Evropa

Munjevit put inicijative o zabrani viza za državljane Rusije: Predlog o rampi za Ruse uskoro pred ministrima EU

Komentari

Autor: Euronews Srbija/I. Vlajović

14/08/2022

-

15:57

Munjevit put inicijative o zabrani viza za državljane Rusije: Predlog o rampi za Ruse uskoro pred ministrima EU
Munjevit put inicijative o zabrani viza za državljane Rusije: Predlog o rampi za Ruse uskoro pred ministrima EU - Copyright profimedia, Pixabay, Google Maps

veličina teksta

Aa Aa

Iako su sankcije EU Rusiji zbog agresije na Ukrajinu, prema tvrdnjama zvaničnika, usmere na državni vrh te zemlje, a ne na građane, svi su izgledi da bi se to uskoro moglo promeniti. Pozive na zabranu izdavanja turističkih viza svim građanima Rusije uputile su Finska i Estonija, nakon što je to zatražio predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. Letonija i Litvanija ne izdaju vize ruskim državljanima, a Estonija je otišla i korak dalje pa je najavila za sledeću nedelju zatvaranje granice za Ruse sa šengen vizama jer je, kako je rekla premijerka ove zemlje Kaja Kalas "poseta Evropi privilegija, a ne ljudsko pravo".

Ovo pitanje biće verovatno na dnevnom redu na sastanku ministara spoljnih poslova EU u Češkoj, krajem avgusta, saopštio je portparol nemačke vlade Štefan Hebestrajt. Nemački kancelar Olaf Šolc smatra da je ideja da se zabrani izdavanje šengenskih viza ruskim građanima teško izvodljiva.

Međutim, činjenica je da je pitanje zabrana izdavanja turističkih viza u poslovnično tromoj Evropskoj uniji munjevito prešlo put od ideje do teme o kojoj se ozbiljno raspravlja, pa čak i biva realizovana.

Naime, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je pre dva dana zapadne zemlje da zabrane ulazak svim Rusima na godinu dana "kako bi sprečili Rusiju da anektira još ukrajinske teritorije".

Zelenski je u intervjuu za Vašington post ocenio da su najvažnije sankcije zatvaranje granica jer "Rusi oduzimaju tuđu zemlju“. Dodao je da "Rusi treba da žive u svom svetu dok ne promene svoju filozofiju". 

Istog dana Finska i Estonija zatražile su zabranu izdavanja turističkih viza Rusima, navodeći da ruski građani ne bi trebalo da imaju mogućnosti da turistički putuju po Evropi dok Kremlj vodi razorni rat u Ukrajini.  Estonska premijerka Kaja Kalas napisala je da je "poseta Evropi privilegija, a ne ljudsko pravo" i da je "sada vreme da se okonča turizam iz Rusije".  Ona je istakla da je vazdušni saobraćaj iz Rusije obustavljen i da to znači da dok zemlje Šengena izdaju vize, susedi Rusije - Estonija, Litvanija i Finska nose teret, jer imaju kopnenu granicu sa Rusijom.

Dan ranije, njena finska koleginica Sana Marin rekla je u televizijskom intervjuu da "nije u redu da dok Rusija vodi agresivni, brutalni agresorski rat u Evropi, njeni građani žive normalnim životom, putuju Evropom, kao turisti". Finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto nadovezao se na njenu izjavu, rekavši za Euronews da će vlada ograničiti broj turističkih viza koje se izdaju Rusima, ali da se nada da će EU zauzeti zajednički stav po tom pitanju i potpuno prestati da izdaje nove vize.

Letonija je, inače, jedna od zemalja EU koja više ne izdaje vize Rusima. Letonci su ovaj potez povukli ovog meseca zbog ruske agresije na Ukrajinu. Turističke vize ruskim državljanima više ne izdaje ni Litvanija. Prema najavi estonskog ministra spoljnih poslova Urmasa Rejnsalua ova zemlja će naredne nedelje zatvoriti granice za ruske državljane sa šengenskim vizama koje je izdala.

"Za nedelju dana biće primenjene sankcije za šengenske vize koje Estonija izdaje građanima Rusije. Sankcija znači da će vize ostati na snazi, ali će nosioci viza biti sankcionisani prilikom ulaska u Estoniju, odnosno biće im zabranjen ulazak“, rekao je Rejnsalu na konferenciji za novinare.

Naveo je da će od sankcija biti izuzeti zaposleni u diplomatskim misijama u Estoniji i članovi njihovih porodica, osobe koje se bave međunarodnim teretnim i putničkim prevozom i oni koji imaju pravo na slobodno kretanje po zakonu EU, prenosi RIA Novosti. Od sankcija će biti izuzete i osobe čiji je ulazak u Estoniju neophodan iz humanitarnih razloga, bliski srodnici estonskih državljana i oni koji imaju dozvolu stalnog boravka u Estoniji.

Predlog za zabranu šengenskih viza za građane Rusije dostavljen je Evropskoj uniji na raspravu, a vest o podnošenju predloga saopštio je portparol nemačke vlade Štefen Hebestrajt, objavljeno je na sajtu šengen viza info. Ovo pitanje biće verovatno na dnevnom redu kada se ministri spoljnih poslova EU sastanu u Češkoj, krajem avgusta, na svom godišnjem "Gimnih" samitu.

EU nema procedure za zabranu kratkoročnih viza strancima

Iako je ozbiljna rasprava već predviđena, realizacija ipak neće biti jednostavna. Portparolka Evropske komisije Anita Hiper je ove nedelje rekla da EU nema procedure za zabranu kratkoročnih viza strancima, uključujući Ruse, ali da to pitanje razmatraju države EU uzimajući u obzir specifične okolnosti. I nemački kancelar Olaf Šolc ocenio je danas da je ideja da se zabrani izdavanje šengenskih viza ruskim građanima teško izvodljiva.

"Veoma mi je teško da zamislim ovakav razvoj događaja“, rekao je on na konferenciji za novinare, prenosi Interfaks.

On je podsetio da je Nemačka ranije uvela sankcije velikom broju konkretnih pojedinaca iz Federacije.

Kritike iz Kremlja

Na poziv estonske premijerke Kaje Kalas da je "sada vreme da se okonča turizam iz Rusije" oštro je reagovala portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, koja je u objavi na Fejsbuku, između ostalog, upitala da je neko iznenađen da visoki zvaničnici zemlje članice EU mogu da daju izjave na ivici nacionalizma?

Kremlj je oštro kritikovao i ukrajinski poziv zemljama EU da zabrane putovanje ruskim turistima. Moskva je saopštila da je poziv predsednika Vladimira Zelenskog zapadnim zemljama "iracionalan" kada im sugeriše da zatvore svoje granice za ruske posetioce kako bi se zemlja kaznila za ofanzivu na Ukrajinu. 

"Iracionalnost takvog načina mišljenja prevazilazi sve granice i može izazvati samo negativnu reakciju. Svaki pokušaj da se izoluju Rusi ili Rusija neće uspeti", izjavio je portparol Kremlja, Dmitrij Peskov.

Komentari (0)

Evropa