Evropa

Ukrajinska kontraofanziva kod Hersona - naredne nedelje mogle bi se pokazati kao odlučujuće

Komentari

Autor: Euronews

29/08/2022

-

18:51

Ukrajinska kontraofanziva kod Hersona - naredne nedelje mogle bi se pokazati kao odlučujuće
Ukrajinska kontraofanziva kod Hersona - naredne nedelje mogle bi se pokazati kao odlučujuće - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinske snage pokrenule su kontraofanzivu na jugu zemlje, sa ciljem da potisnu ruske trupe nazad preko reke Dnjepar i da povrate grad Herson, saopštile su lokalne ukrajinske vlasti.

"Danas je došlo do snažnih artiljerijskih napada na neprijateljske položaje... na celoj teritoriji okupirane Hersonske oblasti", rekao je lokalni zamenik i savetnik regionalnog guvernera Sergej Klan ukrajinskim medijima.

"Ovo je najava onoga što smo čekali od proleća: to je početak kraja okupacije Hersonske oblasti", dodao je Klan.

S obzirom na to da rat u Ukrajini traje već šest meseci, naredne nedelje bi se mogle pokazati kao odlučujuće. Ukrajina je obećala da će isterati Ruse sa teritorije koju su zauzeli od početka invazije, uključujući južni region Hersona, dok je Moskva poručila da će zadržati te oblasti i da će zauzeti još veći deo teritorije. 

Ukrajinci su koristili raketne lansere koje je isporučila Amerika, kao što je HIMARS, da gađaju mostove i vojnu infrastrukturu na jugu zemlje, primoravajući Rusiju da preusmeri svoje snage sa Donbasa na istoku kako bi se suprotstavila novoj pretnji.

Ukrajinska vojska je srušila ključni most u blizini Hersona uoči kontraofanzive, prekidajući saobraćaj preko njega i stvarajući potencijalne probleme u snabdevanju ruskih snaga u toj oblasti. Rusija i dalje može da koristi drugi prelaz na Dnjepru da preveze zalihe i pojačanja svojim trupama u Herson, koji se nalazi severno od Krimskog poluostrva, koje je pripojila 2014. godine, ali udari Ukrajine su pokazali ranjivost Rusije i oslabili njenu kontrolu u ovoj oblasti, piše Euronews.

Dok je najveći deo ruske i ukrajinske vojne infrastrukture koncentrisan u Donbasu, industrijskom regionu rudnika i fabrika, obe strane se nadaju da će uspeti da ostvare pobedu i na nekim drugim mestima. Zvaničnici koje je imenovala Moskva u Hersonu razgovarali su o održavanju referenduma o pridruživanju Rusiji već u septembru. Ti planovi zavise od sposobnosti Rusije da do tada osvoji potpunu kontrolu nad tim oblastima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa