Evropa

Makron pozvao Francuze da smanje potrošnju energenata za deset odsto

Komentari

Autor: AP

06/09/2022

-

14:20

Makron pozvao Francuze da smanje potrošnju energenata za deset odsto
Tanjug/AP/Ludovic Marin - Copyright Tanjug/AP/Ludovic Marin

veličina teksta

Aa Aa

Francuski predsednik Emanuel Makron poziva na smanjenje potrošnje energenata u zemlji za deset odsto u narednim nedeljama i mesecima kako bi se izbegao rizik od racionalizacije i restrikcija ove zime, usled tenzija sa Rusijom zbog rata u Ukrajini.

Makron je upozorio da bi u narednim mesecima možda trebalo razmotriti prinudnu uštedu energije ako dobrovoljni napori ne budu dovoljni. On je rekao da se pripremaju planovi za racionalizaciju energije "u slučaju da budu potrebni" i da će se "restrikcije desiti samo u krajnjem slučaju nužde".

"Najbolja energija je ona koju ne trošimo", rekao je francuski lider na konferenciji za novinare, na kojoj je pozvao francuska preduzeća i domaćinstva da štede energiju, uključujući manje grejanja i klimatizacije.

Francuska je među mnogim evropskim zemljama koje "stežu kaiš" dok troškovi energenata rastu. Ruski glavni gasovod kojim se prirodni gas prenosi do Nemačke i dalje je zatvoren, a predsednica Evropske komisije kaže da tržište električne energije u EU "više ne funkcioniše" zbog negativnih efekata rata u Ukrajini.

Makron nije objasnio kako će cilj uštede energije od 10 odsto biti kontrolisan ili izmeren. Mnogi francuski domovi već su smanjili upotrebu gasa i struje zbog rasta cena, ali neće svi poslušati Makronov predlog. Francuski premijer je prošle nedelje pokrenuo spekulaciju o dvosatnom nestanku struje u domaćinstvima zimi ako se ne pronađu rešenja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa