Evropa

Istraživački centar Evropske komisije: Suša kakvu Evropa nije videla 500 godina

Komentari

Autor: Fonet

23/08/2022

-

21:20

Istraživački centar Evropske komisije: Suša kakvu Evropa nije videla 500 godina
Istraživački centar Evropske komisije: Suša kakvu Evropa nije videla 500 godina - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropa se ovog leta suočava sa verovatno najvećom sušom u poslednjih 500 godina, saopštio je Zajednički istraživački centar (JRC) Evropske komisije.

Trenutno je za 64 odsto evropske teritorije proglašeno upozorenje ili stanje uzbune, a takva situacija takođe doprinosi širenju područja opasnosti od požara širom Evropske unije, navodi se u saopštenju, prenosi Tass.

Stručnjaci iz JRC su upozorili da će suša i visoke temperature u nekim zapadnim regionima i na Mediteranu ove godije trajati do novembra.

"Kombinacija velike suše i toplotnih talasa dovela je do nezapamćenog pada nivoa reka u čitavoj Evropskoj uniji, a trenutno primećujemo da je broj požara znatno iznad proseka, kao i značajno negatovan uticaj na proizvodnju poljoprivrednih proizvoda", rekla je evropska komesarka za inovacije, istraživanja, kulturu i obrazovanje Marija Gabrijel.

Letni usevi su pretrpeli veliku štetu, s prinosima kukuruza za zrno koji će ove godine biti 16 posto ispod petogodišnjeg prosjeka, a prinosi soje i suncokreta mogli bi pasti za 15, odnosno 12 posto.

Hidroenergetika je takođe pogođena, što utiče na druge proizvođače energije zbog nedostatka vode za napajanje rashladnih sistema.

Niski vodostaji otežali su plovidbu rekama poput Rajne, pri čemu su smanjeni brodski tereti uticali na transport uglja i nafte.

Evropsk opservqatorija za sušu je navela da su kiše sredinom avgusta možda ublažile sušne uslove, ali u nekim slučajevima dolazile su u kombinaciji s olujama koje su uzrokovale dodatnu štetu.

Indikator suše izveden je iz merenja padavina, vlage u tlu i udela sunčevog zračenja koje biljke apsorbuju za fotosintezu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa