Evropa

Sve oči uprte u Herson: Ukrajina pokrenula kontraofanzivu - bitka koja bi mogla da znači izlazak iz "pat pozicije"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, FT, Gardijan

30/08/2022

-

21:30

Sve oči uprte u Herson: Ukrajina pokrenula kontraofanzivu - bitka koja bi mogla da znači izlazak iz "pat pozicije"
Sve oči uprte u Herson: Ukrajina pokrenula kontraofanzivu - bitka koja bi mogla da znači izlazak iz "pat pozicije" - Copyright AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinska vojska pokrenula je kontraofanzivu na jugu zemlje, sa namerom da povrati kontrolu nad Hersonom, jednim od prvih i najvećih gradova u kojima je Rusija nametnula vlast od početka invazije. Cilj je, kako su saopštile ukrajinske vlasti, vratiti Rusku vojsku nazad na drugu stranu reke Dnjepar, a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u najnovijem obraćanju potvrdio te namere, rekavši da bi "ruska vojska trebalo da se povuče pred velikom ofanzivom koju je Kijev pokrenuo".

Južna komanda Ukrajine saopštila je da su njene trupe pokrenule ofanzivne akcije u nekoliko pravaca, a Zelenski je istakao da će "ukrajinska vojska goniti ruske trupe sve do granice". Takođe, jedan od njegovih savetnika rekao je da je "počela sledeća faza kontraofanzive, u kojoj su pokrenuti veliki napadi na rusku vojnu infrastrukturu i logistiku", a iz kabineta su rano jutro saopštili da se "borbe vode skoro na čitavoj teritoriji Hersona".

Eksplozije i pucnji čuli su se drugi dan uzastopno u oblasnoj prestonici ove oblasti, samom gradu Hersonu, a prethodno je zabeleženo da su se eksplozije mogle čuti u Novoj Kahovki, orptilike 55 kilometara udaljenoj, prenela je ruska novinska agencija RIA Novosti, navodeći i da je grad tokom noći ostao bez dovoda struje i vode.

Portparol ukrajinske operativne komande saopštio je jutros da je 13 ruskih vojnih centara na jugu zemlje uništeno, kao i tri skladišta municije i jedan prelaz preko Dnjepra. Smatra se da je ključnu ulogu u ovom poduvatu odigralo visoko sofisticirano oružje koje je Kijev dobio od saveznika sa Zapada, uključujući HIMARS raketne sisteme koje je Ukrajini poslao Vašington. Ovi sistemi mogu gađati mete i na udaljenosti od 80 kilometara, što je u velikoj meri uvećalo sposobnost ukrajinske vojske da ciljaju daleko iza prve linije neprijateljske odbrane, prenosi FT.

Tanjug/AP/Tony Overman/The Olympian

Raketni sistem HIMARS

Nije samo grad Herson strateški vredan za ukrajinske trupe, već i ceo širi region na kom je Ukrajina pokrenula kontraofanzivu. Pored toga što je središte ukrajinske poljoprivrede, ovaj region se graniči i sa poluostrvom Krim, koje je Rusija anektirala još 2014. godine. U ponedeljak su, kako su saopštile ukrajinske oružane snage, granatirani trajekti koje je Rusija koristila za snabdevanje onog dela teritorije koji kontroliše na zapadnoj obali Dnjepra u Hersonu.

Takođe, pošto je na većem delu teritorije Ukrajine trenutno "pat pozicija" kada je upitanju napredak jedne ili druge vojske, borba za Herson mogla bi da se pokaže odlučujućom u narednih nekoliko nedelja, prenosi Euronews.

"Komplikovan zadatak"

Bez obzira na to što Kijev tvrdi da se bitke vode gotovo na čitavoj teritoriji Hersona, pojedini ruski zvaničnici to demantuju i tvrde da situacija na terenu izgleda drugačije.

Tako je Sergej Aksjonov, guverner Krima koga je imenovala Moskva, na svom Telegram nalogu napisao da je "kontraofanziva Ukrajine poslednja u nizu lažnih vesti koje plasira ukrajinska propaganda", i dodao da "snage Kijeva zapravo trpe velike gubitke na južnom frontu, isto kao i na ostalim". 

Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da je Ukrajina zaista pokrenula kontraofanzivu u južnom delu zemlje, tačnije u Mikolajivskoj i Hersonskoj oblasti, ali su naveli i da je taj napad "propao", i ponovili da su "ukrajinske trupe pretrpele značajne gubitke", prenela je agencija RIA Novosti.

Da se nešto ipak dešava u ovom regionu, izvesno je, jer je jedan od zvaničnika koga je Rusija imenovala u Novoj Kahovki rekao za ovu rusku agenciju da je civilima u tom gradu naređeno da se povuku u skloništa jer se očekuje granatiranje.

Mada se ne može sa sigurnošću tvrditi dokle je trenutno ukrajinska kontraofanziva stigla i da li je neka od strana već pretprela manje ili veće gubitke u ljudstvu i opremi, bivši ukrajinski ministar odbrane i predsednik Centra za odbrambene strategije Andrej Zagorodnjuk rekao je za FT da je "sasvim sigurno u planu Kijeva da u skorije vreme povrati kontrolu nad Hersonom".

AP Photo/Efrem Lukatsky

Ukrajinski vojnik vežba lansiranje drona

"Biće to veoma komplikovan zadatak, i kako bi ga ispunila ukrajinska vojska moraće da angažuje raznovrne jedinice, kao i da uključi nove taktike, za čiju pripremu su neophodni i strpljenje i vreme", dodao je Zagorodnjuk.

Ruska kontrola nad Hersonom

Herson, koji je pre rata imao oko 290.000 stanovnika, jedina je oblasna prestonica koju su zauzele ruske snage i kojom trenutno upravljaju zvaničnici koje je imenovala Moskva, prenosi BBC.

Prema ruskoj novinskoj agenciji Tas, zvaničnici u oblasti Herson napreduju u svojim planovima za održavanje referenduma na kom bi se odlučivalo o formalnom pripajanju. Ovo je izazvalo optužbe SAD da bi Rusija mogla da se sprema da ilegalno pripoji delove okupirane južne Ukrajine.

Prošlog meseca, Rusija je rekla da njen vojni fokus više nije samo na istočnoj Ukrajini, već i na njenim južne regionima kao što su Herson ili Zaporožje. U razgovoru za RIA, šef ruske administracije Kiril Stremusov je insistirao da gradu ne prete nikakvi napadi, i rekao da "što se to područje više granatira, to njegovi stanovnici glasnije zahtevaju referendum".

Koliko čvrsto Rusija drži kontrolu nad Hersonom, i koliko će ukrajinska vojska imati težak zadatak da povrati vlast u ovom gradu, oslikava i to što je prošle nedelje Anton Alihanov, guverner Kalinjingradske oblasti, svečano u Hersonu otvorio lokalnu TV stanicu pod nazivom "Tavrija TV". Tom prilikom, Alihanov je novinarima rekao da će Kalinjingrad "pomoći Hersonu da ovaj kanal radi tako da prenosi pravu poruku".

profimedia

Ruska vojska u Hersonu

"Tavrija će krenuti sa radom od danas, Neće to biti samo jedna velika mašina za propagandu, već će promovisati i porodične vrednosti, dobrotu, sreću i ljubav, naravno sa velikom i ujedinjenom Rusijom", rekao je na otvaranju Kiril Stremusov, prenosi Gardijan.

Dok "Tavrija TV" ne proradi punom parom, u Hersonu je glavni televizijski kanal "VTV Plus", čiji su prenosi malo pre ruske okupacije bili na ukrajinskom jeziku, a emitovao je intervjue sa lokalnim žiteljima koji su se pridruživali ukrajinskoj vojsci kako bi se borili protiv Rusije. Početkom leta, međutim, svi prenosi na ovom kanalu su prebačeni na ruski jeztik, a uglavnom se emituje propaganda koja bi trebalo da obeshrabri eventualne protivnike ruskih vlasti, preneo je britanski portal.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa