Biznis vesti

Gasprom: Severni tok 1 u potpunosti zatvoren na tri dana

Komentari

Autor: TJutarnji list

19/08/2022

-

19:38

Gasprom: Severni tok 1 u potpunosti zatvoren na tri dana
Gasprom: Severni tok 1 u potpunosti zatvoren na tri dana - Copyright Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Doprema ruskog gasa u Evropu gasovodom Severni tok 1 biće u prekidu tri dana, od 31. avgusta do 2. septembra, zbog, kako se navodi, održavanja, saopštila je u petak velika ruska gasna kompanija Gasprom.

"Dana 31. avgusta 2022. jedina stanica za komprimovanje gasa Trent 60 biće isključena na tri dana dana radi održavanja" u kom će učestovati Simensovi tehničari, navodi se u saopštenju.

Zbog toga se "na tri dana prekida transport gasa gasovodom Severnim tok", dodaje se, uz napomenu da je održavanje opreme "nužno nakon svakih 1.000 sati" rada, prenosi Jutarnji list.

Nakon tog perioda isporuke će se nastaviti uz protok 33 miliona kubnih metara gasa na dan, dodaje se.

Otkad su zapadne zemlje uvele sankcije Moskvi nakon početka napada na Ukrajinu, Rusija je više puta smanjivala količinu isporučenog gasa Evropi koje je zavisna od njega. Evropska unija je sve do prošle godine oko 40 odsto gasa uvozila iz Rusije.

Rusija je poslednjih nedelja smanjenje isporuka gasa opravdavala time što joj iz Kanade nije vraćena Simensova turbina koja je bila na remonti i za koju Moskva tvrdi da je bitna za dobar rad Severnog toka 1.

Evropske zemlje optužuju Moskvu da oteže s vraćanjem turbine kako bi imala izgovor za smanjenje isporuka i tako na njih vršila pritisak.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis