Evropa

Šolc ne podržava pozive za zabranu odobravanja viza Rusima: "Ovo nije rat ruskog naroda"

Komentari

Autor: Euronews, AP

16/08/2022

-

11:33

Šolc ne podržava pozive za zabranu odobravanja viza Rusima: "Ovo nije rat ruskog naroda"
Šolc ne podržava pozive za zabranu odobravanja viza Rusima: "Ovo nije rat ruskog naroda" - Copyright Profimedia, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Nemački kancelar Olaf Šolc odbio je da podrži sve učestalije pozive da se Rusima širom Evropske unije zabrani davanje turističkih viza. Govoreći u Oslu, nakon susreta sa skandinavskim liderima, Šolc je rekao da "ovo nije rat ruskog naroda, već je reč o Putinovom ratu i da moramo biti jasni po tom pitanju".

"Veoma je važno da razumemo da postoji veliki broj ljudi koji beže iz Rusije jer nisu saglasni sa ruskim režimom", rekao je Šolc na konferenciji za novinare u ponedeljak.

U prethodnih mesec dana Finska i Estonija bile su među vodećim zemljama kada je reč o pozivima da EU reši pitanje Rusa koji iskorišćavaju "rupu u sankcijama", a koja im omogućava da putuju u EU. Postoji zabrinutost da ovo omogućava Rusima da koriste međunarodne aerodrome poput Helsinkija da slobodno putuju, idu na odmor i izbegavaju posledice koje bi sankcije trebalo da daju.

Finska premijerka Sana Marin, koja podržava ovu zabranu, rekla je da je to pitanje o kom bi Evropska unija trebalo da raspravlja.

"Nije crno ili belo, postoje nijanse sive", rekla je ona, aludirajući na izjavu njenog ministra spoljnih poslova koji je nedavno za Euronews rekao da "ukoliko smanjimo broj šengenskih viza koje izdaju, EU bi trebalo da ima više koordinisan pristup".

Tanjug/AP/Michael Sohn

 

A premijerka Estonije Kaja Kalas napisala je nedavno na Tviteru da je "poseta Evropi privilegija, a ne ljudsko pravo" i da je "sada vreme da se okonča turizam iz Rusije". Ona je istakla da je vazdušni saobraćaj iz Rusije obustavljen i da to znači da dok zemlje Šengena izdaju vize, susedi Rusije - Estonija, Litvanija i Finska nose teret, jer imaju kopnenu granicu sa Rusijom.

Dok se Finska, Estonija i druge zemlje EU koje se ganiče sa Rusijom i dalje nadaju da će EU doneti kolektivnu odluku o budućnosti šengenskih viza, neke zemlje preduzimaju sopstvene mere. Finska je izabrala birokratku meru zaustavljanja kako bi smanjila broj turističkih viza izdatih u diplomatskim predstavništvima u Rusiji tako što je ponudila manje vremena za zakazivanje za podnošenje zahteva.

Estonija je otišla korak dalje i odlučila da prestane da nudi usluge izdavanja viza Rusima i odbija da pusti Ruse sa šengenskim turističkim vizama koje je izdala Estonija na svoje granice.

Ministri spoljnih poslova EU, kako se očekuje, razgovaraće o ovoj temi u Češkoj krajem avgusta na godišnjem sastanku, iako Šolcovi komentari idu u prilog tome da je malo verovatno da se oko ovog pitanja postigne konsenzus.

UN protiv odluke Estonije

Ujedinjene nacije su inače reagovale na odluku Estonije da stopira izdavanje šengenskih viza za državljane Rusije, a portparol generalnog sekretara izjavio je da uvodeći ovakve mere Estonija diskriminiše ruske građane, prenosi sajt SchengenVisainfo.com.

On je rekao da svaka država ima pravo da uvede sopstvenu politiku kada je reč o vizama, ali da se istovremeno UN protivi diskriminaciji.

Sprečavanje izdavanje viza za ruske građane ili bar smanjenje broja izdavanja, kako navodi prenosi list Pilitiken, razmatra i Danska.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa