija demantuje navode

S druge strane, ruska ambasada u Libanu tvrdi da nema informacije o sirijskom brodu, i dematnovala navode da je uzela ukrajinsko žito.

Zvaničnik jedne turske kompanije za trgovinu žitaricama negirao je danas da su ječam i brašno na brodu koji je pristao u libanskoj luci uzeti od Ukrajine, rekavši da brašno potiče iz Rusije, preneo je Rojters.

Zvaničnik kompanije Lojal agro ko LTD, koji je odbio da bude identifikovan, rekao je da je kompanija pokušala da uveze 5.000 tona brašna sa broda u Liban kako bi ga prodala privatnim kupcima, a ne libanskoj vladi.

Oglasio se libanski ministar spoljnih poslova

Libanski ministar spoljnih poslova Abdallah Bou Habib izjavio je danas da je primio žalbe i upozorenja zapadnih zemalja zbog pristajanja sirijskog broda natovarenog brašnom i ječmom za koji Ukrajina kaže da ga je Rusija uzela od nje.

Habib je rekao da je primio brojne proteste i upozorenja od zapadnih zemalja nakon dolaska broda u luku Tripoli, preneo je Rojters.

 

Komentari (0)

Srbija