Evropa

Finska će smanjiti izdavanje viza Rusima za čak 90 odsto, ministar naveo ko su izuzeci

Komentari

Autor: Politico

16/08/2022

-

19:14

Finska će smanjiti izdavanje viza Rusima za čak 90 odsto, ministar naveo ko su izuzeci
Tanjug/AP/Olivier Matthys - Copyright Tanjug/AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Finska će gotovo zatvoriti granice za ruske državljane u sklopu sankcija koje bi, zbog rata u Ukrajini, trebalo da pogode Rusiju, saopštila je vlada te zemlje, navodi Politiko.

Ministar spoljnih poslova Peka Havisto rekao je da će Finska od septembra izdavati samo 10 odsto zahteva za vize ruskim turistima, što znači da će prihvatiti samo oko 100 zahteva za vizu dnevno, u poređenju sa oko 1.000 sadašnjih zahteva.

Tih deset odsto biće obezbeđeno za neke izuzetke, a to će biti neki novinari, disidenti ili aktivisti, koji će dobiti takozvanu  nacionalnu humanitarnu vizu. Havisto je rekao da će se oko ove odluke njegovo ministarstvo uskladiti sa ministarstvom unutrašnjih poslova.

Havisto je takođe rekao da će Finska predložiti zajedničko rešenje o vizama i baltičkim zemljama, članicama EU, kada se krajem avgusta budu sastali ministri spoljnih poslova. On je ponovio poziv finske premijerke Sane Marin na zajednički stav EU po tom pitanju. 

Nezadovoljstvo u Finskoj je poraslo, jer mnogi Rusi zaobilaze sankcije tako što dolaze do Helsinkija i hvataju letove do destinacija za odmor u drugim delovima EU.

Dok su Češka, Litvanija, Estonija, Letonija i Poljska prestale da izdaju određene vize kako bi pojačale pritisak na Moskvu, Nemačka je to odbila. Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da bi zabrana putovanja ruskih građana bila kontraproduktivna nemačkim sankcijama.

 „Ovo nije rat ruskog naroda, već je to rat Vladimira Putina“, rekao je Šolc.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa