Biznis vesti

Mišel: Evropska unija mora što pre da reši pitanje cene energenata

Komentari

Autor: Fonet

03/09/2022

-

22:42

Mišel: Evropska unija mora što pre da reši pitanje cene energenata
Euronews/Vladislav Ćup - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je da Evropska komisija ne može da odlaže predlog za rešavanja problema zbog rasta cena energenata do 14. septembra, kada Ursula fon der Lajen treba da održi govor o stanju u Evropskoj uniji.


"Ne možemo više da izgubimo nijedan dan, od ključne važnosti je da Evropska unija odmah reši pitanje maksimalnih cena", rekao je Mišel u intervjuu za više evropskih medija, prenosi Politiko.

On je istakao da to nije novi problem i da diskusija o tome ne počinje danas, dodavši da je Savet već nekoliko puta pozivao Evropsku komisiju da izađe sa konkretnim predlozima, kako bi pomogla državama članicama da donose odluke.

Fon der Lajen je u petak rekla da je "čvrsto uverena" da je neophodno odrediti maksimalnu cenu ruskog gasa koji stiže gasovodima u Evropsku uniju i da treba predložiti da se to uradi na evroskom nivou.

Komisija je svoje mišljenje iznela u nacrtu dokumenta u koji je Politiko imao uvid. Tu se poziva na ograničavanje cene električne energije iz izvora koji nisu na gas, kao i na preraspodelu sredstava od visokoprofitnih proizvođača energije kako bi se ublažio udar na potrošače.

Ministri energetke država članica EU o tome će razgovarati na sastanku koji je zakazan za 9. septembar. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis