Evropa

Erdogan nakon susreta sa Guterešom i Zelenskim: Niko ne želi novi Černobilj

Komentari

Autor: Tanjug

18/08/2022

-

19:20

Erdogan nakon susreta sa Guterešom i Zelenskim: Niko ne želi novi Černobilj
Erdogan nakon susreta sa Guterešom i Zelenskim: Niko ne želi novi Černobilj - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas nakon trilateralnog susreta sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim i generalnim sekretarom Ujednjenih nacija Antoniom Guterešom da "niko ne želi da svet doživi novi Černobilj".

Erdogan je u ukrajinskom gradu Lavov izrazio zabrinutost zbog borbi koje se odvijaju u neposrednoj blizini nuklearne elektrane Zaporožje, preneo je turski TRT.

Zelenski je rekao da se dogovorio sa Međunarodnom agencijom za atomsku energije oko uslova i kriterijuma posete njene delegacije Zaporožju, preneo je Rojters. On je rekao da Rusija treba odmah da povuče svoju vojsku i da prestane da granatira elektranu na jugu Ukrajine.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je na demilitirazaciju nuklearne elektrane koja je pod kontrolom Rusije u regionu Zaporožja na jugu Ukrajine i izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog situacije u njoj i oko nje.

Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

 

Obraćajući se novinarima nakon razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom Gutereš je poručio da vojnu opremu i osoblje treba povući iz postrojenja i pozvao na napore kako bi se osiguralo da ona ne bude meta vojnih operacija, preneo je Rojters.

"Postrojenje ne sme da se koristi kao deo bilo kakve vojne operacije. Umesto toga hitno je potreban sporazum da bi se ponovo uspostavila čisto civilna infrastruktura Zaporožja i da bi se osigurala bezbednost te oblasti", kazao je Gutereš.

Kako je rekao generalni sekretar UN moraju da se štede napori kako bi se osiguralo da postrojenje ili okolina njegova ne bude meta vojnih operacija.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je ranije danas odbacilo predlog Gutereša o demilitarizaciji oblasti oko nuklearne elektrane.

Zelenski je posle trilateralnog sastanka  naveo da su pregovori sa Moskvom mogući tek nakon povlačenja ruskih snaga sa teritorija koje drže pod kontrolom.

Rusija i Ukrajina jedna drugu okrivljuju za granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje i danas su jedna drugu optužile da spremaju "provokaciju" u tom velikom postrojenju.

Nuklearna elektrana Zaporožje je pod ruskom kontrolom od marta.

 

Razgovori i o razmeni zarobljenika

Erdogan izjavio je danas da je na sastanku sa ukrajinskim liderom Volodimirom Zelenskim i generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom razgovarao o razmeni ratnih zarobljenika između Moskve i Kijeva.

"Razgovarali smo o razmeni ratnih zarobljenika i našim inicijativama u vezi sa tim, želeo bih da napomenem i da ovom pitanju pridajemo veliki značaj", poručio je Erdogan na konferenciji za novinare u Lavovu, prenela je agencija RIA Novosti.

On je poručio i da će Turska nastaviti sa diplomatskim naporima u pokušaju da reši ukrajinsku krizu.

"Turska će nastaviti sa diplomatskim naporima za miran završetak rata u Ukrajini. Verujem da će pre ili kasnije doći do kraja za pregovaračkim stolom. I Zelenski i Gutereš su jednoglasni u tom pogledu", poručio je turski predsednik, prenela je agencija TASS.

Erdogan je pozvao međunarodnu zajednicu da uloži više napora u rešavanju krize u Ukrajini dodajući da je Ankara spremna da pomogne Rusiji i Ukrajini u obnavljanju istanbulskog procesa pregovora između strana u sukobu.

"Spremni smo da igramo ulogu posrednika u revitalizaciji pregovora o parametrima koji su formirani u Istanbulu u martu. Spremni smo da pružimo svestranu podršku za postizanje ovog cilja", kazao je Erdogan.

Poručio je da namerava da obavesti ruskog predsednika Vladimira Putina o rezultatima pregovora o Ukrajini u Lavovu.

"Nastavićemo da ocenjujemo rezultate naših današnjih razgovora sa uvaženim gospodinom Putinom", rekao je turski lider.

Komentari (0)

Evropa