Evropa

Šolc: Putin snosi odgovornost za rat u Ukrajini

Komentari

Autor: DW

11/08/2022

-

12:16

Šolc: Putin snosi odgovornost za rat u Ukrajini
Olaf Šolc - Copyright Tanjug/AP/Michael Sohn

veličina teksta

Aa Aa

Nemački kancelar Olaf Šolc je danas na tradicionalnoj letnjoj konferenciji za medije rekao da je napad Rusije na Ukrajinu najveći izazov sa kojim se Nemačka i svet suočavaju u ovom trenutku.

Šolc ističe da je Nemačka prekinula tradiciju neisporučivanja oružja u zone sukobe, time što ga šalje Ukrajini kako bi joj pomogla u borbi protiv ruskih invazionih snaga.

"Nastavićemo to da radimo i u narednom periodu", rekao je on.

Šolc je još jednom napomenuo da je ruska invazija "istorijska prekretnica", rekavši da se akcije Moskve vraćaju na političke koncepte agresivnog teritorijalnog prisvajanja iz 19. veka.

Dodao je da "ruski predsednik snosi odgovornost za ovaj rat", ali je odbio da odgovori na pitanje da li Vladimir Putin treba lično da odgovara za svoje postupke.

Upitan pod kojim uslovima bi ponovo poželeo dobrodošlicu ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u Nemačkoj, kaže da bi prvo moralo da dođe do završetka rata.

"Nemačka mora da postane nezavisna od ruskog gasa i nafte", naglasio je.

Upitan o nastojanju G7 da uvede gornju granicu cena nafte, Šolc kaže da nastavljaju intenzivne diskusije, ali napominje da to neće funkcionisati ako je ta inicijativa ograničena samo na sedam zemalja.

Šolc se osvrnuo i na Kinu rekavši da će njegova vlada podržati industriju u naporima za diverzifikaciju lanca snabdevanja i smanjenje zavisnosti Nemačke od pojedinačnih akcija. On kaže da su u toku razgovori o mogućoj poseti Kini, ali da još ništa nije odlučeno.

"Teško izvodljivo ukidanje šengenskih viza Rusima"

Nemački kancelar ocenio je danas da je ideja da se zabrani izdavanje šengenskih viza ruskim građanima teško izvodljiva.

"Veoma mi je teško da zamislim ovakav razvoj događaja“, rekao je on na konferenciji za novinare, prenosi Interfaks.

Tanjug/AP/Michael Sohn

 

On je podsetio da je Nemačka ranije uvela sankcije velikom broju konkretnih pojedinaca iz Federacije.

Portparolka Evropske komisije Anita Hiper je ove nedelje rekla da EU nema procedure za zabranu kratkoročnih viza strancima, uključujući Ruse, ali da to pitanje razmatraju države EU uzimajućii u obzir specifične okolnosti.

"EU mora solidarno da se bori sa ekonomskom krizom"

Kaže i da Nemačka odlučno podržava evropsku solidarnost u borbi s energetskom krizom naredne zime.

"Evropska unija mora solidarno da dejstvuje u ovim teškim vremenima, to je nešto na šta se ja eksplicitno obavezujem. Smatram da kao najveća zemlja, s najvećom ekonomijom i najvećom populacijom u srcu Evrope, imamo posebnu odgovornost", rekao je Šolc novinarima na konferenciji za novinare u Berlinu, prenosi Rojters.

Tanjug/AP/Michael Sohn

 

On je dodao da Nemačka ne može da igra igre s Briselom da bi zadovoljila domaću javnost.

"Mi smo ti koji moramo da damo svoj deo doprinosa kako bi se ostvario napredak i održivost u Evropi. To je nešto što podržavam", rekao je nemački kancelar.

"Svim Nemcima ćemo pomoći da prebrode ovaj težak period"

Potrošačke cene u Nemačkoj su porasle za 8,5 odsto na godišnjem niovu i očekuje se da će se dodatno povećati u narednim mesecima kada isteknu privremeni popusti na porez za gorivo i subvencionisane karte za javni prevoz. Šolc kaže da je ublažavanje ovog "udara" za njega centralna teza i da će njegova vlada pružiti "olakšanje svim sektorima društva u pogledu rasta cena energije".

"Biće još jedan paket", rekao je on misleći na mere koje su već uvedene.

Najavljuje da će vlada biti u mogunćnosti da finansira treći paket pomoći u borbi protiv inflacije bez uvođenja dodatnog nameta na višak profita nekih kompanija koje trenutno imaju koristi od rastućih cena energije.

Ističe da će vlada "učiniti sve" da pomogne, posebno onima sa niskim ili srednjim primanjima da prebrode "ovaj težak period".

Planirani paket mera za smanjenje poreza od strane ministra finansija Kristijana Lindnera nazvao je "veoma korisnim" i rekao da će pomoć dobiti i penzioneri, i studenti.

Tanjug/AP/Michael Sohn

 

Šolc takođe kaže da ne očekuje socijalne nemire u Nemačkoj izazvane visokim cenama energije. Kritikovao je, kako je rekao, promašenu energetsku politiku prethodnih nemačkih vlada, iako je i sam bio član poslednje koalicione vlade kao ministar finansija.

"Suočavamo se sa svim neuspesima prethodnih godina koji su bili zaista veliki u ovom sektoru"
Iako je bilo zajedničkih odluka o odustajanju od uglja i nuklearnih izvora energije, kaže da ih o brzoj modernizaciji Nemačke nije bilo.

Šolc je obećao nemačkoj industriji pristupačno snabdevanje energijom, posebno električnom i vodonikom iz obnovljivih izvora.

Potvrdio je i da će dva planirana terminala za LNG (prirodni tečni gas) na obali Severnog mora biti spremna da prihvate isporuke do zime.

Na pitanje novinara da li mu nedostaje bivša kancelarka Angela Merkel, Šolc je odgovorio:

"Volim da pričam s njom preko telefona, ali takođe volim i sam da budem kancelar"

 

 

Komentari (0)

Evropa