Evropa

Finska i Estonija traže zabranu izdavanja turističkih viza Rusima: "Poseta Evropi je privilegija, a ne ljudsko pravo"

Komentari

Autor: Euronews

09/08/2022

-

19:17

Finska i Estonija traže zabranu izdavanja turističkih viza Rusima: "Poseta Evropi je privilegija, a ne ljudsko pravo"
Kaja Kalas i Sana Marin - Copyright AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Vlade Estonije i Finske pozivaju i druge zemlje EU da prestanu da izdaju turističke vize ruskim građanima, navodeći da ruski građani ne bi trebalo da imaju mogućnosti da turistički putuju po Evropi dok Kremlj vodi razorni rat u Ukrajini. Estonska premijerka Kaja Kalas napisala je u utorak da je „poseta Evropi privilegija, a ne ljudsko pravo“ i da je „ sada vreme da se okonča turizam iz Rusije.“

Dan ranije, njena finska koleginica Sana Marin rekla je u televizijskom intervjuu da „nije u redu da dok Rusija vodi agresivni, brutalni agresorski rat u Evropi, njeni građani žive normalnim životom, putuju Evropom, kao turisti."

Finski ministar spoljnih poslova Peka Haavisto nadovezao se na njenu izjavu, rekavši za Euronews da će vlada  ograničiti broj turističkih viza koje se izdaju Rusima, ali da se nada da će EU zauzeti zajednički stav po tom pitanju i potpuno prestati da izdaje nove vize.

Odgovor Kremlja stigao je vrlo brzo - bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev uporedio je premijerku Kalas sa „nacistom“.

Obe zemlje, Estonija i Finska graniče se sa Rusijom i članice su Evropske unije, koja je zabranila vazdušni saobraćaj iz Rusije nakon invazije na Ukrajinu. Poslednja putnička železnička veza između Rusije i EU prekinuta je u martu kada je prestala da saobraća brza linija između Sankt Peterburga i finske prestonice Helsinkija.

Rusi se snalaze tako što iznajmljuju automobile

Međutim, Rusi i dalje koriste mnoge načine kopnom da doputuju u Finsku i Estoniju i odatle bez problema lete na druge evropske destinacije. Finski mediji su nedavno izvestili da postoji razgranata mreža za iznajmljivanje automobila između Sankt Peterburga do i od aerodroma u Helsinkiju i Lapenrante na jugoistoku Finske, sa kojih postoje direktne veze ka brojnim evropskim destinacijama.

Drugi po veličini grad u Rusiji udaljen je oko 300 kilometara od Helsinkija, a vize koje izdaje Finska važe u većini Evrope odnosno u šengejskoj zoni, koju čini 26 zemalja: 22 zemlje EU plus Island, Lihtenštajn, Norveška i Švajcarska. Promet ljudi i robe između ovih zemalja je slobodan i bez graničnih provera.

Neke zemlje EU više ne izdaju vize Rusima, uključujući Letoniju, koja je ovog meseca takođe zbog ruske agresije na Ukrajinu povukla taj potez. Pitanje za ostale članice EU biće verovatno na dnevnom redu kada se ministri spoljnih poslova EU sastanu u Češkoj, krajem avgusta, na svom godišnjem "Gimnih" samitu.

„Verujem da će se ovim pitanjem Savet Evrope baviti još snažnije na budućim sastancima, a moj lični stav je da ruski turizam treba da bude ograničen“, rekla je premijerka Sana Marin za finsku televiziju.

Tokom pandemije koronavirusa, Helsinki i Moskva su privremeno zatvorili granicu, čime je prekinut dolazak skoro dva miliona ruskih turista koji su svake godine davali podsticaj finskoj ekonomiji. Finska deli kopnenu granicu dugu 1.340 kilometara sa Rusijom, što je jedna od najdužih spoljnih granica Evropske unije.

Kritike iz Kremlja

U međuvremenu, Kremlj je oštro kritikovao ukrajinski poziv zemljama EU da zabrane putovanje ruskim turistima. Moskva je saopštila da je poziv predsednika Vladimira Zelenskog zapadnim zemljama "iracionalan" kada im sugeriše da zatvore svoje granice za ruske posetioce kako bi se zemlja kaznila za ofanzivu na Ukrajinu. 

U intervjuu za Vašngton Post ove nedelje, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je rekao da veruje da su „najvažnije sankcije zatvaranje granica, jer su Rusi u procesu otimanja teritorije od nekog drugog“. Bez obzira na njihove političke stavove, Rusi moraju „živeti u svom svetu dok ne promene takvu filozofiju“, dodao je on.

"Iracionalnost takvog načina mišljenja prevazilazi sve granice i može izazvati samo negativnu reakciju. Svaki pokušaj da se izoluju Rusi ili Rusija neće uspeti", izjavio je portparol Kremlja, Dmitrij Peskov. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa