Evropa

RAT U UKRAJINI Najmanje četiri eksplozije na Krimu, napadi i u Harkovu i Nikolajevu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/08/2022

-

07:05

RAT U UKRAJINI Najmanje četiri eksplozije na Krimu, napadi i u Harkovu i Nikolajevu
RAT U UKRAJINI Najmanje četiri eksplozije na Krimu, napadi i u Harkovu i Nikolajevu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 177. dan rata u Ukrajini. Poseta generalnog sekretar UN Antonija Gutereša i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Ukrajini nije donela značajne pomake kada je u pitanju bezbednost NU Zaporožje i obezbeđivanje posete inspektora IAEA, ali je Guterešova poseta rasplamsala propagandni rat Kijeva i Moskva oko nuklearke. Obe zemlje međusobno se optužuju da za danas, tokom posete generalnog sekretara UN, spremaju provokacije oko nuklearke za koje bi optužile drugu stranu.  

Ključni događaji:

  • Ukrajinke pozvane u vojnu službu od 1. oktobra
  • Rusija odbacila predlog UN o demilitarizaciji oko Zaporožja
  • Zelenski i Gutereš usaglasili detalje moguće misije IAEA, Kijev traži da UN osigura bezbednost nuklearke Zaporožje
  • Zelenski: Pregovori mogući posle povlačenja ruske vojske
  • Gutereš: UN žele da intenziviraju isporuke ukrajinskih žitarica pre zime

  • Turska i Ukrajina potpisale sporazum o obnovi ukrajinske infrastrukture
  • Skladište municije u Belgorodu eksplodiralo, ali nema žrtava, prenosi guverner ruskog pograničnog grada
  • SAD šalju Ukrajini novu vojnu pomoć od 775 miliona dolara

       Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

.

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut 

21.46 Mizincev: U ukrajinskim lukama i dalje blokirana 52 broda

Načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom Mihail Mizincev rekao je danas da su u ukrajinskim lukama i dalje blokirana 52 broda.

"Ukupno 52 broda iz 14 zemalja su blokirana u šest luka - Hersonu, Mikolajivu, Černomorsku, Očakovu, Odesi i Južnjem", kazao je Mizincev, prenosi TASS.

On je dodao da je u skladu sa dogovorom iz Istanbula sa Ukrajinom o deblokadi izvoza žitarica od 1. avgusta isplovilo 25 teretnih brodova i da je izvezeno 625.000 tona hrane.

19.55 UN: Još nema najave o poseti IAEA nuklearki u Zaporožju

Još nema šta da se najavljuje o poseti misije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) žaporoškoj nuklearnoj elektrani, rekao je danas zamenik portparola generalnog sekretara UN Farhan Hak.

"Već smo jasno rekli da imamo sposobnost i mehanizme koji mogu pomoći da se IAEA tim dovede preko Kijeva u Zaporožje", rekao je Hak, prenosi Tass.

Dodao je da će to biti urađeno onda kada budu postignuti potrebni dogovori za tako nešto.

19.12 Utovar žita na još 10 brodova

U ukrajinskim crnomorskim lukama još 10 brodova se puni žitaricama i priprema za isplovljavanje u skladu sa sporazumom o izvozu hrane sklopljenom u julu, objavio je danas ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov.

"Trenutno se utovara 10 brodova i pripremaju se za isplovljavanje iz luka Odesa, Čornomorsk i Pivdenij. Također, imamo više od 40 zahteva za isporuke u ukrajinske luke", napisao je Kubrakov na Facebooku.

18.40 SAD šalju Ukrajini novu vojnu pomoć od 775 miliona dolara

Sjedinjene Američke Države će Ukrajini poslati novu vojnu pomoć vrednu 775 miliona dolara, u kojoj će između ostalog biti i najmanje 10 dronova za praćenje, izvestile su danas agencije AP i Rojters pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike. Zvaničnici kažu da će veći deo pomoći činiti dodatni hoviceri i municija, uključujući i rakete "Džavelin", prenosi Glas Amerike.

16.16 Putin Makronu:Pomoći ćemo misiji IAEA da poseti Zaporožje

Ruski predsednik Vladimir Putin potvrdio je danas u razgovoru sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom spremnost Rusije da inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) pruži neophodnu pomoć prilikom posete nuklearnoj elektrani Zaporožje, saopštila je pres služba Kremlja. Navodi se da je razgovor održan na inicijativu francuske strane i da su dvojica lidera istakla značaj što hitnijeg odlaska misije IAEA u nuklearku Zaporožje. Opširnije u odvojeoj vesti.

Tanjug/AP

 

15.58 Rusija kažnjava IT kompanije, kao razlog navode "nezakonite sadržaje"

Rusko nadzorno telo za telekomunikacije Roskomnadzor saopštilo je danas da preduzima kaznene mere protiv niza stranih kompanija, uključujući TikTok, Telegram, Zum, Diskord i Pinterest. Navodi se da je Rusija više puta zapretila da će kazniti sajtove, uključujući i Gugl, zato što krše nove stroge zakone koji kriminalizuju "širenje lažnih informacija o ruskoj vojsci".

15.24 Gutereš u Odesi: Još mnogo posla oko izvoza hrane

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je danas u Odesi da i dalje ima mnogo da se uradi kako bi se obezbedio globalni pristup ukrajinskim prehrambenim proizvodima i ruskoj hrani i đubrivu, nakon što je postignut sproazum o izvozu hrane uz posredništvo Turske i UN.

14.25 Estonija traži osmi paket sankcija protiv Rusije

Vlada Estonije odlučila je na današnjoj sednici da Evropskoj komisiji uputi formalni predlog za usvajanje osmog paketa sankcija Rusiji, prenosi agencija BNS pozivajući se na estonskog ministra spoljnih poslova Urmasa Reinsalua. Kako se navodi u izveštaju, Estonija želi da osmi paket proširi na ekonomske, energetske i trgovinske sankcije Rusiji i da uključi dodatne pojedince na listu sankcija.

Unsplash

 

14.00 Ruski mediji: Bivši gradonačelnik Krasnodara imenovan na čelu Harkova

Bivši gradonačelnik ruskog grada Krasnodara Andrej Aleksejenko imenovan je na čelo nove vlade na severoistoku Ukrajine koju je postavila Rusija, izvestila je danas ruska agencija TASS, a prenosi Rojters. Andrej Aleksejenko podneo je juče ostavku na mesto gradonačelnika Krasnodara, 16. po veličini grada u Rusiji.

Kako navodi agencija pozivajući se na dekret lokalne administracije, Aleksejenko će sada biti na čelu novog saveta ministara u provinciji Harkov koji je imenovala Rusija.

 

12.10 Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov optužio Ukrajinu da je spremna da izazove novi Černobilj

Rukovodstvo Ukrajine izgubilo je osećaj za realnost i, zarad svojih političkih ciljeva, spremno je da izazove drugi Černobilj u situaciji sa nuklearnom elektranom Zaporožje, izjavio je danas zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

"Nesmotrenost sa kojom se naši protivnici igraju sa nuklearnom bezbednošću predstavlja pretnju najvećem nuklearnom objektu u Evropi sa potencijalnim rizicima za ogromnu teritoriju, ne samo uz ovu elektranu, već i daleko izvan ukrajinskih granica, na zapadu Ukrajine i dalje", rekao je Rjabkov u intervjuu za TV kanal "Rosija-1", a prenela je agencija TASS.

10.20 Austrijska vojska poslala preko Letonije haubice Ukrajini

U ratu u Ukrajini protiv ruske vojske ukrajinske snage koriste haubice koje su bile u vlasništvu austrijske vojske. Te haubice je Ukrajina dobila preko Letonije, gde, kako tvrdi ministar odbrane Ukrajine Oleksij Reznikov, pokazuju rezultate.

Radi se o haubicama M109, koje je isporučila Letonija, a koje je nekada koristila austrijska vojska. Radi se o haubicama koje je austrijska vojska prodala 2017.godine Letoniji za šest miliona evra. Prema pisanju medija, one su prodate za jednu desetinu cene po kojoj ih je austrijska vojska nabavila.

09.40 Najmanje četiri eksplozije na Krimu tokom noći

Najmanje četiri eksplozije zabeležene su tokom noći između četvrka i petka na Krimu, u blizini vojnog aerodroma Belbek i nadomak lučkog grada Sevastopolja. Ruski administrator Sevastopolja Mihail Razvožajev napisao je na Telegramu kasno u četvrtak da je protivvazdušna odbrana oborila ukrajinski dron i dodao da eksplozije nisu izazvale "nikakvu štetu". Istog dana, ruski zvaničnik u gradu Kerču, gde se nalazi Krimski most, rekao je da je aktivirana protivvazdušna odbrana. Nema opasnosti za grad ili most, naveo je neimenovani zvaničnik.

08.50 SAD priprema novu vojnu pomoć Ukrajini od 800 miliona dolara

Američka administracija predsednika Džozefa Bajdena priprema oko 800 miliona dolara dodatne vojne pomoći Ukrajini i to bi mogla da objavi već danas, saopštila su Rojteru tri izvora upoznata sa ovim pitanjem.

Bajden bi mogao da odobri pomoć koristeći predsedničko ovlašćenje koje omogućava brzu isporuku viška oružja iz američkih zaliha stranim državama ili organizacijama u hitnim slučajevima, precizirali su izvori britanskoj agenciji. Izvori, koji žele da ostanu anonimni, naveli su i da bi najava ove pomoći mogla da bude i sledeće nedelje, uz preciziranje da predviđeni paket naoružanja može da promeni vrednost pre nego što bude zvanično objavljen.

07.30 U novom napadu poginula jedna osoba

U jutrošnjim raketnim napadima ruskih snaga na ukrajinski grad Harkov jedna osoba je poginula, saopštila je regionalna služba za vanredne situacije. Napadi su izvedeni na tri okruga, a nakon toga došlo je do više požara, prenosi Interfaks Ukrajina.

Euronews TV

08.00 Rusi tvrde da su pojačali sistem zaštite u Zaporožju

Sistem zaštite u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani je pojačan zbog mogućnosti pokušaja napada ukrajinskih snaga, izjavio je član regionalne vojno-civilne administracije Vladimir Rogov. On je za RIA Novosti rekao da je sistem zaštite pojačan, ali da ne može da otkriva sve detalje.

"Ovaj dan dočekujemo potpuno spremni jer se od režima (ukrajinskog predsednika Volodimira) Zelenskog svašta može očekivati“, dodao je Rogov.

07.10 Nove eksplozije u Harkovu i Nikolajevu

U Harkovu i Nikolajevu rano jutros čule su se eksplozije, saopštili su gradonačelnici tih ukrajinskih gradova Igor Terehov i Oleksandar Senkevic. Terehov je naveo da su ruske snage napale tri okruga Harkova, prenosi Unian. "Pogođena je jedna stambena zgrada, prema prvim informacijama nema žrtava. Pogođen je i infrastrukturni objekat. Tamo je izbio požar", napisao je Terehov na Telegramu.

06.35 Gladkov: Zapalilo se skladište municije u ruskoj Belgorodskoj oblasti

Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov izjavio je  da se zapalilo skladište municije, ali da nije bilo žrtava.

"Zapalilo se skladište municije u blizini naselja Timonovo u Valujskom gradskom okrugu. Prema poslednjim izveštajima nema povređenih", objavio je na Telegramu Gladkov, prenela je agencija TASS.

07.25 Turska i Ukrajina potpisale sporazum o obnovi ukrajinske infrastrukture

Turska i Ukrajina potpisale su juče sporazum o obnovi razrušene ukrajinske infrastrukture, izvestila je agencija Anadolija.

"Sporazum predviđa učešće turske strane u procesu obnove Ukrajine", saopšteno je iz ukrajinskog Ministarstva infrastrukture. Navodi se da će biti formirana zajednička radna grupa za privlačenje turskih investicija i razvoj konkretnih projekata za saradnju.

07.10 Obe strane tvrde da danas očekuju provokacije u NE Zaporožje

Portparol ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov rekao je danas da Ukrajina planira da sutra, 19. avgusta napad pod "lažnom zastavom" na nuklearnu elektranu Zaporožje tokom posete generalnog sekretara UN a Antonija Guterreša, a da će za napad biti optužena Rusija, a prenosi ruska novinska agencija Tass. S druge strane, i Ukrajinci su uvereni da se u petak u Zaporožju sprema neka provokacija, ali  s ruske strane.

"Okupatori su rekli radnicima da sutra imaju slobodan dan. Ulaz u nuklearku će biti zatvoren za sve zaposlene", tvrde iz ukrajinske obaveštajne službe. Opširnije u odvojenoj vesti.

06.50  Zelenski i Gutereš usaglasili detalje moguće misije IAEA

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je juče da je sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom usaglasio detalje moguće misije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u nuklearnoj elektrani Zaporožje. Takođe, poseta delegacija nuklearnom postrojenju "treba da bude obavljena legitimno", preko teritorije koje su slobodne od ruskih trupa, preneo je TASS.

Zelenski je ranije danas rekao u razgovoru sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom u Lavovu da Svetska organizacija "mora da osigura bezbednost nuklearne elektrane Zaporožje".

Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP, File

 

06.30 Zelenski: UN da osigura bezbednost nuklearke Zaporožje

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je danas u razgovoru sa generalnim sekretarom Ujedinjenjih nacija Antoniom Guterešom u Lavovu da Svetska organizacija "mora da osigura bezbednost nuklaearne elektrane Zaporožje". Zelenski je naveo da je u razgovoru bilo reči i o sporazumu o hrani i da je dogovoreno da bude nastavljena koordinacija u sprovođenju inicijative za žito.

06.10 Rusija odbacila predlog UN o demilitarizaciji oko Zaporožja

Rusko ministarstvo spoljnih poslova juče je odbacilo predlog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša o demilitarizaciji oblasti oko nuklearne elektrane Zaporožje koju kontrolišu ruske snage, javlja Rojters. Portparol ministarstva spoljnih poslova Ivan Nečajev je rekao da je predlog "neprihvatljiv".

06.00 Eksplozije kod vojnog aerodroma na Krimu, iz Moskve navode da nije pričinjena šteta

Najmanje četiri eksplozije odjekule su sinoć u oblasti u blizini glavnog ruskog vojnog aerodroma na Krimu, rekla su tri lokalna izvora, ali je promoskovski zvaničnik rekao da nije pričinjena šteta, prenosi Rojters. Izvori su naveli da su se eksplozije dogodile u blizini baze Belbek severno od Sevastopolj.
Guverner Sevastopolja Mihail  Razvožajev, pozivajući se na, kako je rekao, preliminarnim informacijama, rekao je da su ruske snage protivvazdušne snage oborile ukrajinski dron.

Komentari (1)

Megido

19.08.2022 14:23

Rusija je biblijski 'kralj severa'. Ovo je njegovo vreme da se sukobljava s 'kraljem juga' (anglo-američka sila). Zasad je taj sukob indirektan, ali ostaje da se vidi da li će ostati samo na prepucavanjima i rekla-kazala optužbama. Zanimljivo je da je za kralja severa rečeno da će doći svome kraju i nikog neće biti da mu pomogne. Kralja juga ne očekuje ništa bolji kraj jer će i on nestati u oluji Božjeg rata Armagedona sa ostalim političkim vladavinama ovog sveta (Danilo 11:40-45, Otkr. 16:14,16)

Evropa