Evropa

Zelenski: Rusija veštački napravila energetsku krizu kako bi to podmuklo koristila

Komentari

Autor: Tanjug

29/08/2022

-

18:17

Zelenski: Rusija veštački napravila energetsku krizu kako bi to podmuklo koristila
Volodimir Zelenski - Copyright Tanjug AP/Darko Bandić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, obraćajući se putem video-linka na 17. Bledskom strateškom forumu, kazao je da će Evropa snositi posledice ukoliko bude mirno posmatrala rusko uništavanje Starog kontinenta i ocenio da je Rusija veštački napravila energetsku krizu i krizu u prehrambenoj industriji kako bi to "podmuklo koristila".

"Visoke cene gasa, obustave isporuke gasa, obustave tranzita žitarica iz luka u Crnom moru, sve je to veštački stvoreno", kazao je ukrajinski predsednik.

Zelenski je upozorio na to da nijedna evropska zemlja nije bezbedna od Rusije, kao i da je, kako kaže, ruska propaganda spremna da uništi sve što je ukrajinsko.

"Ruska propaganda govori da ukrajinski narod uopšte ne postoji. Dok se borimo protiv ove agresije, mi štitimo Evropu. Ubijaju civile, žene i decu. Uništavali su naše gradske blokove i gradove. Rusi su uspostavili filtracijske kampove koji odvajaju decu od njihovih roditelja i ilegalno ih usvajaju u Rusiji", tvrdi Zelenski.

Dodaje da su pored ruske propagande krivi i oni koji ćute o svemu što se dešava, i ukazuje da je rat počeo još 2014. godine, a da u poslednjih šest meseci Rusija uništava evropski kontinent.

"Rusi nisu spremni da pregovaraju, interesuju ih samo ultimatumi"

Smatra i da nisu krivi samo ruski vojnici na ratištu, već i svi koji obezbeđuju delove i oružje za rusku vojsku i na taj način je podržavaju i pozvao građane evropskih zemalja da prekinu da ćute i da protestuju protiv rata.

"Nijedna vaša država nije sigurna od ovih ratnih zločinaca koji imaju krvave ruke i onda vam dolaze kao turisti. Ruski teror je nešto što proganja sve nas, uključujući i sve građane Evropske unije. Ako se ne borimo protiv tog terora, mi ga zapravo podržavamo", kazao je Zelenski.

Smatra i da građane Rusije treba ohrabriti da se "bore protiv svoje vlasti, da ne ćute, ne budu saradnici u terorizmu koji sprovodi Rusija". Pozvao je i na potpuni embargo protiv Rusije, kao i na snabdevanje Ukrajine oružjem i municijom.

Kaže i da je Rusija strateški izazov za šta je potrebno strateško rešenje i ističe da je sa Rusijom nemoguće razgovarati.

"Rusi nisu spremni da pregovaraju, ne žele da pregovaraju. Interesuju ih samo ultimatumi", kazao je. Na pitanje moderatora da li je ovo rat Rusije ili "Putinov rat", Zelenski je naglasio da je u pitanju "ruski rat".

"Ovo je ruski rat, u to sam 100 odsto siguran. Ovu vlast su izabrali građani Rusije, ali se retki usuđuju da protestuju protiv nje", kazao je.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa