Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski: Neprijatelj je privremeno na Krimu, Švedska isporučila Kijevu artiljerijsku municiju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/08/2022

-

09:02

RAT U UKRAJINI Zelenski: Neprijatelj je privremeno na Krimu, Švedska isporučila Kijevu artiljerijsku municiju
RAT U UKRAJINI Zelenski: Neprijatelj je privremeno na Krimu, Švedska isporučila Kijevu artiljerijsku municiju - Copyright Tanjug/AP/Andrew Kravchenko, Emilio Morenatti, Andrii Marienko, Russian Defense Ministry

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 189. dan rata u Ukrajini. Nakon što su ukrajinske snage pokrenule ofanzivu u blizini grada Hersona na jugu zemlje, Nova Kahovka u ovoj oblasti našla se pod granatiranjem sedam ili osam puta tokom jučerašnjeg dana. U međuvremenu, u Ukrajinu je konačno stigla misija Međunarodne agencije za atomsku energiju gde se njen direktor Rafael Grosi sastao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim nakon čega će obići nuklearku Zaporožje. Ministri odbrane Evropske unije složili su se da započnu rad na pokretanju misije za vojnu pomoć EU Ukrajini.

Ključni događaji:

  • Nastavljena ofanziva ukrajinske vojske u oblasti Herson, raketnim napadima na Novu Kahovku
  • Moskovski patrijarh Kiril pod sankcijama Ukrajine
  • Misija IAEA stigla u Zaporožje, UN pružaju pomoć u logistici do nuklearke Zaporožje
  • Članice EU postigle saglasnost o salnju vojne pomoći Ukrajini, bez saglasnosti o ukidanju viza za ruske državljane
  • Prvi brod sa ukrajinskim žitaricama stigao u Afriku

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut 

23.29 Varhelji: EU mobilisala oko 7 milijardi evra za Ukrajinu

Komesar za proširenje EU Oliver Varhelji rekao je danas da je od početka rata Rusije protiv Ukrajine, EU mobilisala oko 7 milijardi evra za Ukrajinu, uključujući humanitarnu pomoć, makrofinansijsku pomoć, budžetsku podršku, hitnu bespovratnu pomoć i vojnu pomoć od 2,5 milijardi evra.

On je na društvenoj mreži Tviter objavio da je do devet milijardi evra koju je Komisija predložila za 2022. godinu, 1. i 2. avgusta isplaćena milijarda evra i da je potrebno brzo odobrenje preostalih osam milijardi evra da bi se omogućila isplata bez odlaganja.

22.50 Zelenski: Neprijatelj je privremeno na Krimu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski objavio je večerašnjem obraćanju da je održao sastanak sa glavnom vojnom komandom i drugim bezbednosnim zvaničnicima, te da su važne informacije prenete Oružanim snagama koje su na jugu Ukrajine.

"Naše izviđaćke grupe su zahvalne za ove informacije i maksimalno ih koriste", rekao je Zelenski. Govoreći o Krimu, Zelenski je poručio: "Neka neprijatelj zna na čijem se poluostrvu nalazi, to je privremeno".

21.55 Rusija: Imamo dokaze da su Ukrajinci gađali Zaporozje

Pres služba stalnog predstavnika Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilija Nebenzje saopštila je danas da je Moskva poslala pismo Savetu bezbednosti UN sa dokazima da je Ukrajina granatirala nuklearnu elektranu Zaporožje 29. avgusta.

Ruska misija pri UN je objavila na Tviteru da su tokom granatiranja ukrajinski dronovi kamikaze napali krov bloka broj jedan nuklearne elektrane.

19.45 Teheran spreman da pomogne u vezi sa nuklearnom elektranom Zaporožje

Teheran je spreman da pruži pomoć u rešavanju situacije u vezi s nuklearnom elektranom Zaporožje, izjavio je danas iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdulahijan.

"Verujemo da sve opcije moraju biti iskorišćene kako bi se nasao izlaz iz ove situacije i u tom cilju Islamska Republika Iran, kao jedan od ključnih aktera u miroljubivom korišćenju atomske energije, spremna je da pruži bilo kakvu pomoć kako bi se osigurao mir i stabilnost u nuklearnoj elektrani i oblasti oko Zaporožja", naveo je Amir-Abdulahijan tokom zajedničke konferencije sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, preneo je TASS.

Tanjug/AP/Maxim Shemetov

 

19.30 Reznikov: Švedska isporučila artiljerijsku municiju

Švedska je Ukrajini obezbedila a novi paket pomoći za odbranu koji sadrži artiljerijski municiju, rekao je tamošnji ministar odbrane Aleksej Reznikov. "Sjajne vesti iz Švedske – sedmi vojni paket sa artiljerijskom municijom ojačaće ukrajinsku armiju", napisao je Reznikov na Tviteru, zahvaljujući švedskim ministrima spoljnih poslova i odbrane. "Zajedno ćemo vratiti mir i bezbednost u Evropu", dodao je Reznikov.

19.10 Kirbi: Vojna pomoć Ukrajini stiže narednih dana

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je danas da se sledeća pošiljka ukrajinskoj vojsci očekuje narednih dana. "Mi smo vojno pomogli oružanim snagama Ukrajina sa više od 13 milijardi dolara i nastavićemo to da radimo. Narednih dana ćemo objaviti informaciju o novoj pomoći", rekao je Kirbi, preneo je CNN.

19.05 Kuleba: Podrška EU će se nastaviti sve dok bude potrebno

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba sastao se danas sa šefom evropske diplomatije žozepom Boreljom na marginama neformalnog sastanka šefova diplomatije u Gimniču.

"Žozep je pokazao snažno vođstvo od početka ruske invazije na Ukrajinu u punom obimu. Podrška EU će se nastaviti sve dok je potrebno da Ukrajina pobedi", napisao je on.

18.50 Corn: Zapad ne sme da potcenjuje snagu ruske vojske

Načelnik generalštaba nemačke vojske Eberhard Corn rekao je danas da Zapad ne sme da potcenjuje snagu ruske vojske, dodajući da Rusija može da otvori i drugi front ukoliko želi.
"Većina ruskih kopnenih snaga trenutno je stacionirana u Ukrajini, ali uprkos tome ne treba da potcenjujemo potencijal njihovih kopnenih snaga da otvore novi front", rekao je najviši oficir Bundesvera za Rojters.

18.02 Zelenski pozvao EU da zabrani sve ruske televizijske kanale

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je danas zemlje Evropske unije da zabrane emitovanje svih ruskih TV kanala na svojoj teritoriji.

"Nijednom ruskom državnom kanalu ne bi trebalo da se dozvoli da radi u okviru EU", rekao je Zelenski, prenela je agencija RIA Novosti.

Associated Press • Euronews Serbia

17.50 Dvojica nemačkih zvaničnika pod istragom zbog veza sa Rusijom

Nemačko ministarstvo ekonomije zatražilo je od unutrašnje obaveštajne službe BfV da provere dvojicu visokih zvaničnika ministarstva zbog sumnje da možda imaju veze sa Rusijom, objavio je nedeljnik "Cajt". "Cajt" je, citirajući svoje izvore, naveo da su na proleće zvaničnici ministarstva ekonomije konsultovali BfV o navodnom proruskom stavu dvojice zvaničnika po pitanjima kao što su nemački uvoznik gasa Uniper ili Gasprom Germanija."Cajt" nije imenovao zvaničnike.

16.50 Kijev: IAEA u nuklearki na korak do demilitarizacije lokacije 

Misija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u nuklearnoj elektrani Zaporožje, koja je pod kontrolom ruskih snaga, na korak je do demilitarizacije lokacije, izjavio je danas u intervjuu za Rojters ukrajinski ministar energetike Herman Halušenko. On je takođe rekao da je ključno da misiji na čelu sa generalnim direktorom IAEA Rafaelom Grosijem bude omogućeno da razgovara sa osobljem na lokaciji.

16.15 Lokalne proruske vlasti optužuju Ukrajinu za gađanje obale Energodara

Ukrajinske trupe otvorile su masovnu vatru u neposrednoj blizini nuklearke Zaporožje, saopštila je pres-služba uprave grada Energodara, u trenutku kada je misija IAEA stigla u grad Zaporožje kako bi počela inspekciju nuklearke. U saopštenju se navodi da su zabeležena 23 artiljerijska udara, a da se, prema preliminarnim podacima, koristi američka artiljerija M777 od 155 milimetara, prenosi RAI Novosti.

15.55 Švedska će Ukrajini donirati artiljerijsku municiju vrednu 46 miliona evra

Švedska će donirati Ukrajini artiljerijsku municiju u vrednosti od skoro 47 miliona evra, saopštila je danas švedska vlada. Ovo saopštenje dolazi nakon što je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba pozvao Švedsku da Ukrajini obezbedi artiljerijske sisteme "Arćer", sisteme protivvazdušne odbrane RBS-70 i još artiljerijskih granata, preneo je Gardijan.

15.50 Rosi: Cilj misije IAEA da spreči nuklearni akcident

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi rekao je danas po dolasku u Zaporožje da je misija IAEA u nuklearnoj elektrani u tom gradu na jugu Ukrajine "tehnička" i da je njen cilj da se spreči nuklearni akcident.

"Ova misija želi da spreči nuklearni akcident i da očuva ovu važnu nuklearnu elektranu", rekao je Grosi. Dodao je da će stručnjaci IAEA postrojenju ostati nekoliko dana, prenosi Rojtrers.

Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

 

14.43 Sijarto: Ministri EU bez dogovora o zabrani izdavanja viza Rusima

Zemlje EU nisu uspele da se dogovore o opštoj zabrani izdavanja viza Rusima, jer je više zemalja članica bilo protiv, saopštio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto posle sastanka sa kolegama u Pragu. Kako je rekao, EU će suspendovati sporazum sa Rusijom koji olakšava izdavanje viza, ali neće biti uvedena opšta zabrana izdavanja viza, jer zemlje nisu u tome jednoglasne.

Apel Ukrajine da se ruskim turistima zabrani poseta Evropi podelio države EU, pa su se neki unapred saglasili s tom idejom, dok su joj se drugi usprotivili iz straha da će to zatvoriti vrata i Rusima koji beže iz svoje zemlje. Pojedine zemlje koje su susedi Rusiji su već uvele zabranu ili ograničile vize Rusima. Opširnije u odvojenoj vesti.

14.06 Misija IAEA stigla u Zaporožje

Misija Međunarodne agencije za nuklearnu energiju stigla je u Zaporožje, javljaj ukrajinski mediji. Ipak, samu NE Zaporožje možda neće posetiti do sutra, prenosi Gardijan. Britanski list navodi da je izveštač agencije Rojters, koji putuje u konvoju sa timom IAEA, rekao da je verovatnije da će inspektori prenoćiti u obližnjem Zaporožju, pre nego što u četvrtak posete elektranu, koja se nalazi na teritoriji koju kontroliše Rusija.

13.39 Kijev tvrdi da su ostvareni vojni uspesi kod Hersona
Ukrajinske snage su ostvarile uspeh na tri područja na teritoriji Hersona, koju je okupirala Rusija, izjavio je danas ukrajinski funkcioner Jurij Sobolevski. Prema njegovim rečima, ukrajinske snage su postigle uspehe u Hersonu, Berislavu i Kahovki, javlja Rojters. 

13.35 Ukrajina: Zapalili se silosi u Mikolajivu posle ruskog granatiranja

Silosi žita u Mikolajivu, drugoj po veličini luci u Ukrajini, zapalili su se nakon što su ih pogodile ruske granate, saopštila je služba za hitne situacije Ukrajine. Navodi se da je oštećena infrastruktura u Korabelni okrugu, i da su vatrogasci na licu mesta.

13.27 Rogov: Privedeni Ukrajinci u Energodaru, pripremali teroristički napad

Član glavnog saveta regionalne administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov izjavio je danas za agenciju RIA Novosti da je u gradu Energodaru "privedena grupa ukrajinskih diverzanata koji su pripremali teroristički napad u nuklearnoj elektrani Zaporožje". 

12.50 Rusko Ministarstvo odbrane: Ukrajinske snage pretrpele gubitke na jugu

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je "propao" pokušaj ukrajinskih snaga da obnove ofanzivne operacije na jugu zemlje. Kako se navodi, sprečen je pokušaj kontraofanzive u oblasti Nikolajev-Krivoj Rog i na drugim pravcima. Dodaje se da su ukrajinske snage pretrpele značajne gubitke i da su ih ruske trupe odbile, prenosi RIA Novosti.

10.06 Borelj: EU mora da pokaže jedinstvo u odluci oko viza Rusima

Evropska unija ne sme da pokaže neslaganja povodom zahteva nekih članica iz istočne Evrope da se zabrane vize ruskim turistima, upozorio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i  bezbednost Žosep Borelj, prenosi Rojters. Šef diplomatije EU pozvao je države članice da se dogovore oko ovog pitanja, navodi britanska agencija. Opširnije o stavovima država o itdavanju viza Rusima u odvojemom tekstu.

09.33 Grosi: IAEA ima zadatak da stabilizuje situaciju u Zaporožju

Genereralni direktor IAEA Rafael Grosi, koji predvodi misiju u Zaporožju izjavio je da se radi o "važnom zadatku sa ciljem da se situacija stabilizuje", nakon što je granatiranje u blizini objekta izazvalo strah od nuklearne katastrofe. Svedok sa lica mesta je Rojtersu saopštio da je tim IAEA krenuo iz ukrajinske prestonice u koloni vozila.

"Sada konačno krećemo posle šest meseci velikih napora“, rekao je Grosi novinarima pre nego što je konvoj krenuo, dodajući da tim IAEA planira da provede „nekoliko dana“ na toj lokaciji.

09.21 Kuleba: Zabrana EU viza za Ruse bila bi prikladna mera

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba pozvao je danas Evropsku uniju da zabrani ulazak ruskim državljanima, opisujući takvu meru kao prikladnu, pošto, kako je naglasio, "većina Rusa podržava „genocidni agresijski rat protiv Ukrajine".

„Vreme za polumere je isteklo. Samo čvrsta i dosledna politika može dati rezultate“, rekao je Kuleba danas Rojtersu, u danu kad šefovi diplomatija članica EU nastavljaju razgovore u Pragu.

Očekuje se da će se ministri drugog dana sastanka dogovoriti o suspendovanju sporazuma o olakšavanju viznog režima sa Moskvom, što znači da će ruski državljani duže da čekaju i više da plaćaju za vize, dok će Unija verovatno ostati podeljena oko potpune zabrane putovanja u EU, navodi Rojters.

09.00 TASS: U misiji IAEA i predstavnik Srbije

Konvoj automobila Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), sa timom stručnjaka iz više zemalja, krenuo je jutros iz Kijeva ka nuklearnoj elektrani Zaporožje na jugoistoku Ukrajine, javlja Rojters pozivajući se na svedoka sa mesta događaja. Izvor UN upoznat sa detaljima misije rekao je TASS-u u utorak da u njoj učestvuju predstavnici deset zemalja: Albanije, Kine, Francuske, Italije, Jordana, Litvanije, Meksika, Poljske, Srbije i Severne Makedonije. Izvor je objasnio da predstavnici Rusije i Ukrajine nisu uključeni u misiju, kako bi se obezbedila njena neutralnost i nepristrasnost.

Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

 

08.45 Ukrajinski generalštab: Žestoke borbe na pravcu Bahmuta i Avdijevke

Generaštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da ruske snage ne odustaju od pokušaja da stignu do administrativne granice Donjecke oblasti. Nastavljaju se žestoke borbe u pravcu Bahmuta i Avdijevke, prenosi Ukrinform. Na pravcu Harkova, Slavjanska i Kramatorska ruske snage su granatirale pojedina naselja, navodi se u izveštaju.

Associated Press • Euronews Serbia

 

08.40 Ukrajina uvela sankcije moskovskom patrijarhu Kirilu

Vlada Ukrajine odobrila je predlog za uvođenje sankcija patrijarhu moskovskom i cele Rusije Kirilu na 10 godina i još sedam predstavnika sveštenstva Ruske pravoslavne crkve. Kako se navodi na sajtu Vlade, sankcije obuhvataju, između ostalog, blokadu imovine, obustavu tranzita resursa, letova i prevoza kroz Ukrajinu, obustavu ekonomskih i finansijskih obaveza, zabranu učešća u privatizaciji i zakupu državne imovine, kao i otkazivanje zvaničnih poseta, prenela je agencija RIA Novosti.

08.20 UN će pružiti pomoć u logistici misije IAEA do nuklearke Zaporožje

Ujedinjene nacije će pružiti pomoć u logistici misiji Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) za put do nuklearne elektrane Zaporožje preko linije fronta, izjavio je danas portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik.

Uoči posete predstavnika IAEA nuklearnoj elektrani Zaporožje, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sastao se u Kijevu sa generalnim direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaelom Grosijem i njegovom delegacijom.

Tanjug/AP/Ukrainian Presidential Press Office

 

07.45 Leontijev: Ukrajinske snage granatirale Novu Kahovku sedam puta

Nova Kahovka u oblasti Herson našla se pod granatiranjem ukrajinskih snaga sedam ili osam puta tokom dana i raketni udari se nastavljaju, izjavio je danas načelnik vojno-civilne administracije tog okruga Vladimir Leontjev. "Ubijena je 80-godišja žena, a jedan stariji muškarac prebačen je u bolnicu nakon granatiranja. Drugi su dobili medicinsku pomoć na licu mesta. Trenutno se nastavljaju raketni napadi", rekao je Leontjev za TASS.

07.25 EU donira UKR više od pet miliona tableta protiv radijacije

Evropska unija doniraće Ukrajini više od pet miliona tableta protiv radijacije, zbog povećanog straha od nesreće u najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje. Do sada su samo ljudima koji žive u krugu od 50 kilometara od elektrane ponuđene tablete kalijum jodida, ali količina doza koje će EU obezbediti omogućiće mnogo širu distribuciju, navodi britanski javni servis. Stanovnicima je rečeno da ih uzimaju samo ako se potvrdi curenje radijacije.

06.40 Borelj: Saglasnost u EU o slanju vojne pomoći Ukrajini

Ministri odbrane Evropske unije složili su se da započnu rad na pokretanju misije za vojnu pomoć EU Ukrajini, izjavio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj. On je potvrdio da su sve zemlje članice EU saglasne oko zaključka i neophodnosti pokretanja aktivnosti za definisanje parametara vojne pomoći EU Ukrajini.

06.00 U afričku luku Džibuti uplovio prvi brod sa žitaricama

U luku Džibuti na istoku Afrike danas je pristao prvi brod sa žitaricama iz Ukrajine koje bi trebalo da budu otpremljene kopnenim putem u Etiopiju, u region Tigraj, gde su milioni ljudi na ivici gladi zbog sukoba između separatista i vlade u Adis Abebi. Stručnjaci za bezbednost hrane kažu da je to samo "kap u moru" u poređenju sa ogromnim potrebama u najteže pogođenim zemljama Roga Afrike, u Somaliji, Keniji i Etiopiji, prenosi AP.

Komentari (0)

Evropa