Evropa

Britansko društvo i dalje podeljeno, Bregzit nije popravio unutrašnju situaciju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/06/2021

-

21:29

Britansko društvo i dalje podeljeno, Bregzit nije popravio unutrašnju situaciju
Britansko društvo i dalje podeljeno, Bregzit nije popravio unutrašnju situaciju - Copyright Printskrin/Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Građani Ujedinjenog Kraljevstva su, pre pet godina, na referendumu izabrali Bregzit - odnosno izlazak iz Evropske unije.


Referendum je odobrila vlada premijera Dejvida Kamerona, posle trzavica u Konzervativnoj partiji i velikog broja evroskeptika, nadajući se da će opcija za ostanak ipak pobediti.

Ipak, 23. juna 2016. godine 51.9 odsto Britanaca glasalo je za Bregzit, dok je za ostanak bilo 48.1 odsto.

Velika Britanija je zvanično napustila Evropsku Uniju 31. decembra 2020. godine.

 

 

 

I pre pet godina se reklo da će, bez obzira na ishod referenduma, društvo u Velikoj Britaniji ostati podeljeno - upravo to se i ostvarilo, rekao je za Euronews veče istoričar i profesor na Fakultetu političkih nauka Slobodan Marković.

"Po prvi put se desilo nešto takvo u istoriji, da jedna velika ekonomija izlazi iz jedne još veće.  Velikoj Britaniji se predviđao ekonomski pad. Za sada je sigurno da se ništa strašno nije desilo, u ekonomskom smislu", rekao je ekonomista Slaviša Tasić.

Bregzit, pet godina kasnije: Jedan od najvećih udaraca projektu EU još drma temelje Unije, pod znakom pitanja i proširenje

Dosta stvari je ipak ostalo otvoreno. Sve više se poteže pitanje referenduma o nezavisnosti Škotske, a u svetlu poslednjih dešavanja se spominje i da bi Severna Irska mogla da se pripoji Republici Irskoj, objašnjava za Euronews Srbija doktorand na Londonskoj školi ekonomije Helena Ivanov.

Dodaje i da je utisak da je Bregzit i dalje tema, ali samo kada se dešavaju neki veoma važni događaji

Komentari (0)

Evropa