Evropa

I Kijev i Moskva optužuju suprotnu stranu za "pakleni plan" u Zaporožju: Poseta Gutereša u senci najavljenih provokacija

Komentari

Autor: Euronews Srbija, TASS, Gardija, Tanjug

18/08/2022

-

21:28

I Kijev i Moskva optužuju suprotnu stranu za "pakleni plan" u Zaporožju: Poseta Gutereša u senci najavljenih provokacija
Tanjug/AP - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš danas je stigao u Ukrajinu, i nalazi se zapadnom delu zemlju, tačnije u Lavovu koji je sedmi po veličini grad u ovoj ratom zahvaćenoj zemlji. Povod za ovu njegovu posetu je susret sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i njegovim turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom, a jedna od glavnih tema je i situacija u Nuklearnoj elektrani Zaporožje i potencijalne pretnje po bezbednost.

Za to vreme, sukobljene strane, ruska i ukrajinska, pored oružanih okršaja nastavljaju i da se međusobno optužuju, ali i da najavljuju provokacije druge zaraćene strane tokom boravka generalnog sekretara UN Antonia Gutereša u Ukrajini.

Iz Moske tvrde da će Kijev na krajnje nediplomatski način iskoristiti posetu generalnog sekratara UN. Portparol ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov, je saopštio da veruje da će u petak, 19. avgusta, Kijev "izvršiti napad" na Ruse tako što će iskoristiti "lažnu zastavu" koju će postaviti na nuklearnu elektranu Zaporožje, javlja agencija TASS.

"Kijevski režim će 19. avgusta isplanirati provokaciju u nuklearnoj elektrani Zaporožje tokom posete Gtereša Ukrajini, pri čemu će Rusija biti optužena da je kao rezultat toga izazvala katastrofu u ovoj elektrani", rekao je Konašenko.

On navodi da postoji posebna šema iz Kijeva koja, prema njegovim rečima, to potvrđuje.

Konašenkov tvrdi da jedinice 44. brigade ukrajinskih oružanih snaga planiraju artiljerijske udare na objekte nuklearne elektrane s položaja u gradu Nikopolju. 

"Krivica za posledice biće pripisana ruskim oružanim snagama", tvrdi je Konašenkov.

Dodao je da se jedinice 704. puka radiološke, hemijske i biološke zaštite Oružanih snaga Ukrajine spremaju za koncentraciju hemikalija u blizini NE Zaporžja kako bi snimile posledice i demonstrirale navodne sanacije.

On je naveo da u krugu elektrane nema nikakvog teškog ruskog naoružanja.

"Ruske trupe nemaju raspoređeno teško naoružanje ni u elektarni, ni na području oko nje", naglasio je on i ponovio da je Kijev operativno širio priče o tome da su ruske trupe navodno zauzele elektranu i da granitiraju protivnika koristeći dalekometni sistem naoružanja.

I iz Kijeva dolaze tvrdnje o ruskom "paklenom planu". Naime, Ukrajinske službe navode da Rusija planira porovokaciju u elektrani i na to upozorava obaveštajne agencije, piše Gardijan. 

"Okupatori su najavili neočekvan 'slobodan dan' u nuklearnoj elektrani u Zaporžju 19. avgusta. Tamo će biti samo operativno osoblje. Ulaz za sve ostale zaposlene biće zatvoren", tvitovala je ukrajinska obaveštajna služba.

Kijev je optužio Moskvu, čije su snage zauzele elektranu u martu, da je koristi kao štiti iz kojeg granitira ukrajinske ciljeve. Dok Moskva kaže da je Ukrajina ta koja granatira elektranu, najveći nuklarni reaktor u Evropi, Kijev kaže da to čine ruske snage.

Gutereš pozvao na demilitirazaciju nuklearke Zaporožje

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija pozvao je danas u Lavovu na demilitirazaciju nuklearne elektrane koja je pod kontrolom Rusije u regionu Zaporožja i izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog situacije u njoj i oko nje.

Obraćajući se novinarima nakon razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom Gutereš je poručio da vojnu opremu i osoblje treba povući iz postrojenja i pozvao na napore kako bi se osiguralo da ona ne bude meta vojnih operacija, preneo je Rojters.

Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

 

"Postrojenje ne sme da se koristi kao deo bilo kakve vojne operacije. Umesto toga hitno je potreban sporazum da bi se ponovo uspostavila čisto civilna infrastruktura Zaporožja i da bi se osigurala bezbednost te oblasti", kazao je Gutereš.

Kako je rekao generalni sekretar UN moraju da se štede napori kako bi se osiguralo da postrojenje ili okolina njegova ne bude meta vojnih operacija.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova danas je odbacilo predlog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša o demilitarizaciji oblasti oko nuklearne elektrane Zaporožje koju kontrolišu ruske snage, javlja Rojters.

Erdogan: Niko ne želi novi Černobilj

Erdogan je nakon trilateralnog susreta rekao da "niko ne želi da svet doživi novi Černobilj".

On je u ukrajinskom gradu Lavov izrazio zabrinutost zbog borbi koje se odvijaju u neposrednoj blizini nuklearne elektrane Zaporožje, preneo je turski TRT.

Zelenski je rekao da se dogovorio sa Međunarodnom agencijom za atomsku energije oko uslova i kriterijuma posete njene delegacije Zaporožju, preneo je Rojters.

On je rekao da Rusija treba odmah da povuče svoju vojsku i da prestane da granatira elektranu na jugu Ukrajine.

Komentari (0)

Evropa