Evropa

RAT U UKRAJINI Rusija odbacila predlog UN o demilitarizaciji Zaporožja, eksplozije kod vojnog aerodroma na Krimu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

18/08/2022

-

07:36

RAT U UKRAJINI Rusija odbacila predlog  UN o demilitarizaciji Zaporožja, eksplozije kod vojnog aerodroma na Krimu
RAT U UKRAJINI Rusija odbacila predlog UN o demilitarizaciji Zaporožja, eksplozije kod vojnog aerodroma na Krimu - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka, Alexei Alexandrov, Russian Defense Ministry Press Service

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 176. dan rata u Ukrajini. Situacija u ovoj ratom zahvaćenoj zemli i dalje je poprilično napeta. Ovo potvrđuje i savetnik predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog Mihail Podoljak, koji ocenjuje da bi u naredna dva ili tri meseca moglo doći do novih napada na Krimu. Novih pregovora i dalje nema na vidiku, ali nije izvesno šta se može očekivati od današnjih razgovora koje bi generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan trebalo da vode s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Ključni događaji:

  • Ukrajinsko ministarstvo infrastrukture: Brodovima isplovilo više od 600.000 tona poljoprivrednih proizvoda
  • Misija LNR: U granatiranju LNR poginulo 80, ranjene 253 osobe
  • Podoljak: Narednih meseci mogući napadi na Krimu
  • Ukrajina tvrdi da je Rusija izgubila više od 44.000 vojnika
  • Obe strane tvrde da sutra očekuju provokacije u NE Zaporožje
  •  Rusija odbacila predlog UN o demilitarizaciji oko Zaporožja
  • Ukrajinke od 1. oktobra moraju u vojsku
  • Turska i Ukrajina potpisale sporazum o obnovi ukrajinske infrastrukture

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.50 Eksplozije kod vojnog aerodroma na Krimu

Najmanje četiri eksplozije dogodile su se večeras u blizini glavnog ruskog vojnog aerodroma na Krimu, rekla su tri lokalna izvora. Oni su naveli da su se eksplozije dogodile u blizini baze Belbek severno od Sevastopolj, prenosi Rojters. Guverner Sevastopolja Mihjail Razvožajev rekao je da je oboren jedan ukrajinski dron.

"Nije pričinjena materijalna šteta niti je neko povređen", naveo je on na Telegram nalogu.

22.07 Erdogan u Lavovu o razmeni zarobljenika između Rusije i Ukrajine

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da je na sastanku sa ukrajinskim liderom Volodimirom Zelenskim i generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom razgovarao o razmeni ratnih zarobljenika između Moskve i Kijeva. On je poručio i da će Turska nastaviti sa diplomatskim naporima u pokušaju da reši ukrajinsku krizu. Opširnije u odvojenoj vesti.

Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

 

20.11 Gladkov:  Zapalilo se skladište municije u ruskoj Belgorodskoj oblasti

Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov izjavio je danas da se zapalilo skladište municije, ali da nije bilo žrtava.

"Zapalilo se skladište municije u blizini naselja Timonovo u Valujskom gradskom okrugu. Prema poslednjim izveštajima nema povređenih", objavio je na Telegramu Gladkov, prenela je agencija TASS.

Prema njegovim rečima, načelnik okruga je naredio da se stanovnici naselja Timonovo i Solohi evakuišu na bezbednu udaljenost, kao i da su u toku napori da se utvrdi uzrok požara.

19.54 Turska i Ukrajina potpisale sporazum o obnovi ukrajinske infrastrukture

Turska i Ukrajina potpisale su danas sporazum o obnovi razrušene ukrajinske infrastrukture, izvestila je agencija Anadolija.

"Sporazum predviđa učešće turske strane u procesu obnove Ukrajine", saopšteno je iz ukrajinskog Ministarstva infrastrukture. Navodi se da će biti formirana zajednička radna grupa za privlačenje turskih investicija i razvoj konkretnih projekata za saradnju.

"Poslovne i vladine strukture Turske moći će da razviju specifične projekte obnove, kao i da pruže savetodavnu i tehničku pomoć", dodaje se u saopštenju.

19.35 Obe strane tvrde da sutra očekuju provokacije u NE Zaporožje

Portparol ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov rekao je danas da Ukrajina planira da sutra, 19. avgusta napad pod "lažnom zastavom" na nuklearnu elektranu Zaporožje tokom posete generalnog sekretara UN a Antonija Guterreša, a da će za napad biti optužena Rusija, prenosi ruska novinska agencija Tass.

"Oružane snage Ruske Federacije preduzinaju sve potrebne mere kako bi garantovale sugurnost NE Zaporožje", naveo je Konašenkov.

S druge strane, i Ukrajinci su uvereni da se u petak u Zaporožju sprema neka provokacija, ali  s ruske strane.

"Okupatori su rekli radnicima da sutra imaju slobodan dan. Ulaz u nuklearku će biti zatvoren za sve zaposlene", tvrde iz ukrajinske obaveštajne službe. Opširnije u odvojenoj vesti.

 

 

18.47 Od 1. avgusta 622.000 tona žita isporučeno iz ukrajinskih luka

Od 1. avgusta, 622.000 tona žita isporučeno je iz ukrajinskih luka, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Turske. Kako se navodi, za 17 dana korišćena su ukupno 43 plovila za otpremu žita, od kojih je 25 isplovilo iz ukrajinskih luka, a 18 je otišlo u ukrajinske luke za isporuku žita, preneo je Si-En-En. "Svaki brod koji je isplovio ili otišao u ukrajinske luke podvrgnut je sveobuhvatnoj inspekciji na severu Istanbula", navodi Ministarstvo.

18.00 Zelenski i Gutereš usaglasili detalje moguće misije IAEA

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom usaglasio detalje moguće misije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u nuklearnoj elektrani Zaporožje, navodi se u saopštenju na sajtu ukrajinskog lidera. Takođe, poseta delegacija nuklearnom postrojenju "treba da bude obavljena legitimno", preko teritorije koje su slobodne od ruskih trupa, preneo je TASS.

Zelenski je ranije danas rekao u razgovoru sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom u Lavovu da Svetska organizacija "mora da osigura bezbednost nuklearne elektrane Zaporožje".

"Posebna pažnja posvećena je ruskoj nuklearnoj uceni u Zaporožju. Taj smišljeni teror agresora može imati katastrofalne posledice za ceo svet", napiso je Zelenski na svom Telegram kanalu. Detaljnije u posebnoj vesti.

Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP, File

 

17.15 Tri civila poginula, 17 ranjeno u raketnom napadu na Harkov

Tri civila su poginula, a 17 ranjeno u raketnom napadu ruskih snaga danas pred zoru na Harkov, na severoistoku Ukrajine, saopštila je lokalna služba za vanredne situacije. Navodi se da je 40 spasilaca radilo na saniranju posledica napada i da je osmoro ljudi spaseno iz ruševina, prenosi Rojters.

16.30 Zelenski: UN da osigura bezbednost nuklearke Zaporožje

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je danas u razgovoru sa generalnim sekretarom Ujedinjenjih nacija Antoniom Guterešom u Lavovu da Svetska organizacija "mora da osigura bezbednost nuklaearne elektrane Zaporožje". Zelenski je naveo da je u razgovoru bilo reči i o sporazumu o hrani i da je dogovoreno da bude nastavljena koordinacija u sprovođenju inicijative za žito.

14.20 Rusija odbacila predlog UN o demilitarizaciji oko Zaporožja

Rusko ministarstvo spoljnih poslova danas je odbacilo predlog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša o demilitarizaciji oblasti oko nuklearne elektrane Zaporožje koju kontrolišu ruske snage, javlja Rojters.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Ivan Nečajev je rekao da je predlog "neprihvatljiv".
Nuklearnu elektranu u Zaporožju su osvojile ruske snage u martu, a nuklearka je u blizini linija fronta i prethodnih dana je često pod paljbom, zbog čega se pojavio strah kod mnogih da bi moglo da dođe do nuklearne katastrofe. Rusija i Ukrajina optužuju jedna drugu za granatiranje elektrane.

15.45 Rusija: Nuklearni arsenal bismo iskoristili samo u "vanrednim situacijama"

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da bi Rusija koristilo nuklearni arsenal samo u "vanrednim situacijama" i da nema interes za direktnu konfrontaciju sa NATO i SAD. Portparol ministarstva spoljnih poslova Ivan Nečajev rekao je da bi nukelarno oružje moglo da se koristi samo kao odgovor, preneo je Rojters.

12.30 Ukrajinke od 1. oktobra moraju u vojsku

Ukrajinke koje su vojni obveznici moraju da se prijave za vojnu službu od 1. oktobra, ali kaznene mere se neće odmah primenjivati na one koje to ne učine, prenosi agencija RIA Novosti pozivajući se na ukrajinske medije.

"Reč je o državljanima Ukrajine čije specijalnosti spadaju u spisak vojnih obveznika. Stroge sankcije neće odmah biti primenjene na žene koje se nisu prijavile“, izvestila je agencija UNIAN pozivajući se na Fjodora Venislavskog, člana Komiteta za nacionalnu bezbednost Vrhovne rade Ukrajine.

11.16 Rusija će zatvoriti nuklearku Zaporožje ako Ukrajina nastavi granatiranje

Predstavnik ruskog Ministarstva odbrane saopštio je danas da bi nuklearna elektrana Zaporožje mogla da bude zatvorena ako ukrajinske snage nastave da granatiraju zonu elektrane, što Kijev demantuje da čini.

Igor Kirilov, šef ruskih snaga za zaštitu od radioaktivnih, hemijskih i bioloških napada rekao je da su u ukrajinskim napadima oštećeni sistemi za podršku nuklearke, a da bi u slučaju nuklearnog akcidenta radioaktivni materijal prekrio Nemačku, Poljsku i Slovačku, javio je Rojters.

Kirilov je takođe rekao da bi akcije ukrajinskih oružanih snaga na teritoriji nuklearke mogle da dovedu do situacije slične nuklearnom akcidentu u Fukušimi, u Japanu, preneo je TASS.

09.40 Gutereš i Erdogan danas razgovaraju sa Zelenskim o Zaporožju

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan razgovaraće danas s predsednikom Ukrajine o nestabilnoj situaciji u nuklearnoj elektrani Zaporožje, koju je okupirala Rusija, sprovođenju sporazuma o izvozu žita i naporima za okončanje rata političkim putem, izvestio je AP.

Gutereš će se sa Zelenskim i Erdoganom sastati u Lavovu, nadomak granice Ukrajine sa Poljskom, gde je doputovao u sredu. Prošlog meseca Turska i UN pomogle su u zaključivanju sporazuma kojim je Ukrajini otvorila put za izvoz 22 miliona tona kukuruza i drugih žitarica, blokiranih u njenim crnomorskim lukama nakon ruske invazije 24. februara.

08.55 U granatiranju Harkova poginula jedna osoba, više ranjeno

Jedna osoba je poginula danas, a najmanje još 18 je ranjeno, tokom ruskog granatiranja stambenog naselja u Harkovu, saopštio je ukrajinski regionalni guverner Oleh Sinehubov, prenosi Rojters. "U ovom trenutku ima 18 ranjenih, među njima dvoje dece, jedna osoba je preminula“, napisao je Sinehubov u aplikaciji Telegram. Dan ranije šest osoba je poginulo, a još 16 je ranjeno u ruskom raketnom napadu na grad, navodi britanska agencija.

07.35 Blinken osudio ruske akcije u zoni nuklearke u Zaporožju

Državni sekretar SAD Entoni Blinken osudio je, u razgovoru sa šefom ukrajinske diplomatije Dmitrom Kulebom, ''ruske akcije u i oko ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje", ponovivši, takođe, nastavak američke pomoći ukrajinskim odbrambenim potrebama, saopštio je danas Stejt department.

Associated Press

07.30 Hak: UN planiraju slanje više brodova s hranom u Afriku

Ujedinjene nacije planiraju da organizuju slanje više brodova sa hranom u Afriku, potvrdio je Farhan Hak, zamenik portparola generalnog sekretara Ujedinjenih nacija na brifingu za medije komentarišući opasku novinara da je iz ukrajinskih luka do sada poslata samo jedna pošiljka hrane u Afriku.

07.23 Stoltenberg: Rusija da povuče svoje trupe iz NE Zaporožje

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je juče da je od ključnog značaja da se obezbede uslovi da predstavnici Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) posete nuklearnu elektranu Zaporožje u Ukrajini i pozvao Rusiju da povuče svoje trupe iz tog postrojenja.

"Hitno je potrebno dopustiti da se obavi inspekcija Međunarodne agencije za atomsku energiju i garantuje povlačenje svih ruskih snaga", rekao je Stoltenberg juče novinarima u Briselu.
On je istakao da činjenica da su ruske vojne snage zauzele nuklearnu elektranu Zaporižje predstavlja ozbiljnu pretnju za bezbednost i zaštitu tog postrojenja.

07.22 Sinegubov: Šestoro poginulih u napadu na Harkov

Najmanje šestoro ljudi je poginulo, a 16 je povređeno sinoćnjem u ruskom granatiranju studentskog doma u Harkovu objavio je načelnik Harkovske oblasne vojne uprave Oleg Sinegubov.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski kaže da je rusko granatiranje Harkova "podli i cinični udarac za civile, koji nema opravdanja i pokazuje nemoć agresora". 

07.20 Kijev: Brodovima isplovilo više od 600.000 tona poljoprivrednih proizvoda

Iz ukrajinskih luka, zaključno sa jučerašnjim danom, isplovila su ukupno 24 broda sa više od 600.000 tona poljoprivrednih proizvoda u okviru primene sporazuma o sigurnom transportu žita i namirnica, objavilo je juče ukrajinsko ministarstvo infrastrukture. Ministarstvo je navelo da su jutros iz luka Černomorsk i Odesa isplovilia dva broda sa ukupno 33.000 tona poljoprivrednih proizvoda.

07.15 Uhapšena dva radnika nuklearne elektrane Zaporožje zbog dojava ukrajinskim snagama

Dva radnika zaposlena u nuklearnoj elektrani Zaporožje privedena su juče u Energodaru zbog sumnje da su prenosili koordinate ukrajinskim oružanim snagama i navodili ukrajinsku artiljerijsku paljbu, saopštila je policija Zaporoške oblasti na svom Telegram kanalu.

Tanjug/AP

 

"Njima preti kazna od deset godina do doživotnog zatvora za delo međunarodni terorizam i posebno za usmeravanje artiljerijske vatre na najveću evropsku nuklearnu elektranu", navodi se u saopštenju, prenosi TASS.

07.10 Gutereš doputovao u Lavov

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš doputovao je juče u Lavov, izjavio je za RIA Novosti portparol generalnog sekretara Stefan Dižarik.

"Stigli smo u Lavov", rekao je Dižarik na brifingu i dodao da generalni sekretar UN još ne planira da poseti Moskvu. Kako je ranije objavljeno, generalni sekretar UN tokom svoje posete Ukrajini imaće trilateralni sastanak sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i turskim liderom Redžepom Tajipom Erdoganom u Lavovu.

06.40 Podoljak: Narednih meseci mogući napadi na Krimu

U naredna dva ili tri meseca moglo bi doći do novih napada sličnih "misterioznim" udarima izvedenim na železnički čvor i vazdušnu bazu na Krimu i prošlonedeljnom napadu na ruske ratne avione na aerodromu Saki, izjavio je Mihail Podoljak, savetnik predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog. Rusija je saopštila da je požar od pre dva dana izazvao eksplozije u skladištu municije u okrugu Džankoi na Krimu.

06.25 Ukrajina tvrdi da je Rusija izgubila više od 44.000 vojnika

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine tvrdi da je Rusija od početka sukoba izgubila oko 44.100 vojnika. Ukrajinski generalštab u objavi na Fejsbuku navodi da je Rusija izgubila 1.886 tenkova, 4.162 oklopna borbena vozila, 993 artiljerijska sistema, 136 sistema PVO, 233 aviona, 196 helikoptera, 190 krstarećih raketa i 15 brodova, prenosi Interfaks Ukrajina.

06.10 Misija LNR: U granatiranju LNR poginulo 80, ranjene 253 osobe

U ukrajinskom granatiranju samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR)  od 17. februara poginulo je 80 ljudi, a ranjene 253 osobe, saopštila je juče misija LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (JČC).

 

Komentari (0)

Evropa